Δευτέρα, 23 Δεκεμβρίου, 2024

Αλλαγές στον χάρτη της αγοράς εργασίας στην Κρήτη

Γενική μείωση της ανεργίας αλλά την ίδια ώρα μεγάλη αύξηση των μονοπρόσωπων επιχειρήσεων που ο εργοδότης είναι αυτοαπασχολούμενος χωρίς προσωπικό καταγράφει – μεταξύ άλλων – ο Περιφερειακός Μηχανισμός Αγοράς Εργασίας για το 2017.

Στην έρευνα προτείνονται αντικείμενα κατάρτισης από το εργατικό δυναμικό και τις επιχειρήσεις. Αυτά είναι: Δεξιότητες επικοινωνίας, δεξιότητες σχετικές με τις πωλήσεις, γνώσεις υπολογιστών, ανάπτυξη επιχειρηματικής ικανότητας και τεχνικές διαπραγμάτευσης.
Τα πολύ ενδιαφέροντα στοιχεία του Μηχανισμού παρουσιάζονται σήμερα από τα “Χ.Ν.” και είναι ενδεικτικά των τάσεων που κυριαρχούν στην τοπική οικονομία.

1
Σημειώνεται πως ο Περιφερειακός Μηχανισμός Παρακολούθησης της Αγοράς Εργασίας της Κρήτης «είναι ένα καινοτόμο ερευνητικό έργο μεγάλης κλίμακας. Αντικείμενο του είναι η διαχρονική και πολύ-επίπεδη παρακολούθηση των τάσεων και η διάγνωση των αναγκών της τοπικής αγοράς εργασίας σε επίπεδο Περιφέρειας Κρήτης. Πρόκειται για έργο που χρηματοδοτεί η Περιφέρεια Κρήτης από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Κρήτη 2014- 2020», ξεκίνησε το Μάρτιο του 2016 και θα ολοκληρωθεί το Μάρτιο του 2022. Υλοποιείται από το Πανεπιστήμιο Κρήτης και συγκεκριμένα τη Μονάδα Ερευνών Αγοράς και Επιχειρηματικότητας του Πανεπιστημίου Κρήτης.»

 

ΤΑ ΕΥΡHΜΑΤΑ ΤΗΣ ΕΡΕΥΝΑΣ

4
Τα βασικότερα ευρήματα της έρευνας σε επιχειρήσεις και ανθρώπινο δυναμικό που διεξήχθη για το 2017 και συνακόλουθα τα βασικότερα χαρακτηριστικά και τάσεις της αγοράς εργασίας για το 2017, είναι τα ακόλουθα:

6• ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗ-ΑΝΕΡΓΙΑ: Παρατηρήθηκε μείωση της ανεργίας, από την οποία πλήττονται κυρίως οι ηλικιακές ομάδες 18-24 και 55-67. Η μακροχρόνια ανεργία συνεχίζει να πλήττει την ηλικιακή ομάδα 55-67. Περισσότεροι από τους μισούς ανέργους είναι μακροχρόνια άνεργοι. Η μακροχρόνια ανεργία δείχνει να μεγαλώνει όσο αυξάνει η ηλικία των ανέργων.

 

ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΑ: Τα εισοδήματα του εργατικού δυναμικού παρέμειναν αμετάβλητα σε σχέση με το έτος 2016, ενώ παρατηρήθηκε μια θετικότερη αίσθηση για την οικονομική κατάσταση που βιώνει το ανθρώπινο δυναμικό.

 

2• ΑΥΤΟΑΠΑΣΧΟΛΟΥΜΕΝΕΣ-ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΕΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ: Παρατηρήθηκε η τάση των μικρών επιχειρήσεων να περικόψουν δαπάνες προσωπικού μεταβαλλόμενες σε αμιγώς ατομικές επιχειρήσεις. Στις χαμηλότερες ηλικιακές ομάδες η αυτοαπασχόληση και η επιχειρηματικότητα δεν ευνοούνται. Οι αυταπασχολούμενοι και ιδιοκτήτες επιχειρήσεων αποτελούν το 48% των εργαζομένων, ενώ το 52% εργάζονται ως υπάλληλοι/ εργαζόμενοι με εξαρτημένη σχέση εργασίας. Η πολυπληθέστερη επαγγελματική κατηγορία είναι αυτή των απασχολούμενων στην παροχή υπηρεσιών- πωλητών. Σε σχέση με το 2016, το 2017 παρατηρείται σημαντική αύξηση στο ποσοστό των ειδικευόμενων τεχνιτών. Η πλήρης εργασία καταγράφηκε αυξημένη (από 67% το 2016 σε 76% το 2017), ενώ φαίνεται να υποχωρούν η μερική (από 22% σε 16%) και η εκ περιτροπής απασχόληση (από 11% σε 8%). Αναφορικά με το πλαίσιο εργασίας για ους εργαζόμενους με εξαρτημένη εργασία, οι μόνιμες συμβάσεις (61% έναντι 49% το 2016) έχουν προβάδισμα έναντι των συμβάσεων ορισμένου έργου (34% έναντι 44% το 2016), ενώ η αδήλωτη εργασία εκτιμάται περί το 5%.

 

5• ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ: Ένα σημαντικό ποσοστό των επιχειρήσεων (40%) στην Κρήτη είναι προσωπικές επιχειρήσεις χωρίς εργαζόμενους. Μάλιστα σημειώθηκε σημαντική αύξηση ως προς το συγκεκριμένο ποσοστό, της τάξεως του 15%, από το 2016. Το ποσοστό των αυτοαπασχολούμενων/ ιδιοκτητών επιχειρήσεων στο σύνολο του εργατικού δυναμικού είναι 48,5%. Παρατηρείται αύξηση της αυτοαπασχόλησης/ επιχειρηματικότητας όσο αυξάνει η ηλικία. Εντοπίσθηκε μια οριακή βελτίωση της αίσθησης των επιχειρήσεων για την οικονομική κατάσταση που βιώνουν, σε σχέση με το 2016. Οι επιχειρήσεις του κλάδου υπηρεσιών παροχής καταλύματος και υπηρεσιών εστίασης είναι στην καλύτερη οικονομικά κατάσταση ενώ οι επιχειρήσεις του κλάδου των κατασκευών δηλώνουν ότι βρίσκονται σε οριακή κατάσταση επιβίωσης. Το πρόβλημα βιωσιμότητας των επιχειρήσεων παραμένει σοβαρό, καθώς 23% δήλωσαν ότι δυσκολεύονται να ανταπεξέλθουν στις υποχρεώσεις τους και η επιβίωση τους είναι οριακή, ενώ 4% των επιχειρήσεων δεν μπορούν να ανταπεξέλθουν πλέον στις υποχρεώσεις τους.

• ΠΡΟΣΟΝΤΑ-ΔΕΞΙΟΤΗΤΕΣ: Η επικοινωνία στις ξένες γλώσσες, η ψηφιακή ικανότητα, η πρωτοβουλία στην επιχειρηματικότητα και η διαχείριση κρίσεων και συγκρούσεων φαίνονται να είναι οι τομείς που παρατηρείται η μεγαλύτερη ανάγκη βελτίωσης. Η πρόβλεψη για κατηγορίες επαγγελμάτων με την μεγαλύτερη ζήτηση για εργασία τους 6 πρώτους μήνες του 2018 ήταν οι απασχολούμενοι στην παροχή υπηρεσιών και πωλητές και ακολούθησαν οι ανειδίκευτοι εργάτες και οι ειδικευμένοι τεχνίτες. Φαίνεται να υπάρχει σύγκλιση τόσο ως προς την αξιολόγηση όσο και ως προς την προτεραιοποίηση για τις ανάγκες σε δεξιότητες, ανάμεσα στο ανθρώπινο δυναμικό και τους εργοδότες.

• ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΚΑΤΑΡΤΙΣΗΣ: Πάνω από τις μισές επιχειρήσεις που έχουν εργαζόμενους δεν παρέχουν κανενός είδους κατάρτιση. Από τις επιχειρήσεις που προσφέρουν κατάρτιση στους εργαζόμενους του, το 82% το κάνουν σε ετήσια βάση. Επιπλέον, μόνο το 25% του εργατικού δυναμικού που έχει παρακολουθήσει κάποιο πρόγραμμα κατάρτισης το έχει κάνει με έξοδα του εργοδότη του. Τα προτεινόμενα αντικείμενα κατάρτισης από το εργατικό δυναμικό και τις επιχειρήσεις συνάδουν με την αποτύπωση των αναγκών τους: δεξιότητες επικοινωνίας, δεξιότητες σχετικές με τις πωλήσεις, γνώσεις υπολογιστών, ανάπτυξη επιχειρηματικής ικανότητας και τεχνικές διαπραγμάτευσης.

Eπίσημη παρουσίαση σήμερα στο Ηράκλειο
Συνάντηση εργασίας με θέμα τον Περιφερειακό Μηχανισμό Παρακολούθησης της Αγοράς Εργασίας της Κρήτης θα πραγματοποιηθεί σήμερα στις 10:30 το πρωί στο γραφείο του Περιφερειάρχη Κρήτης.
Στο πλαίσιο αυτό θα παρουσιαστεί και το πρόγραμμα κατάρτισης και ενεργοποίησης ανέργων που διενεργεί η Περιφέρεια Κρήτης, ως πρώτη δράση της αξιοποίησης των προτάσεων από την ανάλυση των δεδομένων που προέκυψαν.
Στη συνάντηση θα γίνει ενημέρωση από την τριμελή Ομάδα Διοίκησης του Έργου (ΟΔΕ), που αποτελείται από τους Καθηγητή Μιχάλη Ταρουδάκη (Επιστημονικός Υπεύθυνος), Καθηγητή Νίκο Παπαδάκη και Καθηγητή Βαγγέλη Τζουβελέκα. Η Ομάδα έργου είναι διεπιστημονική, κι αποτελείται από Καθηγητές και Ερευνητές από 7 Τμήματα του Πανεπιστημίου Κρήτης, όπως και εξωτερικούς συνεργάτες.
Παράλληλα, ο Κωνσταντίνος Φλουρής, Εκπαιδευτής Ενηλίκων και Σύμβουλος Απασχόλησης, υπάλληλος του Τμήματος Δια βίου Μάθησης, Παιδείας και Απασχόλησης της Περιφέρειας Κρήτης θα παρουσιάσει το πρόγραμμα ενίσχυσης δεξιοτήτων που θα ξεκινήσει τις επόμενες μέρες.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα