Τετάρτη, 4 Δεκεμβρίου, 2024

Αλλαγές έρχονται στα capital controls από 1η Φεβρουαρίου

Σε περαιτέρω χαλάρωση των capital controls προχωρεί η Επιτροπή Έγκρισης Τραπεζικών Συναλλαγών, αυξάνοντας τα όρια αποστολής εμβασμάτων στο εξωτερικό.

Συγκεκριμένα, όπως προβλέπει η σχετική απόφαση, το συνολικό μηνιαίο ποσό που μπορεί να διακινείται στο εξωτερικό μέσω των 10 ιδρυμάτων πληρωμών που έχουν αδειοδοτηθεί στη χώρα μας αυξάνεται στα 38.950.000 ευρώ από 36.000.000 ευρώ που είναι σήμερα.

Το νέο όριο τίθεται σε εφαρμογή από την 1η Φεβρουαρίου του 2018 και αφορά το καθαρό ποσό, αφού, δηλαδή, από το ποσό που διακινείται μέσω εξερχόμενων εμβασμάτων αφαιρεθεί το ποσό που εισέρχεται στη χώρα μέσω εμβασμάτων από το εξωτερικό.

Η κίνηση αυτή αποτελεί προάγγελο νέων χαλάρωσης των περιορισμών στην κίνηση των κεφαλαίων οι οποίοι θα επιταχύνονται όσο αυξάνονται οι καταθέσεις και πλησιάζουμε προς το χρόνο εξόδου από το μνημόνιο και την κανονική έξοδο στις αγορές. Άλλωστε σύμφωνα και με τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος, αυξημένες κατά 2,5 δισ. ευρώ ήταν οι καταθέσεις που διατηρούν τα νοικοκυριά και οι επιχειρήσεις στις τράπεζες τον Δεκέμβριο του 2017 έναντι του Νοεμβρίου, το σύνολο των οποίων ανήλθε στα 126,3 δισ. ευρώ.

Πάντως ουσιαστική χαλάρωση των capital controls από το καλοκαίρι αναμένουν οι τραπεζικές διοικήσεις, υπό την προϋπόθεση ότι θα επιβεβαιωθεί η ανάκαμψη της οικονομίας και θα ολοκληρωθούν χωρίς δυσάρεστες εκπλήξεις τα stress tests και οι διαπραγματεύσεις της κυβέρνησης με τους πιστωτές για την έξοδο από το 3ο Μνημόνιο και τη μετάβαση στο νέο καθεστώς εποπτείας της χώρας.

Η Τράπεζα της Ελλάδος κατά τη διάρκεια των ασκήσεων προσομοίωσης ακραίων καταστάσεων, που θα ξεκινήσουν τον Φεβρουάριο και θα ολοκληρωθούν τον Μάιο, δεν πρόκειται να ρισκάρει σημαντικές αλλαγές στους περιορισμούς που ισχύουν σήμερα στην κίνηση κεφαλαίων

Την ίδια στιγμή, οι τράπεζες έχουν καταστρώσει σχέδιο εξόδου από τον έκτακτο μηχανισμό χορήγησης ρευστότητας, που είναι ο ELA, και επανόδου στην κανονικότητα, δηλαδή στην άντληση ρευστότητας από τη διατραπεζική και το ευρωσύστημα, μέσω της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας. Να σημειωθεί ότι το μέσο κόστος δανεισμού άντλησης ρευστότητας από τον ELA διαμορφώνεται περίπου στο 1,55% έναντι 0,05% που είναι το κόστος χρηματοδότησης από την ΕΚΤ.

Η χρηματοδότηση των ελληνικών τραπεζών από το ευρωσύστημα έχει περιοριστεί θεαματικά τον τελευταίο χρόνο και συγκεκριμένα από τα σχεδόν 60 δισ. ευρώ στα τέλη του 2016, στα 41,7 δισ. ευρώ τον Σεπτέμβριο του 2017 (σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα επίσημα στοιχεία). Ειδικά από τον ELA η χρηματοδότηση έχει μειωθεί μέσα σε πέντε μήνες (Ιούνιος – Νοέμβριος 2017) κατά 18 δισ. ευρώ.

 

ΠΗΓΗ: in.gr


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ειδήσεις

Χρήσιμα