Δευτέρα, 7 Οκτωβρίου, 2024

Αλήθειες ναι – Υποκρισίες όχι

» Διαχειριστές της πανδημίας με γνώσεις και ήθος

Κύριε διευθυντά,
στο τέλος του Φλεβάρη εμφανίστηκαν οι ενδείξεις του πολυτάραχου εχθρού της υγείας, του κορωνοϊού. Η επιστήμη, στον τομέα της υγείας, η πολιτική στο συντονισμό της κοινωνίας, συντονίζονται σε κατ’ ανάγκη ζητούμενα. Φωτιά που καίει η αγνωσία, φως που φωτίζει η γνώση, βηματισμός προς το φως εμφανίζεται. Αφύπνιση για το ασφαλιστικό μας, προβληματισμοί των συνταξιούχων για την κοινωνική μας ασφαλιστική διαδρομή. Μάρτης – Απρίλης, δυο μήνες της άνοιξης, που η φύση με τη χαρούμενη εμφάνισή της φέρνει αισιοδοξίες για η συνέχεια της ζωής μας, αντί αυτών χάθηκε η χαρά της ανοιξιάτικης φύσης και πνιγήκαμε στο σκοτάδι της αυτοαπομόνωσής μας.
Ειδήσεις που μας ψυχοπλάκωναν, μετρούσαμε τα κρούσματα, τους θανάτους, τους διασωληνωμένους και ό,τι άλλο που τάρασσε τον ψυχισμό μας. Οι γιατροί μας, οι ειδικοί της επιστήμης της Υγείας, προσπαθούσαν να μας πείθουν για τις ανάγκες προς χάρη της υγείας όλων μας, να περιορίζουμε κάθε τι που έχει με την ελευθερία κινήσεων σχέση. Δύσκολο στην εφαρμογή του, όμως αναγκαίο στην πραγματοποίησή του. Την εφαρμογή επιβάλλουν οι κανόνες της υγείας. Την πραγματοποίησή των, επιτάσσουν οι κανόνες της Πολιτείας, μάλιστα με πρόστιμα στους αθετούντες. Τον Απρίλιο έχουμε και την γιορτή της Ορθοδοξίας, τα Πάθη του Χριστού και την Ανάσταση Αυτού. Πόσο ποτιστήκαμε με πίκρα και για τα Πάθη και για την Ανάσταση. Στη συμπόνια των παιδιών μας αφαιρέθηκε το παραδοσιακό. Η χαρά της Ανάστασης διαφοροποιήθηκε και αυτή σε πίκρα. Ακούμε ειδήσεις, ανακοινώσεις, τραντάγματα, νιώθουμε για το πέρασμα στην κανονικότητα της ζωής, από την πλευρά την οικονομική και την ψυχική διαταραχή.
Στην ιεράρχησή μας, τι βάζουμε πρώτο και τι τελευταίο; Πάνω απ’ όλα υγεία, με την οικονομία υποστηρικτή μας. Θα είναι έτσι; Θα πρέπει, θα μπορεί να είναι κάτι διαφορετικό; Ποιοι ειδικοί θα τα ιεραρχήσουν, ποιοι ειδικοί θα τα σχεδιάσουν και ποιοι θα τα διαχειριστούν; Αυτό που θα πρέπει να πρυτανεύει στους διαχειριστές, βήμα – βήμα να πορευόμαστε από το χθες στο σήμερα και να χτίζουμε το αύριο, το μέλλον μας.
Ενας απλός συνταξιούχος, που είμαι, προερχόμενος από τον ΟΑΕΕ, ακούοντας, διαβάζοντας τους ειδικούς στην αντίστροφη, περίπου, μέτρηση, σκέπτομαι, προβληματίζομαι, εκφράζομαι σχετικά με τις κατ’ ανάγκη αλλαγές μας. Για διαχειριστές της υγείας μας, χρειαζόμαστε καλούς επιστήμονες, με γνώσεις, ήθος και ανθρωπιά. Η αντιμετώπιση του ύποπτου αυτού εχθρού, θα πρέπει να μας κάνει να ελπίζουμε, να αισιοδοξούμε και μαζί τους να συνοδοιπορούμε. Η πολιτική ήθους, είναι προαπαιτούμενο, για την εύρεση και καλή διαχείριση των αναγκαίων οικονομικών. Οχι μόνο η επάρκεια των οικονομικών αλλά και η διαχείριση αυτών. Καλούς και έντιμους πολιτικούς θα πρέπει να αναζητούμε και να αναθέτουμε για τον αναγκαίο ορθολογικό διαχειρισμό.
Ο υπηρέτης της υγείας, ως άνθρωπος αυτοπλουτίζεται σε γνώσεις και αυτοπροάγεται σε ήθος και αρχές. Η πολιτική και η οικονομία είναι επικίνδυνες, όταν αυτοί που τις διαχειρίζονται είναι με γνώσεις και χωρίς Ανθρωπιά.
Γράφοντας αυτό το σημείωμα κάνω ένα μικρό νοητικό ταξίδι σε προβληματισμό ενός ώριμου παιδιού. Σχετικά με τις γνώσεις στους ανθρώπους και την αξιοποίηση αυτών, με την κοινωνική ΑΝΘΡΩΠΙΑ που συνθέτουν οι αρχές και αξίες των ανθρώπων που έχουν γνώσεις.
Ο νεαρός ακόμη το ερευνά το, γνώσεις για τον εαυτό μου μόνο ή και για τον ΣΥΝΑΝΘΡΩΠΟ μας;
Για τον εαυτό μου μόνο, είναι ένα τίποτα. Το εμείς, εγώ και οι άλλοι είναι το παν: Για όλους μας.

Παντελής Χίνος


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα