“Για μας η ανάπτυξη, ή θα είναι δίκαιη, ή δεν θα υπάρξει”, δήλωσε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας από το βήμα του περιφερειακού αναπτυξιακού συνεδρίου Θεσσαλίας στη Λάρισα, σημειώνοντας ότι “η επιτροπεία της χώρας τελειώνει, η οικονομία έχει ήδη μπει σε φάση ανάκαμψης και οι προβλέψεις είναι, μετά από πολλά χρόνια, αισιόδοξες”.
“Ακόμα και το ΔΝΤ, που συστηματικά υποτιμούσε τις προβλέψεις του για την Ελλάδα από το 2015 και μετά, προβλέπει ότι η ανάπτυξη για το 2018 θα φτάσει το 2.65%”, είπε χαρακτηριστικά ο κ. Τσίπρας και τόνισε πως “αυτό που χρειάζεται τώρα είναι να σχεδιάσουμε, το παραγωγικό μοντέλο της επόμενης ημέρας”.
Εθνική προσπάθεια
Ο πρωθυπουργός χαρακτήρισε την προσπάθεια αυτή “εθνική”, που πρέπει να αγκαλιάζει όλες τις παραγωγικές, ζωντανές, καινοτόμες δυνάμεις της χώρας και υπογράμμισε: “Θέλω να είναι καθαρό ότι για μας αναπτυξιακή επιλογή δεν είναι, ούτε η ισοπέδωση των εργασιακών σχέσεων, ούτε η κατάργηση των συλλογικών συμβάσεων, ούτε η διάλυση του κοινωνικού κράτους. Ξέρουμε ότι, πρωταθλήτριες στην αναπτυξιακή πολιτική, είναι χώρες που εστιάζουν στον σχεδιασμό, τον προγραμματισμό, στην διαφάνεια. Αλλά και στην υψηλή κατάρτιση, στην δίκαια αμειβόμενη εργασία, στη διάχυση των κερδών της ανάπτυξης σε όλη την κοινωνία, στη διεύρυνση των ελευθεριών και των δικαιωμάτων, στον σεβασμό του περιβάλλοντος, στον πολιτισμό και στη μάθηση”.
Οι αρχές για τη δίκαιη ανάπτυξη
Ακολούθως ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στις βασικές αρχές του σχεδιασμού της κυβέρνησης για τη βιώσιμη και δίκαιη ανάπτυξη που είναι οι εξής:
Η ανάπτυξη να δημιουργεί αξιοπρεπείς και σταθερές θέσεις εργασίας. Και όχι μόνο κέρδη για λίγους.
Το όφελος από την ανάπτυξη να διαχέεται στην κοινωνία. Και όχι να καταλήγει σε λίγες τσέπες.
Η ανάπτυξη να συμβαδίζει με το περιβάλλον και να σέβεται τους φυσικούς πόρους.
Θέλουμε η ανάπτυξη να βασίζεται στην διασύνδεση των παραγωγικών κλάδων, στην εξωστρέφεια και την παραγωγή προϊόντων υψηλής προστιθέμενης αξίας.
Εξαιρετικά γόνιμα τα περιφερειακά συνέδρια
Αναφερόμενος στην εμπειρία των Περιφερειακών Συνεδρίων για την παραγωγική ανασυγκρότηση, είπε ότι αποδεικνύεται μέχρι τώρα εξαιρετικά γόνιμη και το Περιφερειακό Συνέδριο για την παραγωγική ανασυγκρότηση στην Θεσσαλία, έρχεται να επιβεβαιώσει και να ενισχύσει την αίσθηση αυτή.
“Προχωρήσαμε στην οργάνωση των συνεδρίων αυτών, σε συνεργασία με τις περιφέρειες, χωρίς να υπολογίσουμε πολιτικές διαφορές ή αποστάσεις. Προσερχόμαστε με τις θέσεις και τον σχεδιασμό μας, έτοιμοι όμως να ακούσουμε τους φορείς της τοπικής κοινωνίας, χωρίς κανενός είδους προκατάληψη”, είπε ο κ. Τσίπρας και τόνισε πως η κυβέρνηση έχει ήδη δημιουργήσει τον μηχανισμό που θα καταγράψει τα όσα συμφωνούνται σε αυτά τα συνέδρια και θα παρακολουθήσει την υλοποίησή τους και ο στόχος είναι να περάσουμε από τα περιφερειακά στο εθνικό σχέδιο παραγωγικής ανασυγκρότησης.