Παρασκευή, 7 Φεβρουαρίου, 2025

Αλλαγές στην ΚΑΠ για την ελαιοκαλλιέργεια συζητήθηκαν στο ΥπΑΑΤ

Σχετικές προτάσεις είχε υποβάλλει έγκαιρα ο ΣΕ∆ΗΚ

Σε σύσκεψη που έγινε πρόσφατα στο ΥπΑΑΤ  µε Οργανώσεις αγροτών από την Κρήτη, µεταξύ άλλων αιτηµάτων  που υποβλήθηκαν στον  Υπουργό ΥπΑΑΤ κ. Κώστα Τσιάρα, ήταν και το αίτηµα να προχωρήσει σε   τροποποίηση της ΚΑΠ η  όποια θα αφόρα ένα νέο Οικολογικό Σχήµα και µια τέταρτη Αγρονοµική  περιφέρεια  για  την Ελαιοκαλλιέργεια.

Αυτό προκύπτει   από  δηλώσεις  του  Μύρωνα Χιλετζάκη, Αντιπρόεδρου της  ΕΑΣ Ηρακλείου και πρόεδρου των  Μικρών Συνεταιρισµών της ΕΘΕΑΣ (Υγρότοπος 30/1/2024), ο οποίος κατέθεσε τις συγκεκριµένες προτάσεις στην ηγεσία του ΥπΑΑΤ συµφώνα µε τις οποίες προταθήκαν:

Ένα νέο οικολογικό σχήµα το οποίο θα ονοµάζεται «Κλάδεµα Ανανέωσης» και  θα πρέπει να προβλέπει   ενίσχυση περί τα 40 ευρώ στο στρέµµα  στους  παραγωγούς  που  θα κάνουν   µια ανανέωση των ελαιοδέντρων τέτοια ώστε να υποβιβαστεί η  καρποφόρα ζώνη τους σε χαµηλότερα επίπεδα.

Μια νέα Αγρονοµική Περιφέρεια µε    προσθήκη στις τρεις που υπάρχουν σήµερα (αροτριείς, βοσκότοποι και δενδρώδεις)  µιας τέταρτης, η  όποια  θα αφόρα τους ελαιώνες.

   Και τα δύο αυτά αιτήµατα, κατά τον Μ. Χιλετζάκη  έγιναν δεκτά από τον Υπουργό, Κώστα Τσιάρα, ο οποίος είπε ότι θα τα µελετήσει για να συµπεριλήφθην   στη νέα τροποποίηση της ΚΑΠ».

      

Οι προτάσεις ΣΕ∆ΗΚ

Οι προτάσεις αυτές είναι παρόµοιες µε τις  προτάσεις  που    έγκαιρα κατά το στάδιο της διαβούλευσης είχε υποβάλει  ο ΣΕ∆ΗΚ  µε πολλά Υποµνήµατα  όπως το αρ.71/14-4-2021 και αρ.5/13-1-2025 µε τα όποια επεσήµανε ότι  οι Ελαιοκοµικές Γεωργικές Εκµεταλλεύσεις της χώρας αδικούνται αφού (Πιν.1)  ενώ αποτελούν το 40% περίπου του συνόλου των Γεωργικών εκµεταλλεύσεων της χώρας, απολαµβάνουν µόνο το 20% των ενισχύσεων  και  εξοµοιώνονται µε ασκεπείς εκτάσεις και µε βοσκότοπους.

Οι προτάσεις  του υποµνήµατος ήταν:

«1.Ένταξη της  Ελαιοκαλλιέργειας σε χωριστή «αγρονοµική περιφέρεια» µέσα στην οποία οι άµεσες ενισχύσεις θα πρέπει να τεθούν σε πλαίσια µόνο αγρονοµικής περιφερειακής σύγκλισης.

2.Οι παραδοσιακοί ελαιώνες που βρίσκονται σε δύσβατες επικλινείς περιοχές για λόγους κοινωνικούς και περιβαλλοντικούς πρέπει να υποστηριχτούν ιδιαίτερα, εντασσόµενοι  στις   συνδεδεµένες ενισχύσεις»

 

*Ο Νίκος Μιχελάκης, είναι ∆ρ. Γεωπόνος, πρώην ∆/ντής του Ινστιτούτου Ελιάς Χανίων και Επιστ. Σύµβουλος του ΣΕ∆ΗΚ. Τα άρθρα του εκφράζουν προσωπικές απόψεις και δεν απηχούν κατά ανάγκη τις απόψεις του ΣΕ∆ΗΚ. Μπορούν να αναδηµοσιευτούν µόνο µετά άδεια του (nmixel@otenet.gr)


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα