Τετάρτη, 29 Ιανουαρίου, 2025

“Αλάτι” και ο πολιτισμός μας

«Εάν δε το άλας μωρανθεί, εν τίνι αλισθήσεται;» (αν το αλάτι χάσει την αλμύρα του, πώς θα την ξαναποκτήσει;») γράφει το Ευαγγέλιο. Επίσης υπάρχουν πολλές άλλες παροιμίες με και για το αλάτι.

• Εχοντας η στήλη στα χέρια της δυο βιβλία φίλων (πολλές ευχαριστίες που μας τα δώρισαν), τα οποία μέσα από τα κείμενα που περιλαμβάνουν επιβεβαιώνουν με πολλούς τρόπους την πρώτη, αλλά και άλλες παροιμίες, παίρνω…αμπάριζα απ’ αυτά για να συνεχίσω… πολιτικοαυτοδιοικητικά! Σχετικά με τον τομέα του πολιτισμού μας. Δηλαδή, με το… αλάτι του τρόπου ζωής μας (ήθη, έθιμα, πνευματική και πολιτισμική δημιουργία, καθημερινότητα).
• Βλέπετε, η στήλη δεν κάνει βιβλιοπαρουσιάσεις. Ενίοτε όμως κάνει σύντομες αναφορές (σε βιβλία, εικαστικά κ.λπ.) συνδέοντάς τα -τρόπον τινα- με τοπικά θέματα.

Οικο-λογίες
• «Οικο-λογίες». Το νέο βιβλίο του πολυγραφότατου συγγραφέα, ποιητή, ιστορικού ερευνητή, λαογράφου, σχολιαστή Θανάση Δεικτάκη.
• Απανθίσματα δημοσιευμάτων του -κυρίως- στα Χανιώτικα Νέα, από το 1979 – 2009. Ένα ακόμα βιβλίο που, όπως γράφει προλογίζοντάς το ο επίσης συγγραφέας και πρόεδρος της Ενωσης Πνευματικών Δημιουργών Χανίων κ. Δημήτρης Νικολακάκης, «υπερασπίζεται επάξια τον τίτλο του». Οικολογία, τοπική ιστορία, κοινωνία, ήθη, έθιμα. “Ντυμένα” με ανάλογα αντιπροσωπευτικά σκίτσα. Ομιλούσα πηγή για τον πολιτισμό μας όλα τα άρθρα – οικο-λογίες που περιλαμβάνει. Μεταξύ αυτών το αλάτι έχει αρκετές φορές την τιμητική του (π.χ. Αλατα! Αλατα!, Αλατσόμερες, Το αλάτι μας).
• Το κρατάμε για να συνδέσουμε τα σημερινά αυτοδιοικητικά.

Το Αλάτι του Λόγου
• Ζεστό ακόμα το τυπογραφικό μελάνι στο νέο βιβλίο του σατιρικού μας ποιητή (έναν, πασίγνωστο ανά την Ελλάδα και το εξωτερικό με τον Παγκόσμιο Διαγωνισμό σάτιρας που δημιούργησε, έχουμε στα Χανιά) του Παύλου Πολυχρονάκη. Τίτλος του “ΤΟ ΑΛΑΤΙ ΤΟΥ ΛΟΓΟΥ” Υπέρτιτλος. «Η σάτιρα μας φέρνει πιο κοντά». Το 22ο βιβλίο του, παρακαλώ. Έμμετρη σάτιρα για πολλά και σημαντικά. Το “Αλάτι του Λόγου” είναι μια, ακόμα, Πολυχρονάκειος απολαυστική έμμετρη σάτιρα με 5 κεφάλαια: Κοινωνική σάτιρα, πολιτική σάτιρα, λακωνική σάτιρα, σατιρικές αφιερώσεις, σύγχρονη λιτή σάτιρα. Πολυχρονάκειο ύφος σάτιρας που τέρπει, αλλά και προβληματίζει καθώς “στιγματίζει” και περιγελά τα άδικα και παρανοϊκά. Παρά το ότι ό ίδιος κατά βάθος πονά. Το ομολογεί άλλωστε στο εξώφυλλο με το λακωνικό “Ο πόνος του σατιριστή”: «Με το που βλέπω αδικιά πάντα πονεί η ψυχή μου/ κι αν δείρω με την σάτιρα αλί και τρισαλί μου/ νοιώθω σαν με μαστίγιο να δέρνω το κορμί μου».
• Αλάτι στον λόγο, λοιπόν, η σάτιρα. Απαραίτητη -και για τα καλώς και κακώς κείμενα.

Προστιθέμενη αξία
• Και πάμε στο… αλάτι της ζωής των κοινωνιών (πραγματικά και μεταφορικά). Δηλαδή, τον τρόπο ζωής του. Δηλαδή, τον πολιτισμό μας.
• Εδώ και πολλά χρόνια γράφεται και από την υπογράφουσα και πολλούς άλλους δημοσιογράφους και αρθρογράφους ότι τα Χανιά έχουν ανάγκη από έναν πολιτιστικό-πολιτισμικό θεσμό με ΤΟΠΙΚΗ ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ. Ετσι ώστε να προβάλουμε τον δικό μας τρόπο ζωής. Τον δικό μας ντόπιο πολιτισμό. Τον τρόπο ζωής μας διαχρονικά. Αυτό σημαίνει ότι χρειαζόμαστε έναν πολυπολιτισμικό θεσμό.
• Εναν θεσμό που να μπορεί να αγκαλιάσει και τις Δημοτικές Κοινότητες του Καλλικρατικού Δήμου Χανίων. Αρα, να αναφέρεται τόσο στο περιβάλλον και άρα και στα προϊόντα της γης μας, όσο και στις τέχνες και τον λαογραφικό, αλλά και σύγχρονο πολιτισμό μας, στο παλίμψηστο της πόλης, στη σύγχρονη δημιουργία. Παράδειγμα, στο περίπου, η τελευταία εκδήλωση που διοργανώθηκε από τον Δήμο Χανίων και σε άλλες 19 ευρωπαϊκές χώρες με τίτλο ΓΙΟΡΤΗ “Αγαπώ την αγορά μου”.
• Επομένως, η πολυπολιτισμικότητα του αναζητούμενου θεσμού και η ανάγκη να συνδεθεί ο θεσμός αυτός και με τις Δημοτικές Κοινότητες προκύπτει από την αδήριτη πλέον ανάγκη να συνδέονται ξεκάθαρα οι πολιτιστικές δράσεις με τον τουρισμό και την οικονομία μας. Να αποτελούν, δηλαδή, προστιθέμενη αξία στο τοπικό κοινωνικο-οικονομικό γίγνεσθαι.
• Αλλωστε η κατεύθυνση αυτή δίδεται πλέον και από τα περισσότερα ευρωπαϊκά προγράμματα, τα οποία αναφέρονται σε προτάσεις για ΠΟΛΙΤΙΣΜΟ – ΤΟΥΡΙΣΜΟ.
• Εξ άλλου, είναι δεδομένο ότι και στην Ελλάδα και στην Κρήτη προωθείται, επίσης, το σχήμα ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ – ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ. Επομένως θα είναι πολιτικοαυτοδιοικητικά και οργανωτικά ορθό και θα δημιουργήσει εκτός από προστιθέμενη αξία στον τουρισμό και οικονομίες κλίμακος να αναζητηθούν τα σχήματα που θα υπηρετήσουν ενιαία το δίπτυχο πολιτισμός – τουρισμός.
• Προτάσεις και ιδέες, μαθαίνουμε, υπάρχουν. Θα εκμεταλλευτούμε την συγκυρία ώστε το αλάτι της γης μας, ο πολιτισμός να… αρτύσει οικονομικά και πολιτισμικά τον τουρισμό μας;


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα