Πέμπτη, 19 Δεκεμβρίου, 2024

Αλήθειες και μύθοι για τα αντισηπτικά

Είναι γνωστό ότι τα χέρια μας αποτελούν φορείς μικροβίων, τα οποία εισβάλλουν στον οργανισμό μας με απλές καθημερινές κινήσεις, που κάνουμε όλοι, ακουμπώντας τα μάτια, τη μύτη ή το στόμα με άπλυτα χέρια. Τις τελευταίες εβδομάδες μετά τη ραγδαία αύξηση των κρουσμάτων του κορωνοϊού COVID 19 τα αντισηπτικά έχουν έχουν γίνει αναπόσπαστο μέρος της ζωής μας, καθώς η απολύμανση των χεριών και των επιφανειών αποτελεί έναν από τους αποτελεσματικότερους τρόπους προστασίας από τον ιό.
Κλειδί για την αποτελεσματικότητα των αντισηπτικών ενάντια στον ιό αποτελεί η σωστή χρήση τους, η οποία πρέπει να γίνεται λαμβάνοντας υπόψη τις εξής αλήθειες:

► Τα αντισηπτικά για να είναι αποτελεσματικά πρέπει να περιέχουν συγκέντρωση αιθυλικής αλκοόλης (οινόπνευμα), ή ισοπροπυλικής αλκοόλης τουλάχιστον 60%.

►Ο κορωνοϊός δομικά διαθέτει ένα εξωτερικό περίβλημα(έλυτρο) που αποτελείται από λιπίδια και πρωτεΐνες και γι’αυτό διαλύεται, «λοιώνει» κι αποδομείται εύκολα, ώστε γίνεται ανενεργός,τόσο από το σαπούνι με το χλιαρό νερό, όσο κι από τα αντισηπτικά με την παραπάνω σύνθεση.

►Δεν χρησιμοποιούνται ως εναλλακτική λύση στο σαπούνισμα, εκτός π.χ. από το αυτοκίνητο και τις δημόσιες συγκοινωνίες. Σε νοσοκομειακό πλαίσιο, στην εργασία σε κλειστό περιβάλλον, σε μέρος όπου υπάρχει επαφή με κόσμο και χρήματα ή αν τα χέρια μας είναι βρώμικα, το κυριότερο μέσον καθαρισμού είναι το πλύσιμο με σαπούνι και νερό και μετά με το αντισηπτικό. Όταν λοιπόν πλένουμε τα χέρια μας, τρίβουμε όλες τις επιφάνειες ,δηλαδή τις παλάμες, πάνω από τις παλάμες, ανάμεσα στα δάχτυλα, τα ακροδάχτυλα, τους αντίχειρες, τους καρπούς, γύρω και κάτω από τα νύχια, επί 20-30 δευτερόλεπτα όσον αφορά τους ενήλικες και όσο χρόνο χρειαστεί για να πουν δύο φορές το γνωστό τραγούδι « happy birthday to you», τα παιδιά. Σκουπιζόμαστε με πετσέτα ή χαρτί μιας χρήσης και χρησιμοποιούμε κάποιο χαρτί για να κλείσουμε τη βρύση.

► Έχουν δοθεί διάφορες «συνταγές» για «χειροποίητα» αντισηπτικά, που συνιστούν π.χ. χρήση βότκας, ή τσικουδιάς. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας έδωσε πρόσφατα στη δημοσιότητα οδηγίες για την παρασκευή αντισηπτικού στο σπίτι, όμως είναι προτιμότερο να αφήσουμε την διαδικασία αυτή στους ειδικούς, διότι μπορεί να μην πετύχουμε το απαιτούμενο ποσοστό αλκοόλης και τις επαρκείς μαλακτικές ουσίες.

► Τα αντισηπτικά αν περιέχουν 100% αλκοόλη δεν θα είναι πιο αποτελεσματικά, διότι θα εξατμίζονται πολύ γρήγορα και θα ξεραίνουν το δέρμα.

► Τα περισσότερα αντισηπτικά είναι αποτελεσματικά για περίπου 2 χρόνια.
Οδηγίες χρήσεως και ημερομηνία ληξεως αναγράφονται σε κάθε συσκευασία και είναι απαραίτητο να τηρούνται ευλαβικά. Ακόμα κι αν έχουμε κλειστό το μπουκάλι το αλκοόλ εξατμίζεται σταδιακά χάνοντας την αποτελεσματικότητά του.

► Όλα τα αλκοολούχα αντισηπτικά είναι εύφλεκτα, οπότε πρέπει να φυλάσσονται σε δροσερό χώρο μακριά από παιδιά κι από πηγές θερμότητας. Οι καπνιστές δεν πρέπει να ανάβουν τσιγάρο πριν στεγνώσουν εντελώς στα χέρια τους τα αντισηπτικά.

► Δεν εφαρμόζονται σε όλο το σώμα, ούτε σε μεγάλες επιφάνειες του σώματος.

► Το φωτιστικό (μπλε) οινόπνευμα δεν πρέπει να χρησιμοποιείται διότι υπάρχει κίνδυνος εγκαύματος.

► Το οξυζενέ είναι κατάλληλο κυρίως για απολύμανση πληγών.

► Επειδή ο κορωνοϊός είναι πιθανό να επιβιώνει από λίγες ώρες έως και αρκετές ημέρες στις διάφορες επιφάνειες,για την απολύμανσή τους αναμιγνύεται χλωρίνη με κρύο νερό στην σωστή αραίωση, όχι μαζί με άλλα καθαριστικά, σύμφωνα με τις οδηγίες χρήσης, φορώντας μάσκα και ελαστικά γάντια, για αποφυγή της δημιουργίας ανεπιθύμητων αντιδράσεων.

► Τα τραπέζια ,οι πάγκοι, τα πόμολα, οι διακόπτες, οι χειρολαβές, τα γραφεία, οι καρέκλες, τα τηλεχειριστήρια, τα τηλέφωνα, οι βρύσες, οι νεροχύτες ,οι τουαλέτες αρκεί να καθαρίζονται με οικιακά καθαριστικά κατάλληλα για χρήση σε αυτές τις επιφάνειες.

Το Αμερικάνικο Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC) συνιστά:
✓ Να βάζετε αρκετή ποσότητα αντισηπτικού και να τρίβετε όλες τις επιφάνειες. των χεριών μέχρι να στεγνώσουν,τουλάχιστον 20 δευτερόλεπτα.
✓ Μην ξεβγάλετε τα χέρια σας και μην τα στεγνώσετε, αν δεν στεγνώσει μόνο του το αντισηπτικό,διότι κάτι τέτοιο παρεμποδίζει τη δράση του.
✓ Μην σαπουνίζετε τα χέρια σας μετά τη χρήση αντισηπτικού. Αν τα χέρια σας είναι βρώμικα πρέπει πρώτα να τα σαπουνίζετε και μετά να χρησιμοποιείτε το αντισηπτικό.

Αντισηπτικά: πως επηρεάζουν το δέρμα και πως μπορείτε να προστατευθείτε
Όταν ακουμπάμε το δέρμα μας υπάρχει η εξωτερική στιβάδα, δηλαδή μια λεπτή μεμβράνη που το καλύπτει κι ονομάζεται επιδερμιδικός φραγμός. Μπορούμε να τον φανταστούμε ως έναν τοίχο άμυνας και προστασίας ενάντια σε εξωτερικούς βλαπτικούς παράγοντες(π.χ. κρύο,ζέστη,ηλιακή ακτινοβολία) όπου τα κύτταρα της κεράτινης στιβάδας είναι σαν τα τούβλα και τα λιπίδια ενδιάμεσα σαν το τσιμέντο που τα στερεώνει. Ο ρόλος του είναι να διατηρεί το δέρμα ενυδατωμένο,ελαστικό,μαλακό,υγιές.
Με την επαναλαμβανόμενη ,συχνή και παρατεταμένη χρήση των αντισηπτικών στις ημέρες του κορωνοϊού, διαταράσσεται η ισορροπία του δερματικού φραγμού, άρα και η αναλογία κι η κατανομή των λιπιδίων, με αποτέλεσμα να προκληθούν στα χέρια άμεσα συμπτώματα ποικίλης βαρύτητας,όπως τραχύτητα ,ξηρότητα, σκασίματα, ρωγμές, τσούξιμο ,κοκκινίλα ,φαγούρα ,αιμορραγία και πόνο. Ανάλογα με την προδιάθεση και την ευαισθησία του κάθε ατόμου μπορεί να εκδηλωθεί ερεθιστική δερματίτιδα εξ επαφής. Σε ένα μικρό ποσοστό τα αντισηπτικά είναι πιθανόν να ευαισθητοποιήσουν το ανοσοποιητικό σύστημα και θα δημιουργηθεί αλλεργική δερματίτιδα.
Άλλοι παράγοντες που αυξάνουν τον κίνδυνο δερματίτιδας είναι τα αρώματα και τα συντηρητικά που ενδέχεται να περιέχουν, η χρήση γαντιών όταν τα χέρια είναι ακόμα υγρά, το κρύο και ξηρό περιβάλλον ,το πλύσιμο με καυτό νερό.
Για να προστατέψουμε το δέρμα μας εφαρμόζουμε όσο πιο συχνά μπορούμε ενυδατικές κρέμες που αναπληρώνουν τα λιπίδια που έχουν απομακρυνθεί αποκαθιστώντας την ομαλή λειτουργία του δερματικού φραγμού.

ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΟΡΩΝΟΪΟ
Στην προσπάθεια ενημέρωσης του κόσμου, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας(WHO) τονίζει ότι σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής στοιχεία, ΔΕΝ υπάρχουν σαφείς επιστημονικές αποδείξεις ότι μπορούν να προλάβουν τη μετάδοση της μόλυνσης από COVID-19 ή να οδηγήσουν σε καλύτερη έκβασή της, τα εξης:

-ο κρύος ή ο ζεστός καιρός
-το ζεστό μπάνιο
-οι θερμικοί σαρωτές
-οι νεαρές ηλικίες
-τα αυτόματα μηχανήματα στεγνώματος των χεριών
-ο ψεκασμός με οινόπνευμα ή χλώριο σε όλο το σώμα
-οι ρινικές πλύσεις με αλατούχο διάλυμα
-η κατανάλωση σκόρδου
-τα αντιβιοτικά ή άλλα φάρμακα
-το αντιγριπικό εμβόλιο
-το εμβόλιο κατά του πνευμονιόκκου
Επίσης ,δεν έχει προκύψει κάποια πληροφορία ή ένδειξη μέχρι τώρα ,ότι μπορεί να μεταδοθεί με τσιμπήματα κουνουπιών.
Με τα σημερινά δεδομένα τα ζώα δεν αποτελούν πηγή μόλυνσης ή δεξαμενές επιβίωσης του κορωνοϊού ,αλλά ούτε νοσούν από αυτόν.

Δεν γνωρίζουμε:
-ποια είναι η πηγή προέλευσης της νόσου. Αν θεωρηθεί ότι η αρχική εμφάνιση ήταν στις νυχτερίδες, μας λείπει ο ενδιάμεσος κρίκος ,δηλαδή πως «πήδηξε» στον άνθρωπο
-πόσο διαρκεί η ανοσία του νέου ιού και πόσο γρήγορα μπορεί κανείς να τον ξανακολλήσει
-αν είναι εποχικός και μπορεί να εμφανίσει νέα έξαρση
-τον αριθμό των μη καταγεγραμμένων περιστατικών που αποτελούν μια πηγή διασποράς
-πόσες μέρες ακριβώς χρειάζονται για να εκδηλωθούν τα πρώτα συμπτώματα

Δεν ξεχνάμε:
-ότι πρόκειται για έναν ύπουλο κι απρόβλεπτο εχθρό και μέχρι να βρεθεί λύση ,ο καθένας από εμάς οφείλει να ακολουθεί πιστά τις οδηγίες των επίσημων κρατικών φορέων κι αναλαμβάνει τη δική του προσωπική ευθύνη, αναλογιζόμενος το κοινό καλό
-είναι καλύτερο να παραμείνουμε μόνοι στο σπίτι μας, παρά να πεθάνουμε μόνοι μας απομονωμένοι, σε ένα κρεβάτι νοσοκομείου.

ΥΓΕΙΑ ΚΑΙ ΚΑΛΗ ΔΥΝΑΜΗ ΣΕ ΟΛΟΥΣ!

 


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα