Κουκιανάκης: «Θλίψη και απογοήτευση για τη στάση
Χανιωτών περιφερειακών συµβούλων»
Σε µια “µεσοβέζικη” γνωµοδότηση που όµως δεν αποκλείει την υπέργεια γραµµή µεταφοράς υψηλής τάσης προχώρησε χθες η πλειοψηφία στην “Επιτροπή Περιβάλλοντος και Χωροταξίας της Περιφέρειας Κρήτης”.
Η απόφαση προκάλεσε την απογοήτευση του ∆ηµοτικού Συµβουλίου Αποκορώνου που έδωσε σύσσωµο το παρών στη συνεδρίαση, µε τον δήµαρχο κ. Κουκιανάκη να δηλώνει χαρακτηριστικά πως «άλλα µας έλεγαν κι άλλα ψήφισαν».
Ειδικότερα εξετάζοντας τη Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΜΠΕ) του έργου “Γραµµή Μεταφοράς Υψηλής Τάσης 150kV Χανιά – ∆αµάστα, συνολικού µήκους 101,3 km δια µέσου και εντός των ορίων των ∆ήµων Χανίων, Αποκορώνου, Ρεθύµνης, Αµαρίου, Μυλοποτάµου και Μαλεβυζίου µε φορέα την εταιρεία Α∆ΜΗΕ ΑE” η Επιτροπή κατά πλειοψηφία ενέκρινε την πρόταση του προέδρου της αντιπεριφερειάρχη κ. Νίκου Ξυλούρη.
Ο κ. Ξυλούρης στην πρόταση του ανέφερε ότι «το έργο πρέπει να γίνει, αλλά µε διαφορετικό σχεδιασµό. Καλούµε τον φορέα του έργου, τον Α∆ΜΗΕ ΑΕ, να τεκµηριώσει τη σκοπιµότητα υλοποίησης της γραµµής µεταφοράς, να εξετάσει τη δυνατότητα υλοποίησης των εναλλακτικών λύσεων που έχουν προταθεί και να µας υποβάλει τεκµηρίωση µε τεχνικούς όρους, για κάθε λύση υλοποίησης του έργου (εναέρια, υπόγεια, υποθαλάσσια). Βασική προϋπόθεση για τη διασφάλιση της δηµόσιας υγείας είναι η υπογειοποίηση της γραµµής πλησίον δοµηµένων περιοχών.»
Η πρόταση που µειοψήφησε ήταν αυτή του κ. Μιχάλη Χαιρετάκη (παράταξη ∆ανέλη) που ζητούσε την απόρριψη της Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων και την εξέταση είτε της υπογειοποίησης της γραµµής ή του περάσµατος της από τη θάλασσα ζητώντας να διαγραφεί το σενάριο της υπέργειας γραµµής. Την πρόταση αυτή στήριξε ο κ. Μιχάλης Χαιρετάκης, ο κ. Αλέκος Μαρινάκης και η περ. Σύµβουλος Λασιθίου κ. Μαρία Βάρδα.
Ο ∆ΗΜΑΡΧΟΣ ΑΠΟΚΟΡΩΝΟΥ
Σε δήλωση του στα “Χ.ν.” ο δήµαρχος Αποκορώνου κ. Χαράλαµπος Κουκιανάκης δήλωσε την «πλήρη απογοήτευση και τη θλίψη µας για την απόφαση αυτή».
Ο κ. Κουκιανάκης δήλωσε και την απογοήτευση του από τους περιφερειακούς συµβούλους της πλειοψηφίας στην Π.Ε. Χανίων και ειδικότερα «τον κ. Γιάννη Μανούσακα που ψήφισε υπέρ της πρότασης του κ. Ξυλούρη και τον κ. Μ. Φραγκάκη και την κα Χ. Χαριτάκη που απείχαν. Άλλα µας έλεγαν στις συγκεντρώσεις και άλλα έκαναν στην πράξη, δεν απέρριψαν την υπέργεια διασύνδεση. Η πρόταση του κ. Ξυλούρη λέει “ναι στην αναγκαιότητα του έργου” συµφωνούµε σε αυτό, να υπογειοποιηθεί η γραµµή στους δοµηµένους οικισµούς και να εξεταστεί η περίπτωση της υποθαλάσσιας γραµµής. Εµείς ζητήσαµε η Επιτροπή να απορρίψει τη Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων και να ζητήσει είτε την υπογειοποίηση, είτε το πέρασµα της γραµµής από τη θάλασσα. Θλίβοµαι γιατί δεν έλαβαν υπόψιν τους τις εκθέσεις του Ιατρικού Συλλόγου, του ΓΕΩΤΕΕ, του ΤΕΕ, της Ορνιθολογικής Εταιρείας, της Αρχαιολογίας.»
Το ‘‘παρών’’ έδωσαν οι επικεφαλής της αντιπολίτευσης Ανδρέας Κουκλινός, Κώστας Γύπαρης και Νικήτας Μελισσάκης καθώς και σύµβουλοι των παρατάξεων του.
ΤΙ ΑΠΟΡΡΙΦΘΗΚΕ
Η Επιτροπή γνωµοδότησε αρνητικά για τα παρακάτω αιτήµατα:
• 4 ΑΣΠΗΕ συνολικής εγκαταστηµένης ισχύος 168 MW στους ∆ήµους Ηρακλείου, Γόρτυνας, Αρχανών – Αστερουσίων, ΜινώαΠεδιάδας, Οροπεδίου Λασιθίου και Βιάννου, ΠΕ Ηρακλείου και Λασιθίου, µε φορέα έργου την ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΑΒΕΤΕ, υπενθυµίζοντας την πάγια πολιτική της Περιφέρειας Κρήτης «όχι ΑΠΕ σε περιοχές του δικτύου Natura 2000»
• Υφιστάµενη Μονάδα Παραγωγής Πυρηνόξυλου και Πυρηνελαίου ιδιοκτησίας«Π. ΖΕΠΠΟΣ και ΣΙΑ Ε.Ε.» µε διακριτικό τίτλο «CRETOLIVE EE» στη θέση Τζαγκάρη Λάκκος, Αχλαδών, ∆ΕΚεραµειών, ∆ήµου Χανίων, σε συνέχεια εγγράφου της ∆/νσης Υπηρεσίας ∆όµησης του ∆ήµου Χανίων, σύµφωνα µε το οποίο η µονάδα δεν πληροί τις προβλεπόµενες αποστάσεις από τους οικισµούς.