«Ενα βήμα πριν το black out βρίσκονται τα Νοσοκομεία εξαιτίας των πολιτικών που ασκούνται κυρίως κατά τη διάρκεια της τελευταίας πενταετίας».
Αυτό τονίζει ο Σύλλογος Εργαζομένων Νοσοκομείου Χανίων, ο οποίος εξηγεί ότι για τον λόγο αυτό ομόφωνα αποφάσισε «να μην συναντηθεί με κανένα εκπρόσωπο πολιτικού κόμματος κατά την προεκλογική περίοδο».
Στην ανακοίνωση αναφέρεται ότι ο απολογισμός έως σήμερα έχει ως εξής:
• Μηδέν προσλήψεις Μόνιμου προσωπικού και Μηδέν προσλήψεις Επικουρικού προσωπικού (2015). «Το προσωπικό των Νοσοκομείων είναι κάτω των ορίων ασφάλειας καθώς αποδεκατίστηκε από τις αθρόες συνταξιοδοτήσεις και τις μηδενικές προσλήψεις. Μόνο τους τελευταίους μήνες με τις επικείμενες αλλαγές στο ασφαλιστικό σύστημα και την ψήφισή τους, αποχώρησαν πάνω από 2.000 υγειονομικοί υπάλληλοι πανελλαδικά. Οι κενές οργανικές θέσεις πανελλαδικά ξεπερνάνε τις 30.000. Στο Γενικό Νοσοκομείο Χανίων οι ελλείψεις ανέρχονται 112 σε ιατρικό προσωπικό, 250 άτομα σε νοσηλευτικό προσωπικό με επέκταση και στο λοιπό προσωπικό (Διοικητικό, παραϊατρικό και λοιπό προσωπικό) και τους οφείλονται πάνω από 11.000 ρεπό. Υπόψη ότι δεν συνυπολογίζονται οι καταργημένες από τα προηγούμενα μνημόνια οργανικές θέσεις. Το αποτέλεσμα είναι η εργασιακή εξουθένωση, η μονοβάρδια να είναι σύνηθες φαινόμενο στις Κλινικές και να μην χορηγούνται οι κανονικές άδειες στους καλοκαιρινούς μήνες. Μετά τις δυσμενείς αλλαγές στα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης (67ο έτος), είναι επιτακτική η ένταξη στα ΒΑΕ των εργαζομένων του ΕΣΥ και της Πρόνοιας με ασφαλιστικό φορέα το Δημόσιο, στα πλαίσια της ίσης μεταχείρισης και αναγνώρισης των υπηρεσιών που προσφέρουν. Τους οφείλονται δε δεδουλευμένα από το 2011 έως και σήμερα».
• Τα Νοσοκομεία «διαλύονται από την υποχρηματοδότηση με αποτέλεσμα τα ταμεία να είναι άδεια και τα χρέη να αυξάνονται στους προμηθευτές. Οι εταιρείες η μία μετά την άλλη διακόπτουν τις προμήθειες προϊόντων διατροφής, φαρμακευτικού και υγειονομικού υλικού και άλλων ειδών απαραίτητα στην ασφαλή και ποιοτική λειτουργία των Νοσοκομείων. Εξαιτίας αυτού αναστέλλονται χειρουργεία, υποβαθμίζεται η ποιότητα του φαγητού των ασθενών, εμφανίζονται σημαντικές ελλείψεις αναλώσιμου υγειονομικού υλικού (βαμβάκι, γάζες, οινόπνευμα, σύριγγες κ.ά.). Τμήματα εφημερεύουν χωρίς υλικά και αναγκάζονται να ψάχνουν γάζες, βαμβάκι, οινόπνευμα, σύριγγες κ.ά. σε διπλανά τμήματα, αλλά ακόμα και σε άλλα Νοσοκομεία για να καλύψουν τις ανάγκες της βάρδιας».
• Ο Ε.Ο.Π.Υ.Υ. «προορίζεται για πλασιέ των επιχειρηματιών της υγείας, προσφέροντας στην ουσία υπηρεσίες Πρωτοβάθμιας Περίθαλψης στους ασφαλισμένους με μία μικρή έκπτωση».
• Τα Κέντρα Υγείας μετά την 1/1/2015 (Ν. 4238/2014) «μεταφέρθηκαν στις Υγειονομικές Περιφέρειες, παρά τις αντιδράσεις μας και εγκαταλείφθηκαν. Αδυνατούν να προμηθευτούν υλικά και στους εργαζόμενους οφείλονται νυκτερινά και αργίες».
• Συνεχής «ιδιωτικοποίηση των υπηρεσιών υγείας, απαξίωση των Δημοσίων Μονάδων Ψυχικής Υγείας, συρρίκνωση του ΕΚΑΒ που στενάζει από την έλλειψη ασθενοφόρων και πληρωμάτων.
Στην ανακοίνωση τονίζεται ότι «ολα αυτά τα προβλήματα τα γνωρίζουν πολύ καλά όλα τα πολιτικά κόμματα, τα έχουμε επισημάνει και τα έχουμε αναδείξει επανειλλημένα χωρίς κανένα αποτέλεσμα, δυστυχώς. Τα Νοσοκομεία και γενικά όλο το σύστημα υγείας αντέχει και στηρίζεται αποκλειστικά και μόνο στους υγειονομικούς υπαλλήλους. Λύσεις είναι αυτό που χρειαζόμαστε και δεν θα εμπλακούμε σε επικοινωνιακά πολιτικά παιχνίδια. Στη διάθεση οποιουδήποτε με στόχο την επίλυση των προβλημάτων για μετά τις εκλογές».