Απορρίπτεται ο Άγιος Ματθαίος – προκρίνεται η Νέα Χώρα
Νέος σχεδιασμός για την ίδρυση Πειραματικού Λυκείου στα Χaνιά καθώς δεν προχωράει η ιδέα για δημιουργία του στον Άγιο Ματθαίο και προκρίνεται η λύση της Νέας Χώρας.
Η εξέλιξη αυτή προκάλεσε αναστάτωση αλλά και αντιδράσεις σε γονείς, μαθητές και εκπαιδευτικούς του 5ου Γυμνασίου Χανίων και του 1ου Γενικού Λυκείου Χανίων, καθώς προωθείται η μετατροπή του σε Πειραματικό.
Oπως ανέφερε μιλώντας στα “Χανιώτικα νέα” ο προϊστάμενος της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Χανίων Ιωάννης Παναγιώτης Αμπελάς «δεν έχει παρθεί καμία απόφαση ακόμα αλλά είμαστε σε μία φάση συζητήσεων, αναζητήσεων, με βάση αυτά που γνωρίζουμε ότι πρέπει να κάνουμε τον επόμενο μήνα που θα μας καλέσει το υπουργείο Παιδείας, για μία θετική ή αρνητική εισήγηση από την Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση. Αυτό κάνουμε. Τίποτα παραπάνω, τίποτα κρυφό. Μετράμε δεδομένα».
Ρωτήσαμε τον κ. Αμπελά για το σχέδιο, που αφορούσε την ίδρυση Πειραματικού Σχολείου στον Αγιο Ματθαίο, στους χώρους της πρώην Εκκλησιαστικής Σχολής, με τον ίδιο να μας απαντά ότι: «αυτό έχει μάλλον ναυαγήσει. Θα ήταν η ιδανικότερη λύση. Αν αυτό το σχέδιο είχε έναν ορίζοντα υλοποιήσιμο θα ήταν τρομερή η συνεισφορά στην πόλη. Αυτή την στιγμή δεν νομίζω ότι μπορώ να υποσχεθώ άμεση ίδρυση σχολείου, για το επόμενο σχολικό έτος».
Οσον αφορά στο γιατί “ναυάγησε” το σχέδιο με την ίδρυση σχολείου στον Αγ. Ματθαίο ο κ. Αμπελάς μας απαντά πως «εμείς είχαμε κάνει έναν πλήρη φάκελο για ίδρυση του σχολείου εκεί, με την υποστήριξη του τέως βουλευτή και προέδρου μορφωτικών υποθέσεων και υπουργού του κ. Διγαλάκη. Από εκεί και πέρα προφανώς και υπήρχαν κάποια ζητήματα, που είχαν να κάνουν με το ζήτημα της παραχώρησης καταρχάς από την εκκλησία -που ήταν θετική- προς τον δήμο – που επίσης ήταν θετικός – αλλά η ανακατασκευή και η ανακαίνιση επί της ουσίας των χώρων απαιτούσαν αρκετές τεχνικές μελέτες και χρήματα. Μετά τις εκλογές αυτή η διαδικασία “πάγωσε”».
Από μεριάς του ο πρώην βουλευτής και π. υφυπουργός Παιδείας κ. Βασίλης Διγαλάκης σχολίασε πως «είχα ασχοληθεί συνολικά με την ίδρυση ενός δικτύου Πειραματικών Σχολείων που να καλύπτει από νηπιαγωγείο έως και Λύκειο. Δηλαδή ιδρύθηκε αρχικά το Πειραματικό Γυμνάσιο, στην συνέχεια ιδρύθηκαν Πειραματικό Νηπιαγωγείο και Δημοτικό τα οποία θα λειτουργήσουν από του χρόνου και το επόμενο βήμα για να ολοκληρωθεί το δίκτυο ήταν η ίδρυση ενός πειραματικού Λυκείου. Τα προηγούμενα σχολεία έγιναν με μετατροπή υφιστάμενων σχολικών μονάδων σε πειραματικά. Για το θέμα του λυκείου, επειδή μέσα στην πόλη των Χανίων έχουμε τέσσερα λύκεια τα οποία έχουν μεγάλο αριθμό μαθητών και σύμφωνα με την γνώμη τότε του διευθυντή Βθμιας, του κ. Τζανάκη, επειδή θα δημιουργούταν μεγάλη αναστάτωση με την μετατροπή ενός υφιστάμενου λυκείου σε Πειραματικό είχε προκριθεί η ίδρυση ενός νέου πειραματικού λυκείου και όχι η μετατροπή ενός υφιστάμενου και σε αυτό είχε συμφωνήσει τότε η υπουργός. Είχα προτείνει εγώ τη χρήση της Εκκλησιασικής Σχολής που έχει καταργηθεί. Τώρα πλέον μετά από έναν χρόνο, δεν υπάρχει χρόνος για να υλοποιηθεί αυτή η λύση και θα πρέπει να αναζητηθεί κάποια μεταβατική λύση στέγασης του Πειραματικού Λυκείου».
ΑΝΗΣΥΧΙΑ – ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ
Εν τω μεταξύ, την δυσαρέσκεια τους και τον προβληματισμό τους για τυχόν μετατροπή του 1ου Γενικού Λυκείου Χανίων σε Πειραματικό εκφράζουν με κοινή ανακοίνωσή τους οι Σύλλογοι Γονέων και Κηδεμόνων του 5ου Γυμνασίου Χανίων και του 1ου Γενικού Λυκείου Χανίων.
Όπως αναφέρει, μεταξύ άλλων, η σχετική ανακοίνωση «στην περίπτωση πραγματοποίησής της (Σ.Σ. της μετατροπής του σχολείου σε Πειραματικό), θα πρέπει να γίνει ανακατανομή του μαθητικού δυναμικού καταργώντας τα γεωγραφικά όρια. Και τι σημαίνει αυτό;
Ότι οι απόφοιτοι της Γ ́ Γυμνασίου (φέτος 120 μαθητές) θα πρέπει να διασκορπίζονται σε άλλα απομακρυσμένα και ήδη «γεμάτα» Λύκεια της πόλης μας (4ο στην Αμπεριά, Νέας Κυδωνίας, 2ο Κοραή)» ενώ επισημαίνεται ότι «ενώ το πρόβλημα της έλλειψης σχολικής στέγης είναι ήδη υπαρκτό στην πόλη μας, με τα Λύκεια να αδυνατούν να στεγάσουν τους ήδη υπάρχοντες μαθητές, εσείς προβαίνετε σε κατάργηση ενός Λυκείου;;!!!». Όπως επισημαίνεται στην ανακοίνωση «αναλογιστήκατε το μεγάλο κοινωνικό πρόβλημα που δημιουργείται, όταν ο κάθε εργαζόμενος γονέας, που αν και κάτοικος Νέας Χώρας θα πρέπει να μεταφέρει καθημερινά το παιδί του, σε άλλο γεωγραφικό διαμέρισμα της πόλης, στο σχολείο ( εάν και εφόσον το δεκτούν), σε βάρος του εργασιακού του ωραρίου; Και τι γίνεται στην περίπτωση που μία οικογένεια έχει δύο, τρία ή περισσότερα παιδιά, στην ίδια ή σε διαφορετική σχολική βαθμίδα;»
Κλείνοντας στην ανακοίνωση οι δύο σύλλογοι τονίζουν ότι «σεβόμενοι και συνεχίζοντας την μέχρι σήμερα υπεύθυνη στάση μας στους γονείς και μαθητές, ζητούμε την άμεση επανεξέταση της απόφασης σας με έμφαση στην σημερινή πραγματικότητα και στα μέγιστα κοινωνικά και όχι μόνο προβλήματα που θα προκαλέσει η υλοποίηση της».
Ma είναι καθόλου σοβαροί; θα ξεριζώσουν τοσους μαθητές, θα αλλάξουν ολοκληρο τον οικογενειακό προγραμματισμό για εκατοντάδες οικογένειες για να φτιαξουν πειραματικό; Δλδ να λύσουμε ένα προβλημα για να δημιουργήσουμε ενα μεγαλύτερο; Δε φτάνει τη Νέα Χώρα που την έχουν τελείως παραμελημένη σε υποδομές και πάρκα, τώρα δεν θα έχουμε ούτε και το μονο καλό που είχαμε, ένα καλό σχολειο; Έλεος πια, τι σας έχουν κάνει οι Νεοχωρίτες;;;
γιατί δεν κάνουν το σχολείο στην οδό Κισσάμου που έχει ο δήμος δικό του οικοπέδο, αλλά σιγά μην το κάνουν λόγο μέσου δεν τολμάμε να διώξουνε την επιχείρηση.