Κύριε διεθυντά,
Κυριακή πρωί, 27 Οκτωβρίου. Μια καινούρια μέρα του Οκτώβρη.
Πρωί, 8 η ώρα, περνούσα από μπροστά από το κτήριο της κεντρικής αγοράς Χανίων. Το αρχιτεκτονικό αυτό μνημείο με την ιστορία του, τη ζωντάνια του κάθε μέρα και την επιβλητικότητά του.
Το ρολόι του, ψηλά έδειχνε 9 π.μ. Μια ανακολουθία στις τόσες προειδοποιήσεις τόσων ημερών, ότι η ώρα, παγκοσμίως, θα αλλάξει την 27η Οκτωβρίου. Ολα τα ρολόγια θα γυρίσουν πίσω 1 ώρα. Ολοι συμμορφωθήκαμε στα νέα δεδομένα. Οταν λοιπόν το ρολόι μου έδειχνε 8 π.μ. και κοίταξα το ρολόι της Αγοράς αναρωτήθηκα…
Κάθε άνθρωπος έπρεπε να ακολουθήσει τη νέα ώρα. Με την καινούργια ώρα θα πάμε στην εργασία μας. Με την καινούρια ώρα θα πάνε τα παιδιά στα σχολεία τους, θα γίνουν με τη νέα ώρα δρομολόγια σε όλη την επικράτεια. Θα, θα, θα… λειτουργήσουμε όλοι με την καινούρια ώρα. Οταν όμως διαπιστώνεις ότι ένα ρολόι ενός δημόσιου κτηρίου, ένα ρολόι μιας πόλης παραμένει λάθος, όταν αμέτρητοι πολίτες περνούν και βλέπουν ότι το ρολόι δεν δείχνει τη σωστή ώρα αναρωτιέσαι: Γιατί άραγε; Ο τυπικός πολίτης, ο τυπικός οικογενειάρχης, ο σωστός επιχειρηματίας επιδιώκει όλα “να λειτουργούν ρολόι”. Ετσι έλεγαν οι παλιοί. Δεν βρέθηκε κανείς αρμόδιος να αλλάξει την ώρα; Αυτή η παράλειψη τι δείχνει; Λειτουργεί κάτι σε αυτή την πόλη;
Μήπως είναι στάσιμα και άλλα πράγματα εξίσου σοβαρά; Σταματημένο ρολόι οι εργασίες αποκατάστασης των ζημιών από τα καιρικά φαινόμενα. Σταματημένο ρολόι τα σκουπίδια που πνίγουν καθημερινά την πόλη μας. Σταματημένο ρολόι η εθνική οδός που καθημερινά προσθέτουμε και νέους νεκρούς της ασφάλτου. Πεζοδρόμια της πόλης επικίνδυνα και τόσα άλλα άλυτα προβλήματα που διαιωνίζονται και μένουν προβλήματα να μας ταλαιπωρούν.
Ας λειτουργήσει το ρολόι στη σωστή ώρα και ας αρχίσει να λειτουργεί γενικώς η ζωή της πόλης μας.
Σε μια όμορφη τουριστική πόλη, που είναι τα Χανιά μας θα έπρεπε όλα “να λειτουργούν ρολόι”.
Μαριάννα Μαυροματάκη