Πέμπτη, 15 Αυγούστου, 2024

Αλυσίδα αλληλεγγύης στην Ορθοπεδική Κλινική του Νοσοκομείου Χανίων

Αλυσίδα αλληλεγγύης και δύναμης για παιδιά με Συγγενής Ραιβοϊπποποδία (ΣΡΙΠ) έχει αναπτυχθεί στο Παιδοορθοπαιδικό Τμήμα της Ορθοπαιδικής Κλινικής του Νοσοκομείου Χανίων όπου εφαρμόζεται μια ολοκληρωμένη μέθοδος αντιμετώπισης της νόσου. Aξίζει να σημειωθεί ότι μετά από εξειδίκευση του υπεύθυνου Ορθοπαιδικού, Χαράλαμπου Κωνσταντουλάκη, στη Μεγάλη Βρετανία, άρχισε τον Ιανουάριο του 2006 η εφαρμογή της μεθόδου μαζί με την ομάδα του τμήματος και Ειδική Νοσηλεύτρια – Συνεργάτιδα. Έως σήμερα έχουν αντιμετωπιστεί 49 περιστατικά (65 πόδια), από όλη την Κρήτη. Τα αποτελέσματα έχουν αξιολογηθεί από καλά έως άριστα σε όλα τα παιδιά, χωρίς να  χρειαστεί χειρουργική επέμβαση σε κανένα παιδί έως σήμερα, όπως επισημαίνει η Ομάδα Στήριξης Γονέων για Παιδιά με Ραιβοϊπποποδία στην Κρήτη.

Αξιοσημείωτο επίσης είναι, ότι στο Παιδο-ορθοπαιδικό Ιατρείο του Νοσοκομείου Χανιών , συγκεντρώνονται ναρθηκάκια των παιδιών που έχουν τελειώσει την θεραπεία, έτσι ώστε, γονείς που αρχίζουν και δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα να αγοράσουν ναρθηκάκια ή χρειάζονται κάποιο διαφορετικό νούμερο, μπορούν να το δανειστούν χωρίς κόστος. Μια αλυσίδα αλληλεγγύης και δύναμης για να συνεχίσουν έως την επιτυχή έκβαση του πρωτοκόλλου, αναφέρει η Ομάδα Στήριξης Γονέων για Παιδιά με Ραιβοϊπποποδία Κρήτης.

Στις 3 Ιουνίου, Παγκόσμια Ημέρα για τη Συγγενή  Ραιβοϊπποποδία, γονείς της Κρήτης συγκεντρώθηκαν στο Ρέθυμνο στο πλαίσιο μιας προσπάθειας να γνωριστούν, αναπτύσσοντας μια ομάδα φίλων αλληλέγγυων με σκοπό την  ψυχολογική και υλική υποστήριξη μεταξύ τους. Κοινό σημείο αναφοράς είναι ότι τα παιδιά τους παρακολουθούνται από το εξειδικευμένο προσωπικό του παιδο-ορθοπαιδικού τμήματος του νοσοκομείου Χανίων. Κάποια παιδιά που είχαν ήδη τελειώσει τη θεραπεία, έδωσαν το παρόν προσφέροντας κουράγιο και δύναμη στους γονείς που βρίσκονται στην αρχή ή στη μέση της θεραπείας.

 

Τι είναι η “ΣΡΙΠ”

2Η Συγγενής Ραιβοϊπποποδία (ΣΡΙΠ) είναι πάθηση άγνωστης αιτιολογίας η οποία προσβάλλει το κάτω άκρο, περιφερικά του γόνατος με αποτέλεσμα την στρεβλή θέση του ποδιού, η οποία είναι φανερή ήδη από τους υπερήχους που γίνονται από την 17η εβδομάδα της κύησης. Τα τελευταία 15 χρόνια χρησιμοποιείται από την Παιδο-Ορθοπαιδική επιστημονική κοινότητα το πρωτόκολλο Ponseti. (Παλιότερα, η πάθηση κατέληγε σε βαριά αναπηρία, κυρίως  λόγω της ελλιπούς κατανόησης της αιτιολογίας της).O Ignacio Ponseti, Ισπανός Ορθοπαιδικός που εργαζόταν στις Ηνωμένες Πολιτείες, μελέτησε την συγκεκριμένη πάθηση και κατέληξε σε μια αντιμετώπιση με χειρισμούς και «ειδικά μορφοποιημένους» γύψους για δύο μήνες και κατόπιν εφαρμογή ειδικών ορθοπαιδικών ναρθήκων για 4 χρόνια. Με την μέθοδο Ponseti το πόδι γίνεται δυνατό, εύκαμπτο, ανώδυνο και σε πλήρη επαφή με το έδαφος. Περισσότερες πληροφορίες για την Συγγενής Ραιβοϊπποποδία στην σελίδα της Ομάδας Στήριξης Γονέων για Παιδιά με Ραιβοϊπποποδία Κρήτης: https://www.facebook.com/groups/1060622580736175/  Ομάδα Στήριξης Γονέων Για Παιδιά Με Ραιβοϊπποποδία Κρήτης (Clubfoot Crete)

 


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα