Τρίτη, 16 Ιουλίου, 2024

Αλκυονίδες ηµέρες

Είναι κάτι ηµέρες που διακόπτεται η κακοκαιρία του χειµώνα µεταξύ 15 ∆εκεµβρίου έως 15 Φεβρουαρίου, όπου οι βαροµετρικές πιέσεις µεταξύ Νότιας και Βόρειας Ευρώπης εξισώνονται. Ένεκα τούτου, οι δυνατοί άνεµοι κοπάζουν, έχουµε ανοµβρία, ηλιοφάνεια, ακόµα και αν επικρατούν χαµηλές θερµοκρασίες.

Τούτο το φαινόµενο στην καρδιά του χειµώνα για τους ερευνητές των π.Χ. αιώνων ήταν αποτέλεσµα δοξασιών, συνδεδεµένο µε πρωτόγονες, πανάρχαιες παραδόσεις που επιβίωσαν µέχρι την εποχή µας.
Το φαινόµενο συνέβη χάριν της Αλκυόνης, που είναι ένα αποδηµητικό ψαροπούλι µε πολύχρωµο φτέρωµα, κοντό λαιµό και µυτερό ράµφος, ώστε να γεννήσει και να κλωσήσει τ’ αβγά της στις βραχώδεις όχθες της θάλασσας. Κατά την αρχαιολογική µυθολογία η Αλκυόνη, κόρη του Αίολου και της Εναρέτης της Θεσσαλίας, παντρεµένη µε τον Κήυκα, ήταν τόσο ευτυχής που η αγάπη και των δύο τους έκανε να αισθάνονται σαν θεοί. Κατά τον ∆ία, «πατήρ θεών τε ανθρώπων», διέπραξαν ύβρι, εξόργισαν τον ίδιο και την Ήρα που θέλησαν να τους τιµωρήσουν.

Όταν ο Κήυκας πνίγηκε στη θάλασσα, ο ∆ίας λυπήθηκε την Αλκυόνη και τη µεταµόρφωσε σε θαλασσοπούλι, προσθέτοντας και µια τιµωρία, να γεννά τ’ αβγά τον χειµώνα. Επειδή όµως καταστρέφονταν απ’ τα κύµατα στα βράχια, ο ∆ίας παρακάλεσε τον θεό Ήλιο να της χαρίσει µερικές εβδοµάδες µέσα στον χειµώνα. Έτσι έπαυαν οι αέρηδες, έλαµπε ο ήλιος και η Αλκυόνη µπορούσε να γεννήσει και να κλωσήσει τ’ αβγά της.
Αλλά η Αλκυόνη κατά τους αστρολόγους βρίσκεται στο αστρικό σµήνος των Πλειάδων στον αστερισµό του Ταύρου, αποτελουµένων από τις επτά κόρες του Γίγαντα Άτλαντα. Τη Μαρία, µητέρα του Ερµή, την Ταϋγέτη µητέρα του Λακεδαίµονα βασιλιά της Σπάρτης, την Ηλέκτρα που γέννησε τον ∆άρδανο των Τρώων, τη Στερόπη, σύζυγο του βασιλιά Οινοµάου, την Κελαινώ, την Αλκυόνη γυναίκα γεµάτη έρωτα και τη Μερόπη µητέρα του Γλαύκου από τον Σίσυφο. Αυτές τις επτά κόρες του Άτλαντα µεταµόρφωσε ο ∆ίας όλες σε αστέρια και άλλες σε περιστέρια.

Η Αλκυόνη δεν αναφέρεται ως περιστέρι, συµπεριλαµβάνεται όµως στις Πλειάδες, που απέχουν από τον ήλιο 440 έτη φωτός, είναι δε το πιο φωτεινό αστέρι τους.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα