Βάση συζήτησης αλλά με αναγκαίες πολλές αλλαγές ειδικά σε θέματα που αφορούν τη σύσταση των οργάνων ήταν η θέση των αυτοδιοικητικών από τα Χανιά που συμμετείχαν στο έκτακτο συνέδριο της ΚΕΔΕ για το νομοσχέδιο “Κλεισθένης”.
O δήμαρχος Χανίων Τάσος Βάμβουκας εκπροσώπησε την Περιφερειακή Ένωση Δήμων Κρήτης, ενώ το παρών στο συνέδριο έδωσε και ο δήμαρχος Πλατανιά και μέλος του Δ.Σ. της ΠΕΔ κ. Γιάννης Μαλανδράκης.
O ΒΑΜΒΟΥΚΑΣ
Ο δήμαρχος Χανίων κ. Τάσος Βάμβουκας είπε στην ομιλία του πως θεωρεί πως «αυτό το νομοσχέδιο είναι βάση συζήτησης παρά του ότι είναι ένα νομοθέτημα με πολλά προβλήματα. Αυτό το δέχονται όλες οι πλευρές επομένως υπάρχει κοινή βάση συζήτησης».
Ο δήμαρχος Χανίων έκανε κριτική στην Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας αφού όπως ανάφερε «βρήκε μια νέα κυβέρνηση που δεν είχε κάποιο συγκεκριμένο σχέδιο και ενώ εμείς γνωρίζαμε ως δήμαρχοι τα ζητήματα και τις εκκρεμότητες που υπήρχαν από τον Καλλικράτη, αντί η ΚΕΔΕ να προτείνει βελτίωση και μεταρρυθμίσεις δεν έκανε ουσιαστικά ποτέ συζήτηση, ούτε πρόταση και παρέμβαση. Ούτε καν όταν συζήτησε στην προηγούμενη φάση που άνοιξε η κυβέρνηση, έστω όπως την είχε ανοίξει. Όλα αυτά οδήγησαν σε ένα νομοθέτημα που όλες οι πλευρές δέχονται ότι έχει πολλά προβλήματα αν εφαρμοστεί. Είναι πολύ μεγάλο λάθος οι αυτοδιοικητικοί είτε από τη μια πλευρά είτε από την άλλη να στοιχίζονται γύρω από κεντρικές πολιτικές επιδιώξεις και με αυτόν τον τρόπο να μην σέβονται τους ανθρώπους που τους εξέλεξαν και που σε καμία περίπτωση δεν είναι από κάποιο μονοσήμαντο πολιτικό χώρο. Όλοι συμφωνούμε ότι υπάρχει ανάγκη να ενισχυθεί στα πλαίσια της μεταρρύθμισης του κράτους ο Α΄βαθμός Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Αυτή η ανάγκη δεν μπορεί να υπηρετηθεί με αυτόν τον τρόπο. Πρότεινα ότι πρέπει να μπούμε άμεσα σε συζήτηση για το νομοσχέδιο κατ’ άρθρο. Με τις μικρές μας δυνάμεις ως ΠΕΔ Κρήτης θα συμβάλουμε σε αυτό και κατ’ άρθρο θα προτείνουμε τροποποιήσεις στο νομοθέτημα. Επειδή υπήρξε μια πρόταση από τον δήμαρχο Θεσσαλονίκης τον κ. Μπουτάρη να διαχωρίσει το θέμα του εκλογικού νόμου από το υπόλοιπο νομοθέτημα. Δεν είμαστε αντίθετοι στην απλή αναλογική, αλλά η απλή αναλογική έχει πολλές εκδοχές. Είπα δε ότι αυτό που κουμπώνει. Αν οι δήμαρχοι κατεβαίνουν όλοι μαζί ξεχωριστά από τα συμβούλια ο δήμαρχος θα μπορεί να παίξει ένα ρόλο συναίνεσης και συνεννόησης με τα δημοτικά συμβούλια που στα περισσότερα οι
Ο ΜΑΛΑΝΔΡΑΚΗΣ
Από τη μεριά του ο κ. Γ. Μαλανδράκης, που επίσης παραβρέθηκε στο έκτακτο συνέδριο της ΚΕΔΕ μιλώντας στα “Χ.Ν.” τόνισε την ανάγκη για ριζική αναμόρφωση του νομοσχεδίου. Ειδικότερα υπογράμμισε πως οι περισσότεροι αυτοδιοικητικοί εκφράζουν αντιρρήσεις στις διατάξεις που αφορούν τις απλής αναλογικής στη συγκρότηση των οργάνων των Δήμων.
«Δεν είμαστε αντίθετοι στην αναλογική αλλά σε αυτά που προβλέπει το νομοσχέδιο για τη συγκρότηση των οργάνων, θα υπάρξουν πολύ μεγάλα προβλήματα, θα ευνοηθεί η σύσταση διάφορων ομάδων μέσα στο συμβούλιο και στην ουσία θα φαλκιδεύεται η ψήφος. Όταν οι επιτροπές εκλέγονται με καθολική ψηφοφορία του Δ.Σ. χωρίς να προτείνεται η συμμετοχή της μειοψηφίας εγώ πχ. που είχα αυτοδυναμία από τον πρώτο γύρο στην Οικονομική Επιτροπή και στην Ποιότητα Ζωής που προβλέπονται δύο σύμβουλοι της μειοψηφίας, θα μπορούσα να είχα όλες τις επιτροπές δικές μου» ανάφερε ο κ. Μαλανδράκης.
Αιχμηρή ανακοίνωση Σαρρή
Αιχμές κατά του δημάρχου Χανίων αφήνει εν τω μεταξύ η δημοτική παράταξη Πρωτοβουλία Πολιτών με επικεφαλής των Γιάννη Σαρρή, υποστηρίζοντας πως στα εισηγητικά κείμενα για τη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου της Τετάρτης, «ο δήμαρχος αρχικά ενημέρωσε ότι θα έφερνε προς συζήτηση ψήφισμα, στο οποίο η πλειοψηφία των μελών της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ) συμφώνησε και το οποίο βγήκε με αφορμή το νομοσχέδιο «Κλεισθένης 1». Το νομοσχέδιο βρίσκεται ήδη σε διαβούλευση από τις 27 Απριλίου και μέχρι τις 14 Μαΐου και είναι ιδιαίτερα σημαντικό, αφού νομοθετεί για μια σειρά ζητημάτων που αφορούν την τοπική αυτοδιοίκηση. Για αυτό το νομοσχέδιο, λοιπόν, ο δήμαρχος δεν μερίμνησε ούτε να ενημερωθούν ούτε να διαβουλευθούν οι δημοτικοί σύμβουλοι. Μοναδική του μέριμνα –επείγουσα ανάγκη μάλιστα την αποκάλεσε– ήταν να βγάλουμε ένα ψήφισμα».
Βάσει των παραπάνω η παράταξη Σαρρή διερωτάται: «Επείγουσα ανάγκη το ψήφισμα, ανύπαρκτη ανάγκη η διαβούλευση; Για ποιο λόγο περιφρονήθηκε τόσο οικτρά η ενημέρωση και ο διάλογος, η αναγκαιότητα με προτάσεις να συμβάλουμε στη δημόσια διαβούλευση, ως δημοκρατικά εκλεγμένο σώμα, για ένα σχέδιο νόμου που αφορά το χώρο που κληθήκαμε να υπηρετήσουμε, την τοπική αυτοδιοίκηση;»
Επί της ουσίας του νομοσχεδίου, η Πρωτοβουλία θεωρεί πως «φέρνει σημαντικές αλλαγές, αλλά είναι άτολμο –ως προς τη μεταφορά πόρων και αρμοδιοτήτων στην αυτοδιοίκηση– και χρειάζεται βελτιώσεις, που μόνο ο ειλικρινής διάλογος μπορεί να επιφέρει».