Δεκαετία σαρωτικών αλλαγών σε ό,τι αφορά τις δενδρώδεις καλλιέργειες στα Χανιά (πλην της ελιάς) ήταν η περίοδος 2010-2020.
Η μείωση στην παραγωγή των πορτοκαλιών που για χρόνια ήταν από τα βασικά προϊόντα του νομού, έφτασε στο 50%, ενώ την ίδια ώρα η νέα καλλιέργεια του αβοκάντο σχεδόν δεκαπλασιάστηκε!
Όλα αυτά με βάση τα επίσημα στοιχειά (βλ. πίνακας) ενώ ειδικά σε ότι αφορά την ανάπτυξη του αβοκάντο θεωρείται ότι οι παραγόμενες ποσότητες είναι μεγαλύτερες.
Μικρή αύξηση διαπιστώνεται στην παραγωγή λεμονιού, και αυτό ένα προϊόν σε έλλειψη ειδικά το καλοκαίρι, ενώ κατακόρυφη είναι η πτώση για τα μανταρίνια.
ΠΟΡΤΟΚΑΛΙΑ ΓΙΑ ΕΞΑΓΩΓΗ
Στο συσκευαστήριο του “Αγροτικού Συνεταιρισμού Χανίων” στο Μάλεμε αυτές τις ημέρες υπάρχει οργασμός εργασιών αφού στις γραμμές παραγωγής πορτοκάλια μπαίνουν σε χαρτοκιβώτια ή δίχτυα και αβοκάντο σε χάρτινες επίσης συσκευασίες.
«Αυτά τα πορτοκάλια που βλέπετε θα φύγουν για Δανιά και Ολλανδία. Είναι δύο χώρες που εξάγουμε δυναμικά το τελευταίο διάστημα και που δίνουν διέξοδο στην επιπλέον παραγωγή που έχουμε έτσι ώστε να μην έχουμε πρόβλημα στη διάθεση του προϊόντος. Σε τιμές ικανοποιητικές, όχι αυτές που έπρεπε να είναι, όχι όμως και να πουλάμε κάτω του κόστους» δηλώνεις στα “Χ.ν.” ο πρόεδρος του Α.Σ. και γεωπόνος κ. Χαρίλαος Βλαζάκης.
Παρότι η αύξηση του κόστους των μεταφορών έχει ως αποτέλεσμα η αποστολή των πορτοκαλιών με ψυγείο προς την Δανία να είναι 600 ευρώ πιο ακριβή φέτος σε σύγκριση με πέρυσι, η μεγαλύτερη τιμή διάθεσης προς τον καταναλωτή έχει ως αποτέλεσμα τα χρήματα για τον συνεταιρισμό να είναι καλύτερα σε σύγκριση με τη πώληση του ίδιου προϊόντος στις εγχώριες αλυσίδες σούπερ μαρκετ.
Φέτος η τιμή για τον παραγωγό είναι 30 λεπτά το κιλό, έναντι 40 πέρυσι. « Τα αίτια είναι πολλά αυτής της μείωσης αλλά σε γενικές γραμμές υπάρχουν και άλλα μέρη της Ελλάδας με πολύ καλό προϊόν που έχουν μικρότερο κόστος παραγωγής γιατί οι αγορές είναι δίπλα τους σε σύγκριση με εμάς» αναφέρει ο κ. Βλαζάκης.
ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ ΤΟΥ ΠΟΡΤΟΚΑΛΙΟΥ
Για τον ίδιο η καλλιέργεια του πορτοκαλιού θα ανακάμψει στο μέλλον στα Χανιά ειδικά αν προχωρήσει μια σωστή και καλά σχεδιασμένη αναδιάρθρωση. «Η παραγωγή πορτοκαλιού στα Χανιά έχει μειωθεί τόσο πολύ και η ζήτηση έχει παράλληλα αυξηθεί που πιστεύω ότι σε μια 5ετία θα έχουμε ανάκαμψη του προϊόντος. Για μένα προσωπικά ως γεωπόνο και παραγωγό θα είναι πολύ αρνητικό να εξαφανιστεί η καλλιέργεια εσπεριδοειδών στα Χανιά που έχουν τόσο μεγάλη παράδοση. Είναι σημαντικό να έχουμε πολλά προϊόντα, να μην έχουμε μονοκαλλιέργεια και όπου ευδοκιμεί και έχει καλές αποδόσεις το αβοκάντο να φυτεύεται αβοκάντο αλλά και παράλληλα να προχωράμε με νέες ποικιλίες πορτοκαλιών. Πρέπει να προχωρήσουμε σε αναδιάρθρωση των εσπεριδοειδών μας. Δεν είναι σωστό να μην έχουμε ποικιλίες μετά τον Απρίλη παρά μόνο τα “Βαλέντσια” που είναι κυρίως για χυμό. Υπάρχουν ποικιλίες πολύ καλές ( “Λανε Λέιτ”, “Τσίλερ” κ.α.) που ευδοκιμούν στον τόπο μας και μπορούν να καλλιεργηθούν ώστε να δίνουν προϊόν και την καλοκαιρινή περίοδο όπου υπάρχει ζήτηση λόγω τουρισμού για χυμούς και καρπούς πορτοκαλιού» αναφέρει ο πρόεδρος του συνεταιρισμού.
Η ΔΥΝΑΜΙΚΗ ΤΩΝ ΑΒΟΚΑΝΤΟ
Αναφορικά με το αβοκάντο και τη δυναμική του ο κ. Βλαζάκης εκτιμάει πως θα συνεχιστεί και αυτό οφείλεται στην ποιότητα του προϊόντος. «Η διαφορά μεταξύ των δικών μας αβοκάντο και των εισαγόμενων είναι τεράστια. Μπορεί τα δικά μας αβοκάντο να πουλιούνται και 1.5 ευρώ πιο ακριβά στα μεγάλα super market από τα εισαγωγής αλλά ο καταναλωτής που θέλει την ποιότητα προτιμάει τα δικά μας και ας είναι πιο ακριβά» σημειώνει.
Στο ερώτημα μας για ενδεχόμενη κρίση στην παραγωγή αβοκάντο στα Χανιά σε μια πενταετία όταν αρχίσουν να παράγουν τα χιλιάδες δέντρα που έχουν φυτευτεί σε Ισπανία, Τουρκία αλλά και στην Ελλάδα στην Πελοπόννησο κ. Βλαζάκης απαντάει πως «ναι μπορεί να συμβεί αυτό αλλά από τη στιγμή που το αβοκάντο πουλιέται σε τιμή άνω τω 2 ευρώ θα είναι συμφέρουσα η καλλιέργεια του για τον παραγωγό στα Χανιά».