Τάξη και ισονομία, στη λογική όποιος παράγει περισσότερα απορρίμματα να πληρώνει και περισσότερο, επιχειρείται σύμφωνα με τη Δημοτική Αρχή να μπει στα δημοτικά ανταποδοτικά τέλη, τα οποία ενέκρινε η Οικονομική Επιτροπή και θα συζητηθούν αύριο, Τετάρτη, στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Χανίων.
Μετά την κριτική που ασκήθηκε στη Δημοτική Αρχή από μερίδα του Τύπου, ο δήμαρχος Χανίων Τάσος Βάμβουκας, μαζί με τον αντιδήμαρχο επί των Οικονομικών Μιχάλη Βλαχάκη και την διευθύντρια της Οικονομικής Υπηρεσίας Δέσποινα Μπολανάκη, παραχώρησαν την Τρίτη συνέντευξη Τύπου όπου υπεραμύνθηκαν του νέου τρόπου υπολογισμού των ανταποδοτικών τελών.
«Εξακολουθούμε όπως και τα προηγούμενα 2 χρόνια της θητείας μας να διατηρήσουμε σταθερό το τιμολόγιο των δημοτικών τελών στις οικίες και στη γενική κατηγορία, που είναι η μεγάλη πλειοψηφία των χρηστών, παρά τις μεγάλες αυξήσεις, που έχει υποστεί ο Δήμος από τον ΦΠΑ και άλλες κατηγορίες εξόδων. Προχωράμε όμως σε έναν εξορθολογισμό και μια δίκαιη κατηγοριοποίηση των τιμολογίων», σημείωσε ο κ. Βάμβουκας και πρόσθεσε ότι «για πρώτη φορά στον Καλλικρατικό Δήμο Χανίων προτείνουμε να ενεργοποιηθούν 5 διαφορετικές κατηγορίες δημοτικών τελών, όπως άλλωστε ο νόμος ορίζει. Αυτό περιέχει δικαιοσύνη διότι διαφοροποιεί το τιμολόγιο στους καταναλωτές ανάλογα με την ποσότητα απορριμμάτων που παράγουν και τις υπηρεσίες που τους παρέχουμε. Είναι άδικο π.χ. να πληρώνει ένα μικρό γραφείο το ίδιο με ανά τ.μ. με μια μεγάλη επιχείρηση όταν η Οικονομική Υπηρεσία υπολογίζει ότι το κόστος είναι πολλαπλάσιο για τον Δήμο Χανίων. Υπάρχει επίσης διεύρυνση του κοινωνικού τιμολογίου για τριτέκνους συμπολίτες μας».
Ο κ. Βάμβουκας υπογράμμισε ακόμα ότι οι αλλαγές έγιναν με βάση μελέτη που τεκμηριώνει τις διαφοροποιήσεις, ενώ ανακοίνωσε ότι το 2017 θα διατεθεί ξεχωριστό κονδύλι για τον υπολογισμό των πραγματικών τετραγωνικών κατοικιών και επιχειρήσεων από εξειδικευμένη εταιρεία μετά από διαγωνισμό. Ερωτηθείς σχετικά γιατί δεν προχώρησε η προσπάθεια που είχε ξεκινήσει πριν από ένα χρόνο η προσπάθεια για την πραγματική αποτύπωση των τετραγωνικών των οικημάτων ο κ. Βάμβουκας επέρριψε ευθύνες στην Εφορία κατηγορώντας τη για έλλειψη συνεργασίας. «Δυστυχώς το κράτος δεν συνεργάζεται με τους Δήμους και θεωρεί προσωπικά στοιχεία τα στοιχεία του Ε9», ανέφερε, μεταξύ άλλων.
Σε άλλο ερώτημα αν ο Δήμος δέχθηκε πιέσεις από οικονομικούς παράγοντες που «κρύβουν» τετραγωνικά ώστε να πληρώνουν λιγότερα τέλη ο κ. Βάμβουκας απάντησε πως «ούτε από πιέσεις καταλαβαίνουμε, ούτε κάποια συντεχνιακή λογική που μπορεί να προβάλει κάποια ομάδα».
Ο αντιδήμαρχος Οικονομικών Μιχάλης Βλαχάκης αναφέρθηκε στο έλλειμμα ύψους 600.000 ευρώ που έχει προκύψει στον προϋπολογισμό του 2017 από τις αυξήσεις που έχουν επιβληθεί από το κράτος σε φορολογικούς συντελεστές που σχετίζονται με την καθαριότητα και τον ηλεκτροφωτισμό και οι οποίες επιβάλλουν την αναπροσαρμογή των ανταποδοτικών τελών.
Ειδικότερα, αναφέρθηκε στην αύξηση του συντελεστή ΦΠΑ από 13% σε 24% η οποία αφορά την παροχή υπηρεσιών στη ΔΕΔΙΣΑ, εργολάβους σάρωσης κ.λπ. Καθώς και του συντελεστή ΦΠΑ που ήταν 21% και αφορά ανταλλακτικά, καύσιμα κ.λπ. και πήγε σε 24%. Επίσης, τόνισε την ανάγκη για ανανέωση του στόλου των απορριμματοφόρων (το τελευταίο αγοράστηκε το 2006), υπογράμμισε την αύξηση του κόστους διαχείρισης των απορριμμάτων λόγω αύξησης του τουρισμού, τις αυξήσεις στη μισθοδοσία λόγω των παρατάσεων των συμβάσεων μέχρι και τον Δεκέμβριο του 2017 για 41 εργαζόμενους του ηλεκτροφωτισμού και της καθαριότητας (ρύθμιση Βερναδάκη), το υψηλό κόστος (τριπλάσιο σε σύγκριση με τις άλλες υπηρεσίες αποκομιδής) του «πόρτα – πόρτα» και τέλος στις αυξήσεις των τιμών των καυσίμων αλλά και της τιμής της κιλοβατώρας από τη ΔΕΗ.
Η διευθύντρια της Οικονομικής Υπηρεσίας Δέσποινα Μπολανάκη μίλησε για τη μελέτη κοστολόγησης των υπηρεσιών τονίζοντας ότι, όπως προέκυψε, 1 τόνος απορριμμάτων κοστίζει 120 ευρώ για τον Δήμο Χανίων και άρα 1 κάδος σύμμεικτων απορριμμάτων περίπου 14 ευρώ. Έτσι υπολογίστηκαν τα κόστη για τον κάθε παραγωγό απορριμμάτων. Αντίστοιχα υπολογίστηκε ότι για το «πόρτα – πόρτα» το κόστος ανά τόνο ανέρχεται σε 261 ευρώ. Επίσης, σε ό,τι αφορά το τέλος του 0,5% επί του τζίρου στα ενοικιαζόμενα αυτοκίνητα η κα Μπολανάκη εξήγησε ότι το 0,5% ορίζεται από τον νόμο, ο οποίος προβλέπει είτε αυτό το συντελεστή είτε μηδενικό. «Μέχρι σήμερα δεν εφαρμόζονταν, όμως είναι μια κατηγορία επιχειρήσεων που ενώ εισπράττουν από τον τουρισμό δεν πληρώνουν τίποτα στον Δήμο παρά την επιβάρυνση που αυτός δέχεται», ανέφερε η κα Μπολανάκη.
Δείτε εδώ αναλυτικά την εισήγηση της αρμόδιας οικονομικής επιτροπής