Σκηνές… απείρου κάλλους στο χθεσινό Δημοτικό Συμβούλιο Χανίων που πραγματοποιήθηκε με τηλεδιάσκεψη. Μία απλή γνωμοδότηση επί της Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΜΠΕ) για τις εγκαταστάσεις καυσίμων στον Αγιο Ονούφριο ήταν αρκετή για να προκαλέσει εντάσεις, αποχωρήσεις, διακοπές κ.ά. H απόφαση αφορούσε επί της ουσίας την τοποθέτηση μια νέας δέστρας στο αγκυροβόλιο ώστε οι εγκαταστάσεις να μπορούν να δεχθούν σκάφη μήκους 140 μέτρων από 100 μέτρα που δέχονται σήμερα. Λίγο μετά την έναρξη της συζήτησης εμφανίστηκε στη τηλεδιάσκεψη εκπρόσωπος της εταιρείας “Ερμής” που ζήτησε να τοποθετηθεί.
Δημοτικοί σύμβουλοι αναρωτήθηκαν πώς μπορεί να παρουσιάζεται ένας εκπρόσωπος της εταιρείας στην οθόνη της τηλεδιάσκεψης χωρίς να έχει ερωτηθεί το σώμα. Ο πρόεδρος του Δ.Σ. Ευτύχης Δαμιανάκης εμφανώς εκνευρισμένος τόνισε πως ο ίδιος δεν έδωσε καμία τέτοια άδεια και ανέφερε πως αποχωρεί από τη διαδικασία μέχρι να ενημερωθεί! Μετά από διακοπή 15 λεπτών η πρόσκληση του εκπροσώπου της εταιρείας αποδόθηκε σε λάθος υπαλλήλου ο οποίος είχε δώσει τον κωδικό σύνδεσης χωρίς να ερωτηθεί το προεδρείο.
Στο 3ο Podcast επισκεπτόμαστε το Ιστορικό Αρχείο Κρήτης και ανακαλύπτουμε την κλειδαριά του Καλέ Καπισί, της Κεντρικής Πύλης των οχυρώσεων των Χανίων, η οποία κατεδαφίστηκε το 1903.
Τελικά το Δ.Σ. γνωμοδότησε θετικά με 27 θετικές ψήφους στη ΜΠΕ (ψήφισαν οι παρατάξεις Σημανδηράκη, Αρχοντάκη, ο κ. Γεωργακάκης από την παράταξη Δαμιανάκη και οι παρόντες σύμβουλοι της παράταξης Βάμβουκα) ενώ κατά ψήφισαν 10 σύμβουλοι ανάμεσα τους ο κ. Σπ. Αποστολάκης από την παράταξη Α. Παπαδογιάννη, οι δημοτ. Σύμβουλοι από το Ακρωτήρι, οι παρατάξεις Σαρρή, Βουρλάκη και Σ. Ρίζου. Απείχε ο σύμβουλος κ. Γ. Σπυριδάκης, ενώ απουσίαζαν 22 δημοτ. Σύμβουλοι!
«Πρόκειται ουσιαστικά για ένα καινούργιο αγκυροβόλιο. Με αυτό θα έχει πιο μεγάλη ασφάλεια η πρόσδεση των πλοίων. Το επιπλέον αγκυροβόλιο δεν αλλάζει ούτε τη φύση ούτε το μέγεθος της επένδυσης και δεν μιλάμε για επέκταση ούτε αύξηση της κίνησης των βυτιοφόρων προς τον Αγ. Ονούφριο» είπε ο δήμαρχος Π. Σημανδηράκης που μίλησε τελευταίος και άφησε αιχμές για όσους επιχείρησαν όπως είπε να πολιτικοποιήσουν το θέμα. Με τις ενστάσεις που κατέθεσε το τοπικό συμβούλιο Κουνουπιδιανών που ήταν κατά της έγκρισης της ΜΠΕ τάχθηκε ο κ. Σπύρος Αποστολάκης, ενώ για την παράταξη του Γρ. Αρχοντάκη ο κ. Γιάννης Φραγκάκης ψήφισε υπέρ της θετικής γνωμοδότησης υπογραμμίζοντας πως δεν υπάρχει αλλού στα Χανιά ανάλογη εγκατάσταση “τύπου Α΄” και την ίδια ώρα το χωροταξικό δεν προβλέπει άλλους χώρους για τις αναγκαίες δεξαμενές καυσίμων.
Επιφυλάξεις για την αύξηση του μεγέθους των πλοίων που θα μπορούν να προσεγγίζουν τις εγκαταστάσεις εξέφρασε ο κ. Τάσος Βάμβουκας, ενώ ο Γιάννης Σαρρής τόνισε πως η τοπική κοινότητα Κουνουπιδιανών «εκφράζει σοβαρές αντιρρήσεις που μας βρίσκουν σύμφωνους».
Στο ίδιο μήκος κύματος και ο Νίκος Βουρλάκης είπε πως η απόφαση της τοπικής κοινότητας πρέπει να είναι σύμβουλος για το Δ.Σ., ενώ ο Σεραφείμ Ρίζος υποστήριξε πως το Ακρωτήρι έχει επιβαρυνθεί πάρα πολύ με βάσεις, αεροδρόμιο κλπ. Αντίθετοι ήταν και οι δημοτικοί σύμβουλοι Ακρωτηρίου κ. Μ. Γιακουμογιαννακης, Γ. Κουτράκης, Β. Λιβάνιος.
ΟΙ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΕΣ
Το Δ.Σ. ενημερώθηκε από τον αντιδήμαρχο κ. Βαρδάκη για την παραχώρηση 600 tablets από το Δήμο Χανίων σε μαθητές για την στήριξη της τηλεκπαίδευσης, ενώ γίνεται προσπάθεια για εξασφάλιση άλλων 400 με τη συνδρομή επιχειρήσεων. Ωστόσο ανάγκες σε επίπεδο Δήμου υπολογίζονται σε 2.000 υπολογιστές κάτι που θίχτηκε από δημοτικούς συμβούλους που άφησαν αιχμές σε βάρος του Υπουργείου για την μη κάλυψη των πραγματικών αναγκών των σχολείων και των μαθητών. Γ.ΚΩΝ.
Για το θέμα των υπολογιστών θα ήθελα να προτείνω να δημιουργηθεί ένα τραπεζικός λογαριασμός από την αρμόδια αντιδημαρχία, έτσι ώστε να μπορεί να συνεισφέρει και ο απλός πολίτης στην αντιμετώπιση των δυσκολιών της τηλε-εκπαίδευσης. Ξέρω ότι θα υπάρξει αντίδραση από κάποιους ότι “τι δουλειά έχουν οι πολίτες να συνδράμουν το κράτος” αλλά σίγουρα θα υπάρχουν πολλοί περισσότεροι που θα βοηθήσουν.