Έτοιµο προς δηµοπράτηση το έργο
Έτοιµο προς δηµοπράτηση είναι το έργο ανάπλασης του ιστορικού κέντρου της Κισσάµου και εκτιµάται πως ο διαγωνισµός θα αναρτηθεί µέσα στον Ιούνιο, µε το έργο να ξεκινάει στα τέλη του 2024 – αρχές 2025 σε ό,τι αφορά το τµήµα της οδού Σκαλίδη! Για την πλατεία Τζανακάκη που επίσης στo πλαίσιo της µελέτης προβλέπονται εργασίες ανάπλασης, αναµένεται η εξασφάλιση χρηµατοδότησης από την Περιφέρεια Κρήτης.
Η µελέτη εκπονήθηκε στα πλαίσια ερευνητικής εργασίας του “Εθνικού Μετσόβειου Πολυτεχνείου” και θεωρείται από τις καλύτερες στο είδος της µε έµφαση στην ανάδειξη του δηµόσιου χώρου και του αστικού πρασίνου, όπως επίσης την εξασφάλιση της προσβασιµότητας.
Σηµειώνεται ότι το συγκεκριµένο έργο πέρασε από πολλές διακυµάνσεις. Αρχικά είχε ενταχθεί στο πρόγραµµα των Open Mall (ανοικτών αγορών) ωστόσο επειδή ο ∆ήµος Κισάµου δεν διαθέτει πιστοποιηµένη τεχνική υπηρεσία µε το απαραίτητο προσωπικό προκειµένου να “τρέξει”την µελέτη υπήρξε ο κίνδυνος να χαθεί η χρηµατοδότηση. Έτσι αξιοποιήθηκε η τεχνογνωσία του Εθνικού Μετσόβειου Πολυτεχνείου που στα πλαίσια ερευνητικής εργασίας έκανε τις απαραίτητες αρχιτεκτονικές, ηλεκτροµηχανολογικές µελέτες, τη φυτοτεχνική µελέτη κα.
Το έργο πέρασε από το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συµβούλιο, το οποίο το ενέκρινε µε ορισµένες µικρές παρατηρήσεις (µετακίνηση φωτιστικού στο ύψος του ναού Αρχάγγελου Μιχαήλ κα.) που θα ενσωµατωθούν πάνω στην µελέτη εντός της εβδοµάδας. Η απόφαση του ΚΑΣ θα καθαρογραφεί, θα υπογραφεί από την Υπουργό Πολιτισµό και το έργο εκτιµάτε ότι θα µπορεί να δηµοπρατηθεί εντός του Ιουνίου.
Η εκτίµηση των µελετητών είναι πως εντός του 2024 θα µπορεί να έχει προκύψει ο ανάδοχος ώστε να ξεκινήσει τις εργασίες για τις οποίες έχει εξασφαλιστεί το ποσό των 1.438.220 ευρώ στα πλαίσια του Open Mall ενώ το δεύτερο τµήµα της µελέτης για την ανάπλαση της πλατείας Τζανακάκη (πλατεία Αρχαιολογικού Μουσείου) θα υποβληθεί στην Περιφέρεια Κρήτης για χρηµατοδότηση.
Η κα ∆ήµητρα Νικολάου καθηγήτρια στη σχολή Αρχιτεκτόνων Μηχανικών του ΕΜΠ και υπεύθυνη του ερευνητικού προγράµµατος είχε τονίσει στα “Χ.ν.” κατά την παρουσίαση του στην Κίσαµο στις αρχές της χρονιάς ότι «δίνει έµφαση στον πεζό κι όχι στα τροχοφόρα µε το αυτοκίνητο να αποκτά δευτερεύουσα σηµασία. Μας ενδιαφέρει ο άνθρωπος, οι ηλικιωµένοι, τα παιδιά. Πρόκειται για µια συνολική πρόταση που εξετάζει όχι µόνο το ιστορικό κέντρο αλλά την ευρύτερη περιοχή καταλήγοντας σε συγκεκριµένες προτάσεις.»
ΤΙ ΠΡΟΒΛΕΠΕΤΑΙ
Η ερευνητική εργασία προβλέπει:
• Ο∆ΟΣ ΣΚΑΛΙ∆Η: Για τον κεντρικό εµπορικό δρόµο της Κισάµου την οδό Σκαλίδη µετατρέπεται σε “ ήπιας κυκλοφορίας” µε δυνατότητα των κατοίκων να παρκάρουν σε επιµέρους σηµεία και όχι ανεξέλεγκτα όπως σήµερα. Η τροφοδότηση των καταστηµάτων θα γίνεται από τους παράλληλους δρόµους. Έχουν αποτυπωθεί όλες οι όψεις των κτηρίων µε χρωµατικές προτάσεις που χρησιµοποιεί η Εφορεία Αρχαιοτήτων Χανίων και βασίζονται στην κατηγοριοποίηση των κτηρίων ανάλογα µε το χρόνο κατασκευής τους κα. Σε ένα επόµενο στάδιο θα µπορούσε να υπάρξει πρόταση για τις τέντες, τις ταµπέλες που θα χρησιµοποιούνται για την αισθητική αναβάθµιση των καταστηµάτων. Η διαµόρφωση του δρόµου θα είναι τέτοια µε αλλαγές της πορείας ώστε να µειώνεται η ταχύτητα των οχηµάτων και ο θόρυβος.
• ΠΛΑΤΕΙΑ ΤΖΑΝΑΚΑΚΗ: ∆ηµιουργούνται δύο κήποι, γύρω από το ναό του Αρχάγγελου Μιχαήλ και στο βόρειο τµήµα της πλατείας προς τη θάλασσα. Γύρω από το Αρχαιολογικό Μουσείο Κισάµου γίνεται µια εξοµάλυνση του εδάφους µε µια µικρή εκσκαφή για τη δηµιουργία αµφιθεατρικού χώρου για την πραγµατοποίηση εκδηλώσεων.
Στις προτάσεις των µελετητών είναι η δηµιουργία µικρών κήπων σε διάφορα σηµεία, η υλοποίηση τριών διαδροµών: “Πολιτισµού” γύρω από τα µνηµεία ( 3 χιλ. µήκος), “του νερού και του πράσινου” (1,4 χιλ. µήκος )για την ανάδειξη των πολλών πηγών και του πράσινου σε διάφορα σηµεία της κωµόπολης, και η “θρησκευτική” διαδροµή (5,7 χιλ.).