Πόσα γνωρίζετε για τα σκουπίδια; Για τους περισσότερους οι γνώσεις σταµατούν στο ότι τα σκουπίδια τα πετάµε. Και στην καλύτερη περίπτωση «τα πετάµε σωστά». Κάνοντας ανακύκλωση δηλαδή. Όταν κάτι τελειώνει, απλά το πετάµε. Ετσι δεν είναι? Όπως θα δείτε όµως παρακάτω, τα σκουπίδια έχουν µια συναρπαστική ιστορία και αποτελούν µοναδικό στοιχείο των πολιτισµένων κοινωνιών. Θα σας φανεί παράξενο, αλλά στο πέρασµα των αιώνων -και στη σύγχρονη εποχή- πολλοί πολύ ήταν εκείνοι που αφιέρωσαν χρόνο σκεπτόµενοι τα σκουπίδια, τη συλλογή τους, την υγιεινή και πώς όλα αυτά σχετίζονται µε τη δηµόσια υγεία. Σήµερα λοιπόν, οι «Ιστορίες από τον Κόσµο» ψάχνουν ενδιαφέρουσες ιστορίες για τι άλλο; – για τα σκουπίδια!
∆ιαστηµικά σκουπίδια!
Στη σύγχρονη εποχή, τα σκουπίδια δεν βρίσκονται µόνο στις πόλεις και τους ωκεανούς, αλλά και στο… διάστηµα! Οι αστροναύτες της NASA, για παράδειγµα, παράγουν σκουπίδια κατά τη διάρκεια των αποστολών τους. Είναι αναπόφευκτο, γιατί βρίσκονται στο διάστηµα για µεγάλα χρονικά διαστήµατα και έτσι δηµιουργούν απόβλητα τροφίµων και ανθρώπινα απόβλητα. Μέχρι εδώ όλα καλά. Το πρόβληµα είναι πως δεν υπάρχουν κάδοι απορριµάτων στο διάστηµα! Η NASA λοιπόν –εκτός των άλλων- έχει δηµιουργήσει και συγκεκριµένα διαστηµόπλοια που προορίζονται για τη µεταφορά απορριµµάτων. Αυτά τα διαστηµόπλοια, µε τα ονόµατα Cygnus και Progress, έχουν σχεδιαστεί ώστε να είναι αναλώσιµα. Αυτό σηµαίνει ότι γεµίζουν µε σκουπίδια και στη συνέχεια κατευθύνονται προς τη Γη – όπου µόλις µπαίνουν στην ατµόσφαιρα καίγονται και αποσυντίθενται! Τα απόβλητα που δηµιουργούνται από τους αστροναύτες δεν είναι όµως τα µόνα διαστηµικά σκουπίδια που απασχολούν τους επιστήµονες τα τελευταία χρόνια. Υπάρχουν επίσης διάφορα κοµµάτια δορυφόρων και διαστηµόπλοιων που είτε διαλύθηκαν, είτε προσέκρουσαν κάπου και έτσι «κυκλοφορούν» στο διάστηµα. Υπάρχουν για παράδειγµα δορυφόροι ή µονάδες που συγκρούονται, προκαλώντας συντρίµµια. Ετσι, η Ευρωπαϊκή ∆ιαστηµική Υπηρεσία δηµιούργησε έναν συγκεκριµένο δορυφόρο που «σαρώνει» το διάστηµα αναζητώντας αυτά τα διαστηµικά «σκουπίδια». Ο δορυφόρος αυτός, λειτουργεί σαν απορριµµατοφόρο για τον γαλαξία: Έχει ένα «καµάκι» που εκτοξεύεται, συλλέγει διαστηµικά σκουπίδια και τα αποθηκεύει. Στη συνέχεια, ο δορυφόρος επιστρέφει στη Γη όπου και αδειάζει, προτού ξεκινήσει και πάλι το διαστηµικό του ταξίδι. Και είναι εντυπωσιακό πόσα διαστηµικά σκουπίδια υπάρχουν!
∆είτε το σχετικό βίντεο εδώ: https://youtu.be/JM1jDq-8Cxk
Οι Τζαµπαλίν
Στο Κάιρο της Αιγύπτου, υπάρχει µια οµάδα ανθρώπων που µαζεύουν σκουπίδια, τα ταξινοµούν και φροντίζουν να απορριφθούν όλα στο σωστό σηµείο. Για τη δουλειά τους αµοίβονται ελάχιστα. Γνωστοί ως «Ζαµπαλίν», (σ.σ: Zabbaleen) αυτοί οι άτυποι συλλέκτες σκουπιδιών είναι µια οµάδα ανθρώπων κάθε ηλικίας- µεταξύ 50.000 και 100.000 στον αριθµό. ∆εν είναι επίσηµοι υπάλληλοι καθαριότητας της πόλης, αλλά εδώ και χρόνια από το 1940 και µετά, γενιές και γενιές, ζουν µαζεύοντας τα σκουπίδια του Καίρου. Αρχικά δεν αµοίβονταν για την εργασία τους, αλλά επιβίωναν πουλώντας ο,τι µπορούσε να πουληθεί από τα σκουπίδια που µάζευαν. Το εντυπωσιακό εδώ είναι πως οι Zabbaleen ανακυκλώνουν έως και το 80 τοις εκατό των απορριµµάτων που συλλέγουν µέσω τοπικών αιγυπτιακών εταιρειών, ενώ οι περισσότερες δυτικές εταιρείες συλλογής απορριµµάτων ανακυκλώνουν αντίστοιχα µόνο το 20 µε 25 % των απορριµµάτων. Πλέον η οµάδα αυτών των ανθρώπων λαµβάνει µια µικρή αµοιβή για τις υπηρεσίες που προσφέρει.
Μάθετε περισσότερα εδώ: https://en.wikipedia.org/wiki/Zabbaleen
Και δείτε το σχετικό βίντεο: https://youtu.be/phpDOvkEZZk
Πώς η πόλη Φρέσνο, έγραψε ‘‘σκουπιδο’’ιστορία
Το 1937, η πόλη Φρέσνο της Καλιφόρνια έγραψε ιστορία. ∆εν είναι το είδος της ιστορίας που µας έρχεται στο µυαλό όταν ανατρέχουµε στα µνηµειώδη ανθρώπινα επιτεύγµατα, ωστόσο το επίτευγµα που πραγµατοποιήθηκε εκεί, εκείνη τη χρονιά ήταν εντυπωσιακό –και χρήσιµο. Στο αποκορύφωµα της Μεγάλης Ύφεσης, η πόλη δηµιούργησε τον πρώτο χώρο υγειονοµικής ταφής σκουπιδιών που χρησιµοποιήθηκε ποτέ στις Ηνωµένες Πολιτείες. Επιδιώκοντας να περιορίσουν τις ανοιχτές χωµατερές σε όλη τη µητρόπολη, οι αρχές της πόλης άνοιξαν έναν τεράστιο ΧΥΤΑ στο τµήµα της λεωφόρου Annadale. Η χωµατερή ήταν αρχικά µια τοποθεσία 20 στρεµµάτων που προοριζόταν για απόρριψη σκουπιδιών, ώστε να µειωθούν οι κίνδυνοι για τη δηµόσια υγεία. Επεκτάθηκε αρκετές φορές µε την πάροδο των χρόνων, και καθώς και η πόλη µεγάλωνε. Το 1945, µετακινήθηκε νότια της λεωφόρου Annadale. Το 1966 εκτεινόταν ήδη σε 100 στρέµµατα. Και το 1969 έφτασε τα 140. Όλο αυτό το διάστηµα, τα σκουπίδια θάβονταν εκεί και η πόλη διατηρούσε καθαρούς τους δρόµους της. Μετά από ακριβώς 50 χρόνια λειτουργίας, η χωµατερή έκλεισε – τον Ιούνιο του 1987. Ηταν η παλαιότερη λειτουργική χωµατερή της χώρας. Τον Ιούνιο του 2023, αξιωµατούχοι της πόλης υπέβαλαν αίτηση για να γίνει η χωµατερή επίσηµα χαρακτηρισµένο Εθνικό Ιστορικό Τοπόσηµο!
∆είτε το σχετικό βίντεο εδώ: https://youtu.be/KU48htrNZZ4
Πλαστικές σκουπιδοσακούλες – Η αρχή
Βάζω στοίχηµα πως θεωρείτε ότι οι σακούλες σκουπιδιών υπήρχαν από… πάντα. Ωστόσο αυτό δεν είναι αληθές. Τουλάχιστον όχι µέχρι τη δεκαετία του 1950. Τότε εφευρέθηκαν για πρώτη φορά σακούλες σκουπιδιών που προορίζονταν µόνο για εµπορική και νοσοκοµειακή χρήση, ώστε να µπορεί να γίνεται γρηγορότερα και καλύτερα η επεξεργασία των αποβλήτων.
Σύµφωνα µε την ιστορία λοιπόν, δυο Καναδοί εφευρέτες, οι Harry Wasylyk και Larry Hansen ένωσαν δυνάµεις και δηµιούργησαν µια από τις πλέον δηµοφιλείς ευφευρέσεις όλων των εποχών: την πλαστική σακούλα σκουπιδιών! Στην αρχή έφτιαχναν χάρτινες σακούλες σκουπιδιών, αλλά δεν ήταν αντοχής. Τελικά, και µετά από πολλές προσπάθειες, κατέληξαν στην πράσινη τσάντα σκουπιδιών πολυαιθυλενίου µίας χρήσης που προοριζόταν για εµπορική χρήση. Ο Wasylyk και ο Hansen πωλούσαν αρχικά τις τσάντες απορριµµάτων τους στο Νοσοκοµείο Winnipeg µέχρι τη δεκαετία του 1950, οπότε και διαπίστωσαν ότι θα έπρεπε να εξαπλωθούν γενικότερα στην εγχώρια αγορά. Την ίδια περίοδο, ένας τρίτος Καναδός που είχε την ίδια ιδέα, ο Frank Plomp δηµιούργησε και εκείνος πλαστικές σακούλες απορριµµάτων για οικιακή χρήση. Και µπορεί να µην είχε την απήχηση των δυο πρώτων, ωστόσο η πλαστική σακούλα είχε ήδη κάνει το ηχηρό της ντεµπούτο στην αγορά και είχε µπει δυναµικά και στα νοικοκυριά!
∆είτε ένα ενδιαφέρον και σχετικό βίντεο του BBC: https://youtu.be/DQW5w9yAWgE