Μια αισθητά βελτιωμένη εικόνα θα έχει σε λίγους μήνες το μεγαλύτερο τμήμα της Δυτικής Τάφρου αφού μέχρι το τέλος του 2018 ξεκινούν οι εργασίες ανάπλασης με συνεργεία της Εφορίας Αρχαιοτήτων και με χρηματοδότηση 400.000 ευρώ από το ΕΣΠΑ.
Oι εργασίες θα πραγματοποιηθούν σε ένα μήκος 420 μέτρων της τάφρου (από τα 570) και θα την κάνουν επισκέψιμη στους πολίτες. Οι εργασίες θα ολοκληρωθούν σε 18 μήνες από την έναρξη τους.
«Υπήρχε εγκεκριμένη μελέτη από το ΚΑΣ και βασιζόμενοι σε αυτή προχωρήσαμε στην υποβολή Φακέλου για ένταξη του έργου στο ΕΣΠΑ 2014-2020 της Περιφέρειας Κρήτης με προϋπολογισμό 400.000 ευρώ. Επικεντρωνόμαστε στο τμήμα από τη Μελετίου Πηγά μέχρι τη θάλασσα, και είναι η Α΄ φάση του έργου καθώς εκκρεμεί η ενοποίηση με το νότιο τμήμα της Τάφρου το οποίο καθαρίσαμε πρόσφατα με δική μας δαπάνη» δήλωσε στα “Χ.Ν.” η προϊσταμένη της Αρχαιολογίας Χανίων κ. Ελένη Παπαδοπούλου. Εντός των ημερών αναμένεται να δοθεί η τελική έγκριση από την Υπουργό Πολιτισμού για να προχωρήσουν οι εργασίες που προβλέπουν συνοπτικά:
• ΚΑΘΑΡΙΣΜΟΣ: Ο χώρος θα καθαριστεί από απορρίμματα και ανεπιθύμητη βλάστηση.
• ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ: Προβλέπεται η αποκατάσταση της παλαιάς στέρνας και του πηγαδιού που βρίσκονται εντός της τάφρου. Θα τοποθετηθούν καθιστικά και θα φυτευτούν δέντρα για σκίαση στα σημεία αυτά.
• ΔΙΑΔΡΟΜΕΣ-ΣΤΑΣΕΙΣ: Μέσα στην τάφρο με βάση τη μελέτη προβλέπεται μια κεντρική διαδρομή πλάτους 3,50 με υλικά φιλικά στο περιβάλλον (πατημένο χώμα), ενώ θα δημιουργηθούν στάσεις αναψυχής με καθιστικά ανά τακτικά διαστήματα που θα συνδυάζονται με τα δέντρα.
Επίσης θα υπάρχει διακλάδωση που θα οδηγεί στην υπάρχουσα συστάδα φοινίκων. Στη τάφρο θα υπάρχουν και δευτερεύουσες διαδρομές. Σε διάφορα σημεία θα τοποθετηθούν κάδοι απορριμμάτων αλλά και ενημερωτικές πινακίδες σε δύο γλώσσες και στον κώδικα “μπραιγ” για τυφλούς με πληροφορίες για τις ενετικές οχυρώσεις.
• ΠΡΟΣΒΑΣΗ: Θα διαμορφωθεί κατάλληλη ράμπα για ΑμΕΑ και θα συνδέεται με την κεντρική διαδρομή μέσα στην τάφρο.
• ΑΛΑΝΑ: Θα διατηρηθεί η αλάνα που υπάρχει για τα παιδιά της περιοχής και θα στρωθεί με πατημένο χώμα.
• ΦΩΤΙΣΜΟΣ: Στις διαδρομές και στις στάσεις θα λειτουργεί γενικός φωτισμός από χαμηλά σώματα προσαρμοσμένα στο έδαφος, είτε από κατευθυνόμενη δέσμη. Δεν θα τοποθετηθούν επιστύλια φωτιστικά.
«Είναι σημαντικό ότι οι εργασίες θα γίνουν με δική μας αυτεπιστασία και συνεργεία μας επομένως δεν χρειάζεται να γίνουν διαγωνισμοί κα. Αυτό που πρέπει να προηγηθεί και είμαστε σε στενή συνεργασία με τη ΔΕΥΑΧ είναι ο αγωγός των ομβρίων. Πρέπει να περάσει ένα αγωγός ομβρίων στο υπέδαφος της Δυτ. Τάφρου ώστε να μην πλημμυρίζει από τα βρόχινα νερά και μετά να ξεκινήσουν τα δικά μας έργα ανάπλασης. Είμαστε σε επικοινωνία με τη ΔΕΥΑΧ και μας έχουν δεσμευτεί ότι θα αναλάβουν να υλοποιήσουν το συγκεκριμένο έργο. Aυτή την εβδομάδα θα έχουμε μια συνάντηση ακόμα για να συντονίσουμε τα χρονοδιάγραμματα των έργων μας» τόνισε η κ. Παπαδοπούλου.
Εν έτη 2018 ασχολούμαστε με τα αυτονόητα . Άντε να δούμε σε 18 μήνες και βάλε και τις καθυστερήσεις … Με την άλλη τάφρο εκεί που έχει καταντήσει ενα άθλιο κακόγουστο πάρκινγκ αυτοκινήτων και ενα θέατρο, ο θεός να το κάνει θέατρο, τι θα γίνει ? Τα Νεωρια ? Τον 22ο αιώνα θα γίνει εκει η ανάπλαση ? Εχουμε χρονο. Οι αγροτικοί Αύγουστοι να ναι καλά και η «λαϊκή πολυτελείας» που στήνεται κάθε χρόνο.
Ακόμα περιμένω μια απάντηση στο γιατί ξεριζωθηκαν οι τρεις μουριες στο κέντρο της τάφρου Με συνόδευαν απο τα χρόνια του νηπιαγωγείου μέχρι την στιγμή που τα πριόνια της αρχαιολογίας τις εξαφάνισαν Τώρα ακούω για φύτεμα δένδρων στη τάφρο στα πλαίσια της ανάπλασης Θου κύριε….