Πέμπτη, 9 Ιανουαρίου, 2025

Ακριβά εφόδια και έλλειψη ρευστού μπλοκάρουν τις αγροτικές εργασίες

Εικόνα πλήρους απορρύθµισης της παραγωγικής µηχανής της ελληνικής γεωργίας µεταφέρουν οι συντελεστές του κλάδου, καθώς η απουσία ρευστότητας και οι ελλείψεις βασικών πρώτων υλών απειλούν να τινάξουν στον αέρα τον προγραµµατισµό των εκµεταλλεύσεων για τη φετινή αλλά και την επόµενη καλλιεργητική σεζόν, σύμφωνα με το agronews.

Το παράδειγµα του βαµβακιού που αναφέρει επικεφαλής µεγάλης ελληνικής επιχείρησης φυτοπροστατευτικών είναι αποκαλυπτικό: «Αυτή τη στιγµή το βαµβάκι βρίσκεται στη δίνη του πράσινου σκουληκιού που φέτος παρουσιάζει έξαρση. Για τη δεύτερη γενιά που είναι και η πλέον επικίνδυνη είµαστε τελείως απροετοίµαστοι. Η αντιµετώπισή της γίνεται αποκλειστικά µε ψεκασµούς που πραγµατοποιούνται ανάµεσα στα τέλη Ιουλίου-και τα µέσα Αυγούστου. Όµως, λόγω των προβληµάτων µε τις εισαγωγές, οι εταιρείες δε διαθέτουν αυτή τη στιγµή το αναγκαίο στοκ».

Όπως σχολιάζει ο ίδιος, υπό αυτές τις συνθήκες η κουβέντα που γίνεται αυτό το διάστηµα γύρω από τους συντελεστές φορολόγησης κινδυνεύει να αποδειχθεί άνευ… αντικειµένου αφού «στην πράξη, αν δε γίνει κάτι άµεσα για να αλλάξει η κατάσταση, στο τέλος δε θα υπάρχει αγροτικό εισόδηµα για να φορολογηθεί».

Με εξίσου µελανά χρώµατα περιγράφεται και η κατάσταση στα κηπευτικά µε τη διαφορά εδώ ότι οι εµφανείς ελλείψεις σε σκευάσµατα (π.χ. για την tuta absoluta ή το πράσινο σκουλήκι που πλήττει την ντοµάτα) «πληρώνονται» ήδη από τους καλλιεργητές µε σοβαρές απώλειες στην παραγωγή. Στις δε ελαιοπαραγωγικές περιοχές της χώρας η έλλειψη πιστώσεων και η ανυπαρξία ρευστού ναρκοθετούν τις προσπάθειες καταπολέµησης του δάκου.

Στο σιτάρι τώρα, πέρα από τις καθυστερήσεις στον αλωνισµό ό κίνδυνο διατρέχει και η σπορά της νέας σεζόν η οποία, υπό κανονικές συνθήκες, πρέπει να ξεκινήσει αρχές φθινοπώρου. Όµως είναι κοινό µυστικό µεταξύ των «σποράδων» ότι οι σπόροι απλά δεν επαρκούν. Σύµφωνα µε εκτιµήσεις του προέδρου της ΕΣΥΦ, Γιάννη ∆ιοκαράντου, το συνολικό στοκ σε πολλαπλασιαστικό υλικό και φυτοπροστατευτικά των εταιρειών αρκεί για να καλύψει µόλις το 20% των καλλιεργητικών αναγκών των αµέσως επόµενων µηνών.

«Πλάτη και βιβλία γιατί… χανόµαστε»
Τα προβλήµατα αυτά βρέθηκαν στο επίκεντρο σύσκεψης που πραγµατοποιήθηκε την περασμένη Τρίτη στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης µε τη συµµετοχή των θεσµικών φορέων του κλάδου εισροών. Η συνάντηση έγινε µε αφορµή τη µετάταξη των αγροτικών εισροών στο ΦΠΑ 23%, µε τον υπουργό να καλεί τις επιχειρήσεις να «βάλουν πλάτη» στην προσπάθεια µείωσης του κόστους παραγωγής συγκρατώντας τις τιµές τους και, παράλληλα, προτρέποντας όσους αγρότες δε διαθέτουν λογιστικά βιβλία να τα «ανοίξουν» ώστε να περάσουν το ΦΠΑ στα έξοδα. Επανέλαβε, µάλιστα, τη δέσµευσή του να εντάξει το σχετικό κόστος σε κάποιο πρόγραµµα.

Γρήγορα, ωστόσο, η συζήτηση περιστράφηκε γύρω από την κατάσταση που έχει διαµορφωθεί µε τα capital controls, µε τους επιχειρηµατίες να διαµαρτύρονται έντονα για το γεγονός ότι τα περισσότερα αιτήµατα εισαγωγών τους απορρίπτονται από την Επιτροπή Έγκρισης Τραπεζικών Συναλλαγών. «Η Επιτροπή δίνει προτεραιότητα στα ανθρώπινα φάρµακα και στα τρόφιµα εισαγωγής, φαίνεται ότι δεν έχουν συνειδητοποιήσει πως χωρίς λίπασµα δε µπορεί να λειτουργήσει η εγχώρια παραγωγή», λέει στην Agrenda ο πρόεδρος του ΣΠΕΛ, Γιάννης Βεβελάκης. «Η κατάσταση είναι σχιζοφρενική. Εγκρίνονται π.χ. οι εισαγωγές ντοµάτας αλλά µπλοκάρονται οι εισαγωγές σπόρων ντοµάτας ώστε να καλλιεργηθεί το προϊόν στην Ελλάδα. Με άλλα λόγια, η εγχώρια παραγωγή αποκαθίσταται από τις εισαγωγές», συµπληρώνει ο κ. ∆ιοκαράντος.

Κάνει θραύση στον Κάµπο η µαύρη αγορά στα σιτάρια
Μαζί µε τις ελλείψεις πρώτων υλών και τη δυστοκία στην κάλυψη , την εµφάνισή τους έκαναν και οι πρώτες σοβαρές στρεβλώσεις της αγοράς: Για όργιο παραεµπορίου έκανε λόγο στο «Βήµα» ο πρόεδρος της Νέας Ένωσης Αγροτών Λάρισας, Χρήστος Σιδηρόπουλος «χωρίς τιµολόγια και µε τα χρήµατα µέσα σε χαρτοσακούλα» καθώς, όπως τονίζει, ισχύει ο νόµος «ο πωλών τοις µετρητοίς».

Σύµφωνα µε τον ίδιο, τα αρτοποιεία που κάνουν καθηµερινό τζίρο, έχουν ρευστό και ζητούν να αγοράσουν άλευρα. Οι εισαγωγές µαλακών σιτηρών, λόγω των προβληµάτων µε τις τράπεζες έχουν «παγώσει» κι έτσι οι αλευροβιοµηχανίες ζητούν από εµπόρους να τους φέρουν σιτηρά, έστω και σκληρά που είναι πιο ακριβά από τα µαλακά, εφόσον υπάρχει ζήτηση. Έµποροι και µεσίτες που διαθέτουν ρευστότητα, πηγαίνουν στα χωριά και πληρώνουν µε ρευστό στην πλάστιγγα σε τιµές που κυµαίνονται από 28 έως 32 λεπτά το κιλό, χωρίς παραστατικά, αφού θα αναγκαστούν να κόψουν τραπεζική επιταγή. Οι αγρότες που καίγονται για ρευστότητα, προκειµένου να αντιµετωπίσουν τα έξοδα για τους ψεκασµούς στις εαρινές καλλιέργειες και ιδιαίτερα βιοµηχανική τοµάτα και βαµβάκι, υποκύπτουν και κάπως έτσι κλείνει η συµφωνία…

Εμβάσματα έως 100.000
Το διπλασιασµό από τα 50.000 ευρώ στα 100.000 ευρώ της αξίας των εµβασµάτων για εισαγωγές αγαθών που θα εγκρίνονται από τις τράπεζες χωρίς να παρεµβαίνει η Επιτροπή Έγκρισης Τραπεζικών Συναλλαγών αποφάσισε η κυβέρνηση, όπως έγινε γνωστό µετά από σύσκεψη που πραγµατοποιήθηκε στην Τράπεζα της Ελλάδος µε συµµετοχή εκπροσώπων και του επιχειρηµατικού κόσµου. Πάνω από το όριο αυτό πάντως τα αιτήµατα εξακολουθούν να υποβάλλονται προς έγκριση στην Επιτροπή. Παράλληλα προωθείται λύση και για το θέµα των επιταγών µε την Ελληνική Ένωση Τραπεζών να έχει εισηγηθεί επέκταση του χρόνου αποπληρωµής τους.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ειδήσεις

Χρήσιμα