Την ανάγκη για «µία άλλη Ευρώπη που δεν θα έχουν καµιά σχέση οι πολυεθνικές, θα έχει ο λαός στα χέρια του την εξουσία και θα παλεύει πραγµατικά για το συµφέρον των λαών και όχι των πολυεθνικών», τονίζει σε συνέντευξή του ο επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης Κρήτης και µέλος του γραφείου Επιτροπής Περιοχής Κρήτης του ΚΚΕ, Αλέκος Μαρινάκης.
Παράλληλα, ο ίδιος, ο οποίος έχει κάνει σειρά παρεµβάσεων στο περιφερειακό συµβούλιο, αναφέρεται σε τοπικά ζητήµατα και στην ανάγκη επίλυσής τους, όπως αυτά της σχολικής στέγης, της υγείας, των πυλώνων που προκαλούν αντιδράσεις, της ενέργειας και της πολιτικής προστασίας. Ζητήµατα που, όπως αναφέρει, συνδέονται µε τις ευρωπαϊκές πολιτικές καθώς έχουν σχέση µε τις ευρωπαικές οδηγίες.
■ Ο επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης Κρήτης
µιλά για το αποτύπωµα των Eυρωεκλογών στην Κρήτη
• Ποια είναι, κατά τη γνώµη σας, τα πιο βασικά θέµατα που αφορούν τον νοµό Χανίων;
«Καταρχήν πέρα από τα γενικά θέµατα, τα εργασιακά, των αγροτών, των επαγγελµατιών, των αγροτών που αφορούν συνολικά όλη τη χώρα µας, που έχουν άµεση σχέση µε την Ευρωπαϊκή Ένωση, να αναφερθούµε σε ορισµένα που είναι καίρια.
Μας απασχολούσε όλο το χειµώνα, το ζήτηµα της σχολικής στέγης, της Παιδείας και των ιδιωτικών πανεπιστηµίων.
Υπάρχουν οδηγίες πλέον ότι τα σχολεία δεν µπορώ να κατασκευαστούν από τα ΕΣΠΑ, ούτε από τον κρατικό προϋπολογισµό και ο µόνος τρόπος για να γίνουν σχολεία είναι µέσω της σύµπραξης δηµόσιου και ιδιωτικού τοµέα.
Κατά τη γνώµη µας αυτό είναι απαράδεκτο γιατί στοιχίζει στον ελληνικό λαό – ο προϋπολογισµός του κράτους ουσιαστικά δίνεται από τον ελληνικό λαό. Στοιχίζει περίπου τετραπλάσιο σε σχέση µε το να το έφτιαχνε ο παλιός ΟΣΚ (Οργανισµός Σχολικών Κτηρίων) ή µέσω ΕΣΠΑ ή µέσω των προγραµµάτων δηµοσίων επενδύσεων. Στην πόλη µας 15-20 χρόνια δεν έχει φτιαχτεί το σχολείο…
Αλλο σοβαρό θέµα είναι αυτό της υγείας. Βλέπουµε την κατάσταση των Κέντρων Υγείας και των νοσοκοµείων, µε τι προσωπικό λειτουργούν, περίπου το 50% και ένα µεγάλο κοµµάτι είναι επικουρικό».
«Σηµαντικά ζητήµατα για µας είναι και τα ζητήµατα της πολιτικής προστασίας: αντιπληµµυρικά, αντιπυρικά, αντισεισµικά µέτρα που υπάγονται στη λογική “κόστος – όφελος” και δεν χρηµατοδοτούνται. Υπάρχουν χρήµατα µέσω του ΕΣΠΑ, ευρωπαικά χρήµατα που όµως είναι χρήµατα του ελληνικού λαού που δίνονται στην Ευρωπαική Ένωση και από εκεί υπάρχουν κατευθύνσεις που µπορούν να χρησιµοποιηθούν. Και τα περισσότερα οδηγούνται σε µεγάλους επιχειρηµατικούς οµίλους υπό µορφή επιδοτήσεων, δανειοδοτήσεων. Τέτοιο παράδειγµα είναι το Ταµείο Ανάκαµψης.
Και έχουµε ζήσει 2019 που καταστράφηκε ο νοµός Χανίων και Ρεθύµνου, αντίστοιχα το ‘22 το Ηράκλειο και το Λασίθι. Για ποιο λόγο; ∆εν είχαν γίνει αντιπληµµυρικά έργα, δεν είχαν καθαριστεί ποτάµια και ρέµατα, 30 χρόνια είχαν να καθαριστούν. Υπήρχε το µπαλάκι µεταξύ δήµων – περιφέρειας – κεντρικού κράτους για το ποιος είχε την αρµοδιότητα. ∆όθηκε το τελευταίο διάστηµα στην περιφέρεια αυτή η αρµοδιότητα τα τελευταία χρόνια. Χρήµατα δεν δίνονται.
Επίσης είναι γνωστό ότι µετά την ενέργεια και το νερό πηγαίνει για ιδιωτικοποίηση».
• Υπάρχει και το θέµα των πυλώνων.
«Ηταν η οδηγία η χώρα µας να απολιγνιτοποιηθεί και να µεταβούµε στο φυσικό αέριο το οποίο έχει στοιχίσει πανάκριβα στο λαό. Εχουµε και τη λεγόµενη πράσινη µετάβαση που σηµαίνει 100% επιδοτήσεις να γεµίσει και το νησί µας εδώ – υπάρχουν δυο µεγάλοι επενδυτές, δυο εταιρείες που έχουν ζητήσει πάνω από 1.000 Μεγαβάτ ο καθένας, όταν οι ανάγκες του νησιού είναι περίπου 850 στο µάξιµουµ µεγαβάτ ενέργειας. Εδώ σχεδιάζονται για πολλές χιλιάδες που θα δοθούν σε αυτούς τους παρόχους µε 100% επιδότηση και που έχουν καλές επιδόσεις και θα καταστρέψουν – δεν υπολογίζουν το περιβάλλον. Προ ηµερών ήµασταν στα Σφακιά στην εκδήλωση ενάντια στην εγκατάσταση ΒΑΠΕ, παλαιότερα είχαµε στο Αποπηγάδι, στο Σέλινο, τέτοια σχέδια και βέβαια ο λαός θα το πληρώνει πανάκριβα γιατί επιδιώκουν τεράστια κέρδη οι εταιρείες. Στα πλαίσια αυτά κουµπούν και οι πυλώνες, υπάρχει έντονη διαµαρτυρία και από τα Κεραµειά και από τον Αποκόρωνα και από άλλες περιοχές. Οι πυλώνες θα µεταφέρουν υψηλής τάσης καλώδια από την Ξυλοκαµάρα µέχρι τη ∆αµάστα που θα έρθει το υπόγειο καλώδιο της Αττικής και θα συνδέσει την Κρήτη µε την Αττική. Ελεγαν ότι θα γίνει αυτό για να παίρνουµε φτηνό ρεύµα, η πραγµατικότητα είναι ότι αυτό µε το καλώδιο γίνεται για να µπορεί η ενέργεια από τις λεγόµενες ΑΠΕ να µεταφέρεται στην Αθήνα και από εκεί στο εξωτερικό. Αυτή είναι η πραγµατικότητα. Θα γεµίσει όλο το νησί µε αιολικά, ηλιοθερµικά, θα αλλάξει η φυσιογνωµία του. Υπάρχουν µαζικές αντιδράσεις από τον κόσµο».
«Οι πυλώνες θα αλλάξουν τη φυσιογνωµία σε όλη την ορεινή περιοχή του νησιού. Υπάρχουν αντιδράσεις. Πιστεύουµε ότι ο αγώνας αυτός θα δικαιωθεί όπως και ο αγώνας που γίνεται ενάντια
στα αιολικά. Νοµίζω ότι στο τέλος ο κρητικός λαός θα νικήσει».
• Να πάµε και σε ευρύτερα θέµατα. Το ΚΚΕ έχει µπει στη µάχη για τις Eυρωεκλογές. Πιστεύεται ότι µπορεί να γίνουν παρεµβάσεις µες στην Ευρώπη για θέµατα που αφορούν την Κρήτη και κάτι να αλλάξει στο νησί και ποιες είναι οι προτεραιότητες του κόµµατος για την Ευρώπη, την Ευρώπη του αύριο.
«∆υστυχώς η Ευρώπη που µας έλεγαν δεν έχει καµία σχέση µε τα συµφέροντα των λαών της Ευρώπης και του ελληνικού λαού. Είναι µια Ενωση που κάνουν κουµάντο µεγάλες πολυεθνικές, οι όµιλοι, έχουν τα λεγόµενα λόµπι. Κάναµε πρόταση, µάλιστα, στο ευρωπαικό κοινοβούλιο να καταργηθούν αυτά τα λόµπι. Και δυστυχώς µόνο οι Ευρωβουλευτές του Κοµµουνιστικού Κόµµατος ψήφισαν όλοι οι άλλοι και ιστορικό κοµµάτων στην Ευρωβουλή είναι συνώνυµο της λειτουργίας κόκκινο κατά των λόµπι. Ολοι οι άλλοι και οι εκπρόσωποι όλων των άλλων ελληνικών κοµµάτων στην Ευρωβουλή, αλλά και όλοι οι άλλοι ευρωβουλευτές ψήφισαν ότι είναι συνώνυµα της λειτουργίας του ευρωπαικού κοινοβουλίου. ∆υστυχώς αυτή είναι η Ευρωπαϊκή Ένωση, να εξυπηρετεί τα συµφέροντα κάποιων λίγων εις βάρος των λαών της Ευρώπης. ∆εν έχει καµία σχέση µε τους λαού. Με αυτή την Ευρωπαϊκή Ένωση εµείς είµαστε ενάντια. Πιστεύω ότι πρέπει να φύγουµε από αυτήν µε το λαό στην εξουσία, δηλαδή να υπάρξει µία άλλη Ευρώπη των λαών.
Ο,τι οδηγία υπήρξε ήταν αντιλαική. Εµείς παλέψαµε στο ευρωπαικό κοινοβούλιο και φέραµε τα ζητήµατα αυτά, ότι απασχολεί τον ελληνικό λαό. Φέραµε τα ζητήµατα των πληµµυρών, των αποζηµιώσεων που δεν έχουν αποζηµιωθεί οι αγρότες για τις καταστροφές που έγιναν, φέραµε τα ζητήµατα της υγείας, της παιδείας, της κοινωνικής πρόνοιας, συνολικά των εργασιακών δικαιωµάτων που ουσιαστικά γκρεµίζεται ό,τι έχουν κατακτήσει οι εργαζόµενοι τα προηγούµενα χρόνια».
«Την Κοινή Αγροτική πολιτική που έχουν ψηφίσει όλοι οι άλλοι. Είµαστε ενάντια σε αυτό που λέει η Ευρωπαική Ενωση ότι οι µικροεπαγγελµατίες είναι διαρθρωτικό πρόβληµα και ότι το ποσοστό 7,6% στην Ελλάδα του οικονοµικά ενεργού πληθυσµού πρέπει να µειωθεί πολύ, δηλαδή να κλείσουν πολλά µαγαζιά και βιοτεχνίες. Κατά τη γνώµη µας αυτό είναι εγκληµατικό, αυτό σηµαίνει όλο και περισσότερο χρήµα θα συγκεντρώνεται στους µεγάλους. Σε αυτά θα αντιπαλέψουµε. Και πρέπει να είναι ενισχυµένη η φωνή του ΚΚΕ, να παλεύει εκεί µέσα και έξω βέβαια, σε όλους τους αγώνες πρωτοστατούσαµε ενάντια σε αυτές τις οδηγίες, να αντιπαλέψουµε αυτή την πολιτική που είναι ζηµιογόνα. Και βέβαια οι υποδοµές µας έχουν µείνει πολύ πίσω. Γιατί πραγµατικά το χρήµα δεν δίνεται για υποδοµές που αφορούν λαιϊκές ανάγκες, βλέπετε την κατάσταση του οδικού δικτύου στο νησί µας».
«Είναι ζητήµατα που θα συνεχίσουµε να αντιπαλεύουµε, θα είµαστε στην πρώτη γραµµή και στο Ευρωπαϊκό κοινοβούλιο και έξω από αυτό».
• Εσείς µιλάτε για µια άλλη Ευρωπαϊκή Ενωση ή για µια άλλη Ευρώπη µέσα από τα κράτη;
«Για µία άλλη Ευρώπη που δεν θα έχουν καµιά σχέση οι πολυεθνικές, θα έχει ο λαός στα χέρια του την εξουσία και θα παλεύει πραγµατικά για το συµφέρον των λαών και όχι των πολυεθνικών που ξεζουµίζουν τους λαούς και συσσωρεύουν τεράστια κέρδη».