Ισχυρή τάση αλλαγής του χαρακτήρα του φαρμακείου σε όλη την Ευρώπη διαπιστώνουν τα ανώτατα συνδικαλιστικά όργανα των φαρμακοποιών. Η αλλαγή της τάσης αυτής θα ενισχύσει την παροχή υπηρεσιών στα φαρμακεία σε βάρος της εμπορικής τους δράσης.
Στo πλαίσιo του 15ου Παγκρήτιου Φαρμακευτικού Συνεδρίου έγιναν μια σειρά από σχετικές εισηγήσεις για την “επόμενη ημέρα των φαρμακείων”.
Ειδικότερα ο κ. Ανδρέας Βίτσος, πρόεδρος του Φ.Σ. Ζακύνθου, σύμβουλος της Ελληνικής αντιπροσωπείας στην PGEU ( Ομοσπονδία φαρμακοποιών στην Ε.Ε.) σημείωσε χαρακτηριστικά πως « υπάρχει τάση στην Ε.Ε. για να αλλάξει χαρακτήρα το φαρμακείο από την καθαρά εμπορική δράση στην παροχή υπηρεσιών. Και αυτό γιατί τα συστήματα υγείας λόγω της γήρανσης του πληθυσμού ψάχνουν οικονομικότερες λύσεις. Το φαρμακείο μπορεί να είναι στυλοβάτης της δημόσιας υγείας, η πιο αξιόπιστη και πιο οικονομική λύση».
Ξεχωριστή αναφορά έκανε ο κ. Βίτσος και στο ρόλο του φαρμακείου μέσα στην πανδημία τονίζοντας πως «ήμασταν εκεί δίπλα στον ασθενή με covid, τον καρκινοπαθή, τον καρδιοπαθή. Και αυτό έγινε αντιληπτό σε όλη την κοινωνία.» Αναφερόμενος στο ρόλο της Ευρωπαικής Ομοσπονδίας παρατήρησε πως « είδαμε και με τα μνημόνια δυστυχώς οι πολιτικές αποφάσεις για το μέλλον μας λαμβάνονται σε επίπεδο Ε.Ε. για αυτό και ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός σύλλογος βρίσκεται μέσα στις αποφάσεις ώστε να περάσει κάποιες από τις γραμμές τους στο νέο σχεδιασμό για τα φαρμακεία. »
Σε ζητήματα που αφορούν τις νομοθετικές ρυθμίσεις που καθορίζουν τον τρόπο λειτουργίας των φαρμακείων αναφέρθηκε ο κ. Ηλίας Δημητρέλλος νομ. Σύμβουλος του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου. Επισήμανε πόσα άλλαξαν με μια σειρά από νομοθετήματα στον τρόπο λειτουργίας των φαρμακείων την εποχή των μνημονίων. «Μεθοδευμένα η κάθε μνημονιακή κυβέρνηση πετσόκοβε την νομοθεσία. Αυτό το 2011 με την καταστρατήγηση του ωραρίου και το ιδιοκτησιακό και συνεχίσθηκε μέχρι το 2018» είπε μεταξύ άλλων.
Ικανοποίηση διοργανωτών
Περισσότεροι από 550 σύνεδροι, με φυσική παρουσία και διαδικτυακά, παρακολούθησαν το 15ο Παγκρήτιο Φαρμακευτικό Συνέδριο που ολοκλήρωσε τις εργασίες του την Κυριακή, ξανά μετά από παύση τριών χρόνων λόγω της Πανδημίας.
Σε κοινό τους κείμενο για τα συμπεράσματα του συνεδρίου, οι πρόεδροι των Φαρμακευτικών Συλλόγων Κρήτης Εμμ. Κατσαράκης (Χανιά), Κ. Βαρδιάμπασης (Ρέθυμνο), Αρ. Σκουντάκης (Ηράκλειο) και κ. Καλδης (Λασίθι), αναφέρουν: «Μέσα σε αυτές τις δύσκολες συγκυρίες και τις δύσκολες εργασιακές συνθήκες οι φαρμακοποιοί αποτέλεσαν τον κλάδο ο οποίος εξέπληξε με την προσαρμοστικότητα και την ετοιμότητα με την οποία κατάφεραν να συμβάλλουν διαρκώς και πολύπλευρα, σε όλες τις δράσεις που ανέλαβαν και σε όλους τους ρόλους που τους ανατέθηκαν. Ανταποκρίθηκαν έχοντας τη συνείδηση του χρέους τους να βοηθήσουν, την ικανότητα να προσφέρουν και τη διορατικότητα να διεκδικήσουν υπηρεσίες που τους αναλογούν, όντας απαραίτητοι και αναντικατάστατοι σε αυτά που ανέλαβαν.
Η προσβασιμότητα του φαρμακείου, η διάθεση για νέες πρωτοβουλίες και ρόλους, η επιστημονική κατάρτιση, η γρήγορη προσαρμογή σε εκπαιδευτικές διαδικασίες, η εξοικείωση με την τεχνολογία και η άριστη επικοινωνία με τον κόσμο και τους ασθενείς, αποτελούν άλλωστε τα συγκριτικά πλεονεκτήματα, τα ευρήματα και τα αποδεικτικά στοιχεία αυτού του κεκτημένου, που οφείλουμε να προστατέψουμε, να διατηρήσουμε και να χρησιμοποιήσουμε στο εγγύς μέλλον.
Πλέον δεν διερευνούμε μόνο τα όρια των ικανοτήτων μας αλλά προτείνουμε την αναγνώριση και ενεργή συμμετοχή μας στα πλαίσια της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, για όλα εκείνα που πρέπει να απασχολούν τη διεπιστημονική προσπάθεια για βελτίωση της ποιότητας ζωής και της υγείας κάθε πολίτη.
Εναπόκειται στην Πολιτεία να αξιοποιήσει το φαρμακείο για να επιτύχει μία σειρά νέους στόχους, γνωρίζοντας σαφέστατα πως οι φαρμακοποιοί είναι διατεθειμένοι να επωμιστούν τα βάρη και τους ρόλους που τους αναλογούν και αποφασισμένοι να φέρουν εις πέρας την αποστολή τους, όχι μόνο στη χορήγηση της φαρμακευτικής αγωγής με ασφάλεια και συμμόρφωση για τους πολίτες αλλά και στην παροχή αναγνωρισμένων υπηρεσιών στην κοινότητα.
Διαπιστώθηκε ότι τίποτε δεν γίνεται αυτόματα, χωρίς προσαρμογή σε νέες συνθήκες και απαιτήσεις, χωρίς αγώνα και διεκδικήσεις και τίποτε δεν κερδίζεται χωρίς ομαδική προσπάθεια. Κάτω από αυτό το πνεύμα παρουσιάστηκε και η πρόταση των συμπράξεων και συνενώσεων των φαρμακείων, η οποία αφού υπερψηφίστηκε στη ΓΣ του ΠΦΣ είναι σε διαδικασία διαβούλευσης εντός των φαρμακευτικών συλλόγων πριν την κατάθεση στη Βουλή.
Σταθερή και αδιαπραγμάτευτη είναι η θέση και η προσήλωση των Συλλόγων της Κρήτης για εκπαίδευση και πιστοποίηση των φαρμακοποιών σε νέες υπηρεσίες καθώς και η οικονομική και θεσμική θωράκιση του φαρμακείου στις διαρκώς μεταβαλλόμενες ευρωπαϊκές συνθήκες και προκλήσεις του επαγγέλματος».
Μεγάλοι χορηγοί του συνεδρίου ήταν οι εταιρείες ΒΙΑΝΕΞ και ΒΙΑΝ ενώ την οργάνωση του συνεδρίου είχε η εταιρεία Noufio Communication Services.