Κυριακή, 5 Ιανουαρίου, 2025

Αλεξανδρούπολη: Άμεση ανάγκη για ψεκασμό στα ελαιόδεντρα λόγω δάκου

Να σπεύσουν άμεσα για τους απαραίτητους ψεκασμούς στα δέντρα τους, ώστε να τα σώσουν από τη δυναμική εμφάνιση του δάκου, καλεί τους 300 και πλέον ελαιοπαραγωγούς της Αλεξανδρούπολης ο προϊστάμενος της Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής του νομού Έβρου, Πασχάλης Παπαδάκης.
“Πριν από δέκα ημέρες είχα βγάλει ανακοίνωση, ενημερώνοντας τους παραγωγούς για την εμφάνιση δάκου στις παγίδες που έχουμε τοποθετήσεις σε διάφορα σημεία των καλλιεργούμενων εκτάσεων. Δέκα ημέρες μετά, βγάζω δεύτερη ανακοίνωση με την οποία και καλώ τους παραγωγούς να σπεύσουν άμεσα για τους ψεκασμούς, αλλιώς είτε θα χάσουν την παραγωγή τους είτε θα παράξουν κακής ποιότητας ελαιόλαδο”, δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο κ. Παπαδάκης.
“Πριν από δέκα ημέρες στην κάθε παγίδα εντοπίζαμε έξι με επτά δάκους και σήμερα ο αριθμός τους ανέρχεται κατά μέσο όρο σε 30”, ανέφερε χαρακτηριστικά ο προϊστάμενος της Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής του νομού Έβρου.
“Με τον εντοπισμό δέκα δάκων σε κάθε παγίδα, ο ελαιοπαραγωγός πρέπει να ψεκάσει ‘χθες’ προκειμένου να σώσει την παραγωγής του”, υπογράμμισε ο κ. Παπαδάκης και πρόσθεσε: “όσοι παραγωγοί καλλιεργούν στην περιοχή την ποικιλία Χαλκιδικής, που αφορούν στο 2% του συνόλου, ήδη έχουν χάσει την παραγωγή τους, αφού προσβλήθηκε από τον δάκο και τώρα δεν μπορούν να κάνουν το παραμικρό για να σώσουν την κατάσταση. Οι υπόλοιποι που καλλιεργούν την ποικιλία Μάκρης, την ντόπια ποικιλία δηλαδή, προλαβαίνουν να επέμβουν, αλλά πρέπει να το κάνουν άμεσα”.
Ο κ. Παπαδάκης ανέφερε ακόμα στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι η Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής του νομού Έβρου, είναι αρμόδια μόνο για την περιοχή της Αλεξανδρούπολης (περίπου 180 στρέμματα με 220.000-250.000 δέντρα ελιάς), ενώ οι ελαιοπεριοχές σε Σαμοθράκη και Μαρώνεια, ελέγχονται από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.
Με σημερινή σχετική ανακοίνωση της Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής του νομού Έβρου καλούνται οι ελαιοπαραγωγοί να επισκέπτονται τα κτήματά τους σε όλη την ελαιοκομική περίοδο και να εξετάζουν δειγματοληπτικά τους ελαιόκαρπους. Αν παρατηρούν παρουσία του δάκου να επικοινωνούν με τους γεωπόνους της υπηρεσίας, έτσι ώστε να υπάρχει συντονισμός και να αποφεύγονται οι άσκοποι ψεκασμοί.
Νεότερα δεδομένα θα ανακοινωθούν την επόμενη εβδομάδα από την παρακολούθηση των δακοπαγίδων σε όλη την περιοχή Αλεξανδρούπολης, όπως επισήμανε ο κ. Παπαδάκης.
Ο δάκος είναι γένος εντόμων της οικογένειας των Τεφριτίδων. Πρόκειται για μια μικρή μύγα μήκους 5mm. Χαρακτηριστικό γνώρισμά του είναι μια σκοτεινή κηλίδα στην άκρη κάθε πτέρυγας. Οι ζημιές που προκαλούνται είναι δύο ειδών, ποσοτικές και ποιοτικές. Η ποσοτική αφορά την πρώιμη συγκομιδή της ελιάς πριν από την κανονική περίοδο συλλογής της. Η ποιοτική αφορά την οξύτητα του ελαιολάδου και την αλλοίωση των οργανοληπτικών χαρακτηριστικών του όπως είναι η γεύση. Η καταπολέμηση του εντόμου γίνεται με ψεκασμό, όπως είναι οργανοφωσφορικά λιπάσματα. Επίσης υπάρχουν και οι μαζικοί τρόποι καταπολέμησης, όπως είναι οι δολωματικοί ψεκασμοί εδάφους.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα