Δευτέρα, 23 Δεκεμβρίου, 2024

Αλυτα προβλήματα

Ξεχασμένοι από την πολιτεία και τους τοπικούς φορείς δηλώνουν οι επαγγελματίες του Βιοτεχνικού Πάρκου Χανίων ζητώντας από τους αρμοδίους να στρέψουν την προσοχή τους στα προβλήματα του ΒΙΟ.ΠΑ. Στο μεταξύ, στον “αέρα” βρίσκονται εδώ και 2 χρόνια επαγγελματίες του Βιοτεχνικού Πάρκου, οι οποίοι είχαν ενταχθεί στη Θερμοκοιτίδα Νέων Επιχειρήσεων και μετά τη μεταβίβαση των 10 ακινήτων από τον ΕΟΜΜΕΧ στην Εταιρεία Ακινήτων του Δημοσίου (ΕΤΑΔ) δεν γνωρίζουν αν και υπό ποίες προϋποθέσεις θα συνεχίσουν να δουλεύουν στις εν λόγω εγκαταστάσεις.

ΕΓΚΛΩΒΙΣΜΕΝΟΙ ΣΤΙΣ… ΘΕΡΜΟΚΟΙΤΙΔΕΣ

Συγκεκριμένα, “εγκλωβισμένοι” στις… θερμοκοιτίδες βρίσκονται 5 επιχειρηματίες – βιοτέχνες, οι οποίοι εδώ πολλά και χρόνια είχαν ενταχθεί ως νέοι επιχειρηματίες στο πρόγραμμα του ΕΟΜΜΕΧ. «Η Θερμοκοιτίδα ήταν μία εταιρεία του ΕΟΜΜΕΧ που είχε στόχο να μπαίνουν μέσα νέες επιχειρήσεις, να τις κρατά 5 χρόνια μέχρι να σταθούν στα πόδια τους και μετά να έρχονται άλλες. Στο πλαίσιο αυτό θα μας προσέφερε γραμματειακή υποστήριξη, ίντερνετ, συμβουλευτική για προγράμματα κ.λπ. Αυτό βέβαια στην πράξη δεν λειτούργησε ποτέ. Ο σκοπός ήταν καθαρά εισπρακτικός, να παίρνει τα ενοίκια και τίποτα άλλο», εξηγεί η Μαρία Βλαχάκη που από το 2000 διατηρεί μία τυποποιητική μονάδα ελαιολάδου και φυτικών καλλυντικών με εξαγωγικό χαρακτήρα. Ωστόσο, το πρόβλημα, όπως τονίζει, είναι ότι από τότε που μπήκαν οι επιχειρηματίες στο πρόγραμμα οι υπεύθυνοι του ΕΟΜΜΕΧ διαβεβαίωναν ότι κάποια στιγμή θα μπορούσαν να αγοράσουν τα κτήρια στα οποία έχουν εγκατασταθεί, αδειοδοτηθεί και επενδύσει. «Μας κορόιδευαν. Από 6μηνο σε 6μηνο μας άφηναν να ελπίζουμε πως θα είμαστε οι αυριανοί ιδιοκτήτες του χώρου. Θα αλλάξουν τα στελέχη και η Διοίκηση και θα λήξει το θέμα», μας έλεγαν. Η υπόσχεση των υπευθύνων δεν τηρήθηκε ποτέ.

 

ΑΥΞΗΣΗ ΜΙΣΘΩΜΑΤΩΝ

Σαν να μην έφτανε αυτό πριν από περίπου 2 χρόνια χάθηκαν ξαφνικά όλα τα… ίχνη του ΕΟΜΜΕΧ με συνέπεια οι επαγγελματίες – βιοτέχνες να μη μπορούν να βρουν έναν άνθρωπο να του πληρώσουν τα ενοίκια. «Κάποια στιγμή σταμάτησαν να έρχονται να εισπράττουν ενοίκια από τον ΕΟΜΜΕΧ και αρχίσαμε να ψάχνουμε να δούμε πού θα πληρώσουμε. Είχαμε πάρει 100 τηλέφωνα. Δεν μπορούσαμε να βρούμε έναν υπεύθυνο», σημειώνει ο Κώστας Νικολακάκης που από το 2002 διατηρεί τυποποιητική μονάδα μελιού. Μετά από πολλές προσπάθειες, κι αφού χρειάστηκε να μεσολαβήσει ο Χανιώτης γ.γ. Εμπορίου Αντώνης Παπαδεράκης, οι επαγγελματίες του ΒΙΟ.ΠΑ. ενημερώθηκαν ότι τα κτήρια έχουν περάσει στην ΕΤΑΔ και κατάφεραν να συναντηθούν με τους νέους ιδιοκτήτες στην Αθήνα και να υποβάλουν το αίτημά τους για αγορά των ακινήτων. Η απάντηση που έλαβαν; «Δεν υπήρξε ανταπόκριση για να αγοράσουμε. Τότε, λοιπόν, ζητήσαμε μια μείωση του ενοικίου. Αντί όμως για μείωση αυτοί μας μίλησαν για αύξηση 10%!». Ο λόγος -όπως τους είπαν οι αρμόδιοι- είναι ότι δεδομένης της κρίσης και της πτώσης των τιμών στην αγορά ακινήτων σε περίπτωση πώλησης θα ζημιωθεί το Δημόσιο. Επιχείρημα που έρχεται σε πλήρη αντίθεση με τις μεγάλες υποθέσεις εκποίησης της δημόσιας περιουσίας, όπως υπογραμμίζουν δύο επαγγελματίες: «Οταν δηλαδή χαρίζουμε το Ελληνικό ή το λιμάνι του Πειραιά δεν ζημιώνεται το κράτος και θα ζημιωθεί αν μας πουλήσουν εμάς τα κτήρια που δουλεύουμε;», αναρωτιούνται και προσθέτουν: «Εμείς το μόνο που ζητάμε ως στήριξη από το κράτος είναι να μας πουλήσει τα κτήρια σε μία κανονική τιμή. Είμαστε επιχειρήσεις που προσπαθούμε να σταθούμε στα πόδια μας μέσα στην κρίση, στηρίζοντας τον τόπο και τα τοπικά προϊόντα. Θα μας βοηθήσουν ή θα μας κλείσουν;».

 

ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΚΑΙ ΑΡΜΟΔΙΟΙ

Για το ίδιο θέμα ο Ηλίας Λιβέρης, ιδιοκτήτης μίας βιοτεχνίας παγωτού και εκκαθαριστής της ΒΙΟ.ΠΑ. Α.Ε. που αφιλοκερδώς προσπαθεί να εξυγιάνει την εταιρεία αποπληρώνοντας σταδιακά τα συσσωρευμένα χρέη που άφησαν οι προηγούμενες Διοικήσεις, σημειώνει ότι οι επιχειρηματίες που είχαν μπει στη Θερμοκοιτίδα βρίσκονται σε ένα καθεστώς πλήρους αβεβαιότητας. «Είναι άδικο και ντροπή να ξεπουλούν εκτάσεις όπως το αεροδρόμιο κι εδώ που άνθρωποι – επαγγελματίες ζητούν να αγοράσουν τα κτήρια να βρίσκονται στον “αέρα” χωρίς καμία απάντηση», τονίζει, ενώ αφήνει αιχμές για αδιαφορία από μέρους του Επιμελητηρίου Χανίων ως προς το πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι βιοτέχνες – συνάδελφοί του. Αδιαφορία η οποία, όπως σημειώνει, αφορά ευρύτερα τους τοπικούς και κυβερνητικούς φορείς καθώς το ΒΙΟ.ΠΑ. αντιμετωπίζει πολλά προβλήματα, αλλά οι αρμόδιοι περί άλλων τυρβάζουν… «Μιλάμε για 800 άτομα που δουλεύουν και 130 επιχειρήσεις. Το τελευταίο διάστημα κι ενώ το Πάρκο ήταν υπό πτώχευση κάνουμε μία τεράστια προσπάθεια να νοικοκυρευτεί η κατάσταση. Ως εκκαθαριστής έχω αναλάβει και εξοφλούμε τη Δ.Ε.Η., την Εφορία, το Ι.Κ.Α. κ.λπ. Ωστόσο, χρειάζεται η πολιτεία και ειδικά ο υπουργός κ. Σταθάκης να έρθει εδώ, να μας συναντήσει, να ακούσει και να δει από κοντά τα προβλήματα», αναφέρει ο κ. Λιβέρης. Προβλήματα τα οποία αφορούν, όπως εξηγούν οι άνθρωποι του ΒΙΟ.ΠΑ. από το ζήτημα της πολεοδομικής νομοθεσίας για επαγγελματικούς χώρους βιοτεχνιών (που αφορά την κυβέρνηση) έως το ζήτημα της ηλεκτροδότησης (με πολλές τσιμεντένιες κολώνες να είναι ετοιμόρροπες και με ρωγμές) και της έλλειψης καθαριότητας που σχετίζονται με τη Δ.Ε.Η. και τον Δήμο, αλλά και τον κίνδυνο πρόκλησης πυρκαγιάς, τους απαρχαιωμένους πυροσβεστικούς κρουνούς, την έλλειψη αστυνόμευσης κ.ά.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα