Το ενεργειακό, ο πληθωρισμός και η ακρίβεια εξελίσσονται σε μείζον κοινωνικό ζήτημα, που επηρεάζει την πολιτική ζωή του τόπου. Η αβεβαιότητα της κρίσεως δημιουργεί δυσμενή σενάρια για ανάκαμψη, που αναθεωρούν τον πληθωρισμό επί τα χείρω, για το 2022 και 2023, εκτός εάν το τουριστικό προϊόν επανέλθει στα 20 δισ. ευρώ όπως το 2019.
Όλα ακριβαίνουν παρά την πολυδιαφημισμένη επικοινωνιακή φούσκα, το “καλάθι του νοικοκυριού” των 51 ειδών, που αν κάποιος ψάξει στο ίδιο πολυκατάστημα, θα βρει τα ίδια είδη σε άλλο ράφι κατάτι φθηνότερα, κυρίως “ετικέτας” ή προσφοράς. Κοινωνικός εφιάλτης κατάντησε η ακρίβεια. Πρόκειται περί σκανδάλου αισχροκέρδειας. Προϊόντα Ελληνικής παραγωγής της ίδιας εταιρείας και του αυτού βάρους πωλούνται στα σούπερ μάρκετ του Λονδίνου φθηνότερα απ’ όσο στην Ελλάδα, παρά την επιβάρυνσή τους με το κόστος μεταφοράς. Πέραν τούτου υπάρχει ζήτημα ποιότητος και θέμα κοροϊδίας. Προϊόντα, που εισάγονται, φρούτα, λαχανικά, όσπρια, ξηροί καρποί, μέλι, πατάτες, ακόμα και ντομάτες, ελληνοποιούνται και βαφτίζονται ελληνικά.
Και ενώ όλα ακριβαίνουν το μόνο που γίνεται φθηνότερο, είναι το μεροκάματο, η εργασία, η οποία καθηλώθηκε στο τετράωρο από επτάωρο. Αυξήθηκε ο αριθμός των απασχολουμένων κατά 8% και αιτία είναι το 4ωρο. Οι εισαγωγές καταγράφουν μεγάλες ανατιμήσεις ενώ οι εξαγωγές σοβαρή πτώση καθώς υποχωρούν οι παραγγελίες. Η απαισιοδοξία εν όψει της χειμερινής περιόδου προκάλεσε την απαγόρευση εξαγωγής καυσοξύλων.
Δεν προλάβαμε να σηκώσουμε κεφάλι από τις πολλαπλές κρίσεις, μνημόνια, πανδημία, ενέργεια, τώρα αντιμετωπίζουμε την κρίση της φτώχειας. Για την κυβέρνηση δεν υπάρχει ευθύνη ούτε για τον πληθωρισμό, ούτε για την ακρίβεια. Φταίει ο Πούτιν που επετέθη στην Ουκρανία και έβαλε τον κόσμο σε περιπέτειες. Λέγεται, ότι η ακρίβεια και η αισχροκέρδεια υπήρχαν πριν την εισβολή, αλλά να μην ανησυχούμε, θα είναι το φαινόμενο παροδικό. Έχουν ληφθεί τα κατάλληλα μέτρα και θα φορολογηθεί το 90%(!) των υπερκερδών των επιχειρήσεων, αν δεν τα ’χουν κρύψει με χίλιους δυο τρόπους, όπως ξέρουν που το κράτος δεν μπορεί να τους “πιάσει”. Ζούμε, λοιπόν, για να δουλεύουμε. Δεν δουλεύουμε για να ζούμε. Τα κόστη τρέχουν στα σούπερ μάρκετ, στα ενοίκια, στην υγεία, στους λογαριασμούς, στα δίδακτρα, στα… , στα…, στα…, και τίποτα δεν θα στρώσει αν δεν γίνει ολική ανακτάταξη του συστήματος των τιμών στα προϊόντα.
Οι κυβερνήσεις των λαών, που πλήττονται απ’ το ενεργειακό, το λιγότερο που πρέπει να κάνουν, είναι, να φορολογήσουν το 90% των υπερκερδών των εταιρειών πετρελαίου και αερίου, τα οποία υπολογίζονται σε 100 δισ. ευρώ περίπου μόνον το πρώτο τρίμηνο του 2022. Τα συσσωρευμένα χρέη των νοικοκυριών μπορεί να βοηθηθούν και απ’ αυτή την φορολογία.
Και ας σταματήσει αυτός ο εμπαιγμός με το νέο “καλάθι του νοικοκυριού” γεμάτο χριστουγεννιάτικα προϊόντα!
Τα Χανιώτικα Νέα συμμετέχουν στην Πρωτοβουλία Journalism Trust Initiative (JTI) των Δημοσιογράφων Χωρίς Σύνορα, έχοντας συμπληρώσει και δημοσιεύσει την Αναφορά Διαφάνειας. Η Πρωτοβουλία JTI είναι ένα διεθνές πρότυπο για την και έχει ως στόχο την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης του κοινού στα ΜΜΕ μέσω της ανάδειξης και προώθησης της αξιόπιστης δημοσιογραφίας,
Συμμετέχοντας στην πρωτοβουλία αυτή, αναλαμβάνουμε την ευθύνη να συμβάλλουμε στην καταπολέμηση της παραπληροφόρησης και να προάγουμε την αξιοπιστία και την ηθική στη δημοσιογραφία. Με αυτόν τον τρόπο, στηρίζουμε τις βασικές αρχές της ελευθερίας του τύπου και της δημοκρατίας, προσφέροντας στους πολίτες έναν αξιόπιστο πυλώνα πληροφόρησης.