«Ζούμε σε μια συναρπαστική εποχή αλλαγών. Μακάρι να είναι αρμονική η προσαρμογή μας στις νέες σταθερές. Θα κληθούμε να επιδείξουμε ετοιμότητα και προσαρμοστικότητα».
Λεωνίδας Καβάκος,
σολίστας και μαέστρος
Και φέτος το κρίσιμο ερώτημα παραμένει το ίδιο. Εχουμε κάνει τους κατάλληλους σχεδιασμούς για τις νέες προκλήσεις; Γνωρίζουμε ότι κάποιοι ακολουθούν, παρακολουθούν την εξέλιξη, γίνονται μέρος των παιχνιδιών της Αγοράς και της τεχνολογίας, ενώ άλλοι κάνουν ένα βήμα πίσω.
Αυτή είναι η εισαγωγή μιας διαφήμισης στο αφιέρωμα του Economist για το 2017. Από τη διαφήμιση, κρατώ το ερώτημα:
«Τι στρατηγική να ακολουθήσω τη νέα χρονιά;».
Σαν αφετηρία χρησιμοποιώ πρόσφατη συμβουλή Χανιώτη γιατρού ο οποίος σε ερώτηση ενός 40χρόνου αν θα επιβιώσει μέχρι τα 60, απάντησε…
«Αγαπητέ μου είναι δικό σου θέμα. Αλλαξε συνήθειες. Ζήσε υγιεινά, χωρίς άγχος. Κάνε τις χαλαρωτικές συνήθειες τρόπο ζωής».
Στο 1ο σημείωμα της χρονιάς παραθέτω συνοπτικά ιδέες που θα αλλάξουν τον κόσμο όπως τις παρουσιάζει το περιοδικό Scientific American. Επίσης, για όσους ενδιαφέρονται, παραθέτω μια επιλογή μεθόδων για χαλάρωση. Τέλος, ακροθιγώς κρυφοκοιτάζω τι μας φέρνει το νέο έτος…
Αλλάζει ο κόσμος
Οι αλλαγές που φέρνει η τεχνολογία είναι τόσο ανατρεπτικές που συζητιούνται στη φετινή συνάντηση των ισχυρών στο Davos της Ελβετίας. Είναι, μας λένε, η 4η Βιομηχανική Επανάσταση.
Οι αναδυόμενες καινοτομίες στην Τεχνολογία παρουσιάζονται εκτενώς στην πρόσφατη έκδοση του Scientific American. Εδώ τις παρουσιάζω επιγραμματικά για να έχουμε μια γενική εικόνα τους:
1. Ηλεκτροχημικά κύτταρα στις μπαταρίες απορροφούν το διοξείδιο του άνθρακα της ατμόσφαιρας και το μετατρέπουν σε ηλεκτρισμό.
2. Νέα αντιβιοτικά νικούν θανατηφόρα μικρόβια τα οποία ήταν αήττητα μέχρι σήμερα.
3. Κβαντικοί δορυφόροι κρυπτογραφούν τα πάντα, έτσι οι σημερινοί χάκερς αλλάζουν επάγγελμα.
4. Μικρό-ρομπότ ταξιδεύουν μέσα στο σώμα μας και κάνουν θεραπείες, όπου απαιτείται.
5. Λογισμικό αναλύει φωτογραφίες της γης από το διάστημα και προβλέπει πού θα χτυπήσει η φτώχεια.
6. Ρούχα με μικροσκοπικούς πόρους μας δροσίζουν τις θερμές μέρες, κάνοντας περιττή τη χρήση κλιματιστικού.
7. Παρέμβαση στον γενετικό κώδικα μας επιτρέπει να νικάμε τους ιούς.
8. Λογισμικό αναγνωρίζει γλώσσες, σχήματα, ιερογλυφικά με μεγαλύτερη ταχύτητα και ακρίβεια από τους ειδικούς.
9. Φθηνά διαγνωστικά μέσα κατασκευασμένα από ειδικό χαρτί επιτρέπουν σε γιατρούς σε απομονωμένες περιοχές να κάνουν ταχεία διάγνωση.
10. Νέα χημικά στοιχεία βοηθάνε την κατασκευή συνθετικών υλικών και προϊόντων.
Αλλάξτε συνήθειες
Το άγχος κυριαρχεί στη ζωή πολλών, όχι αναίτια. Η αντιμετώπισή του γίνεται με αλλαγή συνηθειών, καλύτερη προετοιμασία, προβλεπτικότητα κι ασκήσεις χαλάρωσης…
Ας δούμε μερικές ιδέες για χαλάρωση.
Δημοφιλείς χαλαρωτικές συνήθειες για τους οπτικούς – εικονοχωρικούς τύπους είναι να παρατηρούν τη Φύση.
Ετσι ονειροπολούν ή στοχάζονται χαζεύοντας σύννεφα, κύματα, δένδρα και φυσικά τα αστέρια για να βάζουν θετικό πρόσημο στη διάθεσή τους.
Οι κιναισθητικοί προτιμούν να χαλαρώνουν κάνοντας γυμναστική των ματιών, χορεύοντας, αθλούμενοι, με μερικές βαθιές εισπνοές, πλέκοντας ή φροντίζοντας τα ζωντανά και τον κήπο τους.
Οι ακουστικοί τύποι προτιμούν να μουρμουρίζουν μια μικρή προσευχή, να σιγοτραγουδούν τον αγαπημένο τους σκοπό, να ακούν μελωδίες με λίγα bits, ορχηστρική ή κλασσική μουσική.
Τέλος, όλοι σκοτώνουμε το άγχος αν μιμηθούμε συμπεριφορές όσων έχουν εσωτερική ισορροπία και καλές δημόσιες σχέσεις. Τα άτομα αυτά ελέγχουν τις συνήθειες του ύπνου τους, συνεργάζονται με ευγένεια και ηρεμία και κυριαρχούν στο χρόνο. Φυσικά θυμούνται να κάνουν μικρά διαλείμματα για να χαλαρώνουν το σώμα και το πνεύμα τους.
Τι μας φέρνει το 2017;
Η διεθνής σκηνή θα μας συνταράζει δυσάρεστα. Δυστυχώς, μοναδική παρέμβασή μας είναι να είμαστε προετοιμασμένοι σε ατομικό, οικογενειακό, επιχειρηματικό και εθνικό επίπεδο.
Οι ανάγκες για συμπαράσταση και αλληλεγγύη θα είναι αυξημένες και θα δοκιμάσουν τα όρια της συνοχής της ελληνικής κοινωνίας.
Ελπίδα μας η σωφροσύνη και η ανιδιοτέλεια των λίγων, να γίνει κτήμα περισσότερων.
Οι συνεργασίες αναδεικνύονται κυρίαρχες σε όλα τα επίπεδα.
Ευτυχώς, η διείσδυση των ΜΜΕ στην καθημερινότητα, μας έχει εθίσει στο απρόσμενο, στη δυστυχία και σε απώλειες. Κανένας τόπος δεν είναι αλώβητος.
Ταυτόχρονα γνωρίζουμε τα εξαιρετικά αποτελέσματα που φέρνει η συνέπεια στο έργο, ο σεβασμός στον πελάτη κι η διαρκής αναβάθμιση.
• Πτυχ.Ψυχολογίας-Ανάπτυξης Παιδιού, Master Εκπαίδευσης στην Δια Βίου Μάθηση, συγγραφέας ‘Μαθαίνω εύκολα’ , ‘Θυμάμαι εύκολα’.
• Επικοινωνία polygnosi@otenet.gr
facebook polygnosi