Ευφυής πολιτικός χαρακτηρίστηκε ο κ. Τσίπρας με τη συνέντευξή του σε τρεις δημοσιογράφους στο 3ο κανάλι της ΕΡΤ αναφορικά με τη συμφωνία για το Σκοπιανό. Είπε ότι «δεν έγινε κάτι με κλειστές πόρτες», και κατάφερνε να ξεφεύγει σε κάθε δύσκολη ερώτηση, απαντώντας σιβυλλικά, αινιγματικά, χωρίς να ικανοποιεί τις απορίες των δημοσιογράφων.
Στο ερώτημα κατά πόσον ωφελεί τη χώρα η συμφωνία, είπε ότι οι συμφωνίες πρέπει να κρίνονται με βάση τις συγκυρίες της εποχής, «να ξεπερνούν τις εθνικές μυθολογίες και να διακατέχονται από ρεαλισμό». Οσον αφορά τις σχέσεις του με τον κ. Καμμένο, αν είναι ασυμβίβαστο, να συγκυβερνά, τη στιγμή που δεν συμφωνεί με τους χειρισμούς του στο Σκοπιανό, ανέφερε: «Ορίζοντας ύπαρξης συμφωνίας για το Σκοπιανό δεν υπήρξε το 2015, που αποφασίστηκε η συνεργασία», ότι σέβεται τις πεποιθήσεις του για το Σκοπιανό και του ζήτησε «να μην θέσει σε κίνδυνο τη διακυβέρνηση την κρίσιμη στιγμή». Αναγνώρισε τις αρχές του και ότι «δεν είναι έμπορος πατριωτισμού, να ρίξει την κυβέρνηση, όπως έκανε ο Σαμαράς». Αυτοεπαινέθη, ότι μετά τον Σημίτη είναι ο δεύτερος πρ/ργος, που έχει πρόθεση να εξαντλήσει την 4ετία, διότι «εκτός των άλλων η χώρα χρειάζεται σταθερότητα».
Πολλοί επικριτές του στο εξωτερικό τον επαινούν, διότι «με τη συμφωνία έχει καταστεί εφικτή μια λύση, κάτι που οι προκάτοιχοί του δεν μπόρεσαν, ή δεν ήθελαν να κάνουν». Ανεξάρτητα αν η συμφωνία δεν έχει οριστικοποιηθεί, τούτο θέωρείται νίκη των Δυτικών, που προβληματίζει τη Μόσχα, η οποία επιβεβαιώνει τους φόβους της, ότι η επιρροή της στα Βαλκάνια εκμηδενίζεται.
Σε καιρό οικονομικής κρίσεως ανοίχτηκε το Σκοπιανό και δρομολογήθηκε η συμφωνία, που περιέχει εμπόδια. Η μεγαλύτερη δυσκολία για τον Ζάεφ είναι ο πρόεδρός του και το δημοψήφισμα, για δε τον Τσίπρα ο Μητσοτάκης που με τη στάση του, εκφράζει μια “παλαιοελλαδίτικη” πολιτική, η οποία αποτύγχανε σε όλα τα επίπεδα και οδήγησε τον ΣΥΡΙΖΑ στην εξουσία. Χαρακτηρίστηκε ο κ. Μητσοτάκης, ότι «κρατάει στάση τζογαδόρου». Μιλούσε στην αρχή για ονομασία erga omnes. Οταν την έβαλε στο τραπέζι ο κ. Τσίπρας με τη συνταγματική αναθεώρηση την υιοθέτησε και κείνος, γιατί δεν πίστευε, ότι θα επετυγχάνετο. Για τον Κώστα Καραμανλή δεν ήταν επικριτικός λέγοντας ότι «χειρίστηκε υπεύθυνα το θέμα στο Βουκουρέστι».
Στο ΚΙΝ.ΑΛ. συνεδρίασε το Πολιτικό Συμβούλιο, όπου ο Θεοδωράκης διετύπωσε την άποψη, ότι η συμφωνία παρά τα γκρίζα σημεία της, κινείται σε θετική κατεύθυνση. Δεν υιοθετούν τους πανηγυρισμούς του Τσίπρα, ούτε τάσσονται με τη “μίζερη κατάσταση Μητσοτάκη”, ενώ όπως έδειξαν τα πράγματα η Φώφη θα απορρίψει τη συμφωνία.
Η λύση για τους γνωρίζοντας τα πράγματα βρίσκεται στον αέρα, επειδή και στις δύο χώρες υπάρχουν εθνικιστές, περισσότερο στα Σκόπια, που με τη δράση τους επιδιώκουν να δημιουργήσουν διχαστικές δυνάμεις, οι οποίες γίνονται αντικείμενο εκμετάλλευσης από ντόπιους και ξένους παράγοντες. Αν επιτευχθεί η συμφωνία θα είναι σαν να κόβεται ο γόρδιος δεσμός, που κράταγε δεμένα τα χέρια και στα δύο μέρη.
Το “μπαλάκι” στη FYROM.
Αξιότιμε κύριε,στο παραλθόν έχετε γράψει σοβαρές και στηριγμένες επιστημονικά αναλύσεις για το ούτως αποκαλούμενο Μακεδονικό ζήτημα.Επομένως δεν είναι υπόθεση πέντε -δέκα χαζοχαρούμενων εθνικιστών άλλα ειρηνικής συνύπαρξης και συνθηκών που δεν θα αφήνουν περιθώρια αμφισβήτησης και ρωμές δράσεις σε “πονηρούς”(ας τους πούμε έτσι) όπως αφήνουν οι επικοδομητικές ασάφειες. Το παράδειγμα της Κύπρου όπου οι “βρετανιές” του φόρεϊν όφεος αφήνουν την ερμηνεία της συνθήκης κατά το δοκούν πρέπει να αποφευχθεί πάση θυσία αλλιώς είμαστε άξιοι της τύχης μας..Τα “μπράβο” εκείνων που θέλουν νά λύσουν το ζήτημα για εξυπηρέτηση των δικών τους συμφερόντων πρέπει να αποτελούν συναγερμό για εμάς.Για εκείνους είναι αυτονόητο να είναι ικανοποιημένοι αν μπορούν να κάνουν με ξένα κόλυβα μνημόσυνο και όπως γράψατε σε προηγούμενο άρθρο σας ,στις βέβαιες προστριβές, θα νίπτουν τας χείρας τους δια της ουδετερότητος,όπως κάνουν στα Ελληνοτουρικά.Οι διεθνείς σχέσεις δεν είναι σανοπαραγωγή για εσωτερική κατανάλωση και οι υπογραφές δεσμεύουν στο διηνεκές. Για του λόγου το αληθές Ραούφ Ντεκτάς: “Δεν με νοιάζει ποιός θα με αναγνωρίσει η δεν θα με αναγνωρίσει στον κόσμο αρκεί να με αναγνωρίσουν οι ΄Ελληνες “.Διότι μόνον ο Ελληνισμός δια της υπογραφής του νομιμοποιεί την παρανομία που έχει εγκαθιδρύσει. Αν στην θέση του Ντεκτάς βάλετε τους σκοπιανούς έχετε την απάντηση γιατί η πρεμούρα και τα σούρτα-φέρτα κάποιων.Αφού τους έχουν αναγνωρίσει τόσοι και τόσοι τι θέλουν την υπογραφή μας;Υπενθυμίζω ότι ο μακαρίτης ο Ντεκτάς και οι επίγονοί του δεν τα κατάφεραν ακόμη………..Με εκτίμηση