Επισημάνσεις σε εκδήλωση στα Χανιά
Ευνοϊκός για τους… έχοντες χρήματα είναι ο νέος ποινικός κώδικας καθώς και ο κώδικας ποινικής δικονομίας με την «εισπρακτική διάθεση» να είναι κάτι παραπάνω από ξεκάθαρη.
Αυτό μεταξύ άλλων επισημάνθηκε στη χθεσινή εσπερίδα του Δικηγορικού Συλλόγου Χανίων με θέμα τον σχεδιασμό του υπουργείου Δικαιοσύνης για τον ποινικό κώδικα και τον κώδικα ποινικής δικονομίας.
Ειδικότερα ο Ιωάννης Μαυροματάκης αναφέρθηκε στον ισχύοντα και στον υπό ψήφιση ποινικό κώδικα.
«Είχαμε δεχτεί πολλές καταδίκες ως χώρα αναφορικά με τη συμμόρφωση μας στην Ευρωπαϊκή σύμβαση δικαιωμάτων του ανθρώπου και το 2019 έγινε μια σοβαρή προσπάθεια να αλλάξει ο ποινικός κώδικας μετά από νομική επεξεργασία 10 ετών από καθηγητές πανεπιστημίων, επιφανείς δικηγόρους, εισαγγελείς και δικαστές. Πλέον με όρους προχειρότητας και ταχύτητας εισάγονται ρυθμίσεις που αλλάζουν άρδην το σχέδιο αυτό. Όταν δικάζεσαι για ένα αρκετά ελαφρύ πλημμέλημα θα κινδυνεύεις είτε να εκτίσεις ποινή ή κυρίως να μετατρέψουν την ποινή σε χρήμα με άδηλα κριτήρια επιμέτρησης.
Στην ουσία καθίσταται η ίδια η δικαιοσύνη ακριβή! Φαίνεται να επανερχόμαστε στο θεσμό της μετατροπής της ποινής σε χρήμα κάτι εξαιρετικά ανεπιεικές για ένα κατηγορούμενο».
Ο κ. Μαυροματάκης τό- νισε πως υπάρχει στην κοινωνία η παρανόηση ότι επικρατεί η ατιμωρησία. «Ο νομοθέτης του 2019 εμπιστεύονταν τον δικαστή, μπορούσε ο δικαστής έστω και για ένα μήνα να σε βάλει φυλακή αν το θεωρούσε αναγκαίο.
Με το νέο πλαίσιο μάλλον είναι η εξαίρεση και ο κανόνας είναι να αγοράζεις την ποινή σου. Και ποιοι θα είναι αυτοί που θα μπορούν να αγοράζουν την ποινή τους;» αναρωτήθηκε ο δικηγόρος.
Στην επισήμανση των “Χ.ν.” ότι πολύς κόσμος θέλει να δει μικροεγκληματία στη φυλακή κάτι που τώρα δεν γίνεται, ο κ. Μαυροματάκης απάντησε πως «έχει δημιουργηθεί από μερίδα δημοσιογράφων η αίσθηση ότι υπάρχει εκτεταμένη ατιμωρησία και κάτι τέτοιο δεν ισχύει. Με το νέο νομοθετικό πλαίσιο δίνεται βάση στην καταστολή ενώ δεν υπάρχουν στοιχεία ότι θα καταπολεμήσεις την εγκληματικότητα με την καταστολή. Αυτό που θα πετύχεις είναι να βάλεις μέσα στη φυλακή τη “μικρή εγκληματικότητα” αλλά θα είναι έξω αυτοί που θα μπορούν να αγοράζουν τις ποινές τους».
Από τη μεριά του ο νομικός Νίκος Ντουντουλάκης μίλησε για τον κώδικα ποινικής δικονομίας υπογραμμίζοντας πως «δεν γνωρίζουμε κάποια νομοπαρασκευαστική επιτροπή που να έφερε το σχέδιο νόμου, ούτε ποιοι τον συνέταξαν, ούτε ποιοι τον πρότειναν».
Παρουσιάζοντας τις διαφωνίες του δικηγορικού κόσμου στο σχέδιο του κώδικα ποινικής δικονομίας του Υπ. Δικαιοσύνης ο κ. Ντουντουλάκης εξήγησε πως «προβλέπονται καταργήσεις δικαστικών σχηματισμών, καταργείται το Πενταμελές Εφετείο κακουργημάτων, καταργείται το τριμελές Εφετείο Πλημμελημάτων. Το 98% των πλημμελημάτων θα δικάζεται από ένα δικαστή και μπορεί να είναι ένας άπειρος δικαστής – χωρίς αυτό να είναι προσωπική μομφή – και οι ποινές που θα επιβάλλονται θα εκτίονται άμεσα. Το ίδιο πάει να γίνει και στα κακουργήματα με ενίσχυση του Μονομελούς Εφετείου Κακουργημάτων! Ένας δικαστής θα δικάζει αδικήματα που επιβάλλουν ποινές καθείρξεως. Αντίστοιχα περιορίζεται δραστικά η εν- διάμεση διαδικασία των δικαστικών συμβουλίων για κατηγορούμενους που έχουν διατελέσει κακουργήματα ένας πολύ χρήσιμος θεσμός όπου πράγματι ένας κατηγορούμενος μπορεί να αποδείξει και σε αυτή τη διαδικασία την αθωότητα του και να μην περάσει το βάσανο του ακροατηρίου».
Για τον Δικηγορικό σύλλογο το μέλος του Δ.Σ. Μαρικίτα Καλογεράκη εξήγησε πως ο στόχος της ημερίδας είναι να ενημερωθεί η κοινωνία για τις αλλαγές στη δικαιοσύνη και τους λόγους που οι δικηγόροι βρίσκονται σε αποχή από τα καθήκοντα τους. Τόνισε πως οι νόμοι της κυβέρνησης «δεν έχουν συσταθεί από νο- μικούς και συμπεριλαμ- βάνονται διατάξεις που καταστρατηγούν δικαιώματα».
Στo πλαίσιo της εσπερίδας τονίσθηκε επίσης πως η Ελλάδα είναι η πρώτη χώρα στην Ε.Ε. σε αναλογία καταδικασμένων σε ισόβια και σε ποινές κάθειρξης και αποτελεί παραπληροφόρηση ότι κυριαρχεί η ατιμωρησία.