Σάββατο, 16 Νοεμβρίου, 2024

“Ακρότητες” για ακραία καιρικά φαινόμενα

Τα ακραία καιρικά φαινόμενα της εποχής μας δεν είναι πάντα τόσο… ακραία σε σύγκριση με αντίστοιχα που έχουν παρατηρηθεί στο παρελθόν, τουλάχιστον στην τελευταία τριακονταετία. Για τον λόγο αυτό τα Μ.Μ.Ε. πρέπει να μην υπερβάλλουν όταν παρουσιάζουν τέτοια θέματα, να μην πανικοβάλλουν τον κόσμο, αλλά να ζητούν πάντα τη γνώμη ειδικών.
Τις επισημάνσεις αυτές έκανε ο μετεωρολόγος, τέως διευθυντής της Ε.Μ.Υ. Μανώλης Λέκκας, μιλώντας χθες στο Θερινό Σχολείο για την Περιβαλλοντική Δημοσιογραφία, που διεξάγεται στις εγκαταστάσεις του Ινστιτούτου Επαρχιακού Τύπου (Ιδρυμα “Αγία Σοφία”), με συμμετέχοντες από όλη την Ελλάδα.
Πρώτος ομιλητής ήταν ο κ. Λέκκας, ο οποίος τοποθετήθηκε για τον καιρό και για τα ακραία καιρικά φαινόμενα. Ξεκίνησε λέγοντας πως πολλές φορές τα Μ.Μ.Ε. αντιμετωπίζουν τη μετεωρολογία φτάνοντας δυστυχώς… στην υπερβολή.
Σύμφωνα με τον κ. Λέκκα, οι αρχαίοι Ελληνες ήταν ο πρώτος λαός που ασχολήθηκε με την παρατήρηση και την πρόβλεψη του καιρού και ο Αριστοτέλης θεωρείται ο “πατέρας” της επιστήμης. «Τότε ο καιρός ήταν εργαλείο της Δημοκρατίας, αφού ο καλός καιρός ήταν απαραίτητος για να γίνουν οι ανοικτές συνελεύσεις», εξήγησε. Η εισήγηση συνεχίστηκε με προβληματισμούς σχετικά με τα φαινόμενα καύσωνα και ψύξης στη Γη, το φαινόμενο του θερμοκηπίου και τις διαστάσεις με τις οποίες αυτό πολλές φορές παρουσιάζεται στο ευρύ κοινό. Για να κατανοήσουν οι ακροατές καλύτερα τα ακραία καιρικά φαινόμενα ο κ. Λέκκας μίλησε για το ηλιακό σύστημα και τους πλανήτες, για τις κινήσεις της Γης, για την ακτινοβολία από τον ήλιο και τις αλληλεπιδράσεις. Στη συνέχεια αναφέρθηκε στις μετακινήσεις των αέριων μαζών, στον τρόπο λειτουργίας των μετεωρολογικών σταθμών, στην πρόγνωση και στα ακραία καιρικά φαινόμενα.
Τη σκυτάλη πήρε ο Γιώργος Πανηγυράκης, καθηγητής του Οικονομικού Μάρκετινγκ, ο οποίος μίλησε για την Οικολογία και το Μάρκετινγκ. Ο καθηγητής ξεκίνησε περιγράφοντας το καταναλωτικό πλαίσιο του 20ού αιώνα και το προφίλ του σύγχρονου ανθρώπου. Εστίασε το πρόβλημα της κρίσης στην έλλειψη ηθικής συμπεριφοράς. «Ξεχάσαμε την ηθική στη χώρα που αυτή γεννήθηκε. Ακούμε μόνο για την επιχειρησιακή ηθική πια, όχι για κοινωνική ηθική. Δε μελετάμε πια τους μεγάλους φιλοσόφους. Η λύση θα ήταν μια πιο ανθρωποκεντρική δομή. Θα έπρεπε να μιλάμε για societing, όχι για marketing», σχολίασε ο ίδιος. Στο επίκεντρο βρέθηκαν τα “πράσινα” προϊόντα, το green marketing, το greenwashing. Για τη συζήτηση με το κοινό προβλήθηκαν έξυπνες, δημιουργικές διαφημίσεις, οι οποίες σχεδιάστηκαν υπό το πρίσμα της περιβαλλοντικής ευαισθητοποίησης.
Ο χανιώτικης καταγωγής καθηγητής του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών έκανε εκτενή αναφορά για τα προϊόντα που παρουσιάζονται ως πράσινα χωρίς όμως να ανταποκρίνονται στις πράσινες προδιαγραφές. Αυτά τα προϊόντα, που στη διεθνή ορολογία αναφέρονται ως greenwashing, αυξάνονται συνεχώς. Οι μεγαλύτεροι διεθνείς επιχειρηματικοί όμιλοι δημιουργούν διαφημιστικές εκστρατείες με πράσινα μηνύματα προσπαθώντας να αυξήσουν την κατανάλωση. Στην πραγματικότητα αυτές οι εταιρείες είναι υπεύθυνες για την αύξηση της κατανάλωσης ενέργειας και την επιβάρυνση του περιβάλλοντος, τόνισε ο κ. Πανηγυράκης.
Η τελευταία ενότητα έκλεισε με την εισήγηση της κας Ρεγγίνα Στεφανάτου, συντονίστρια Κρήτης της περιβαλλοντικής οργάνωσης “Αρχέλων” για τη προστασία της θαλάσσιας χελώνας Καρέτα – Καρέτα. Η κα Στεφανάτου παρουσίασε τις δραστηριότητες του Συλλόγου και αναφέρθηκε στη φυσιολογία της χελώνας. Τόνισε ότι υπάρχουν τρία είδη που ζουν στη Μεσόγειο. Στην Ελλάδα οι περιοχές ωοτοκίας είναι η Ζάκυνθος, η Πελοπόννησος και η Κρήτη και πως από τα χίλια περίπου χελωνάκια θα διασωθεί μόνο ένα.
Οι συμμετέχοντες πήραν μέρος στη χθεσινή δημόσια εκσκαφή των φωλιών που πραγματοποιήθηκε στην Αγιά Μαρίνα.

ΤΟ ΣΗΜΕΡΙΝΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ
Το Θερινό Σχολείο συνεχίζεται σήμερα με το εξής πρόγραμμα:
9 – 9.45 π.μ. Περιβάλλον και κλιματική αλλαγή I.
Εισηγητής: Μανώλης Λέκκας, μετεωρολόγος (Msc), τ. δ/ντής Ε.Μ.Υ.
10 – 10.45 π.μ. Περιβάλλον και κλιματική αλλαγή II.
Εισηγητής: Μανώλης Λέκκας, Μετεωρολόγος (Msc), τ. δ/ντής Ε.Μ.Υ.
11 – 11.45 π.μ. Εργαστήριο Συγγραφής σε περιβαλλοντικά θέματα Ι.
Εισηγητής: Τόνια Μανιατέα, διευθύντρια Σύνταξης, Αθηναϊκό & Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων.
12 – 12.45 μ. Εργαστήριο Συγγραφής σε περιβαλλοντικά θέματα ΙΙ.
Εισηγητής: Τόνια Μανιατέα, διευθύντρια Σύνταξης, Αθηναϊκό & Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων.
1 – 1.45 μ.μ. Περιβαλλοντική Δημοσιογραφία και Web TV I.
Εισηγητής: Μιχάλης Ψύλλος,  Αθηναϊκό & Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων.
2 – 2.45 μ.μ. Περιβαλλοντική Δημοσιογραφία και Web TV II.
Εισηγητής: Μιχάλης Ψύλλος, Αθηναϊκό & Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα