Κυριακή, 17 Νοεμβρίου, 2024

Αλλάζουν οι βαυαρικές Άλπεις λόγω κλίματος

Στην ψηλότερη κορυφή των γερμανικών Άλπεων, ονόματι Τσουγκσπίτσε (Zugspitze) κάνει ασυνήθιστα καλό καιρό για φθινόπωρο. Όπως μεταδίδει η Ναυτεμπορική πριν από 30 χρόνια ήδη από τον Σεπτέμβριο είχε εξαιρετικά χαμηλές θερμοκρασίες και του χιόνι. Σήμερα ωστόσο οι τουρίστες αυτό που αντικρίζουν είναι γυμνές πλαγιές, χωρίς χιόνι, ένα τοπίο που μοιάζει σεληνιακό. Πολλά έχουν αλλάξει μέσα σε αυτά τα 30 χρόνια, όπως λέει χαρακτηριστικά ο Τόνι Τσίνγκερ, γέννημα θρέμμα της περιοχής. Η οικογένειά του έχει ένα πανδοχείο στις βαυαρικές άλπεις από το 1925. Ο 33 ετών σήμερα Τόνι θυμάται τα παιδικά του χρόνια, όταν έπαιζε στις παγωμένες πλαγιές των Άλπεων. Σήμερα οι πάγοι αυτοί δεν υπάρχουν πια. «Φέτος ήταν η θερμότερη χρονιά που έχουμε ζήσει εδώ και 25 χρόνια. Mπορεί κανείς να το καταλάβει αυτό από τους πάγους που έχουν λιώσει» ανέφερε ο ίδιος στη DW.

Πράγματι με την άνοδο της θερμοκρασίας το μόνιμο στρώμα πάγου που βρίσκεται κάτω από το χιόνι των Άλπεων και λειτουργεί σαν σταθεροποιητικό στοιχείο του εδάφους στο ορεινό αυτό περιβάλλον έχει αρχίσει να υποχωρεί. Το γεγονός αυτό μαζί με την αύξηση των βροχοπτώσεων οδηγούν σε διάβρωση του εδάφους και συχνές κατολισθήσεις, όπως εξηγεί ο Μίχαελ Κραουτμπλάτερ, ειδικός στη μελέτη κατολισθήσεων από το Τεχνικό Πανεπιστήμιο του Μονάχου. «Η κλιματική αλλαγή έχει φτάσει ήδη εδώ», λέει ο ίδιος χαρακτηριστικά.

Ανησυχητικά επιστημονικά πορίσματα

Ο Κραουτμπλάτερ και η ερευνητική του ομάδα έρχονται τα τελευταία δέκα χρόνια στην περιοχή για να μελετήσουν την υποχώρηση του στρώματος πάγου. Σύμφωνα με τους Γερμανούς επιστήμονες στην υψηλότερη κορυφή των Άλπεων η μέση θερμοκρασία έχει αυξηθεί κατά 1 βαθμό Κελσίου από το 1985. Ενώ κάποτε τον Ιανουάριο η θερμοκρασία μπορεί να έπεφτε στους -20 σήμερα αγγίζει μόλις τους -10 ή -5. Mάλιστα, όπως προβλέπει ο Κραουτμπλάτερ εάν η κλιματική αλλαγή συνεχίσει με τους ίδιους ρυθμούς σε 10 με 15 χρόνια το μόνιμο στρώμα πάγου των Άλπεων θα έχει υποχωρήσει συνολικά.

Οι προβλέψεις αυτές είναι σίγουρα απαισιόδοξες αλλά λειτουργούν ως προειδοποίηση για τους κατοίκους της περιοχής, προκειμένου να λάβουν έγκαιρα τα απαραίτητα μέτρα προστασίας. Πράγματι οι κάτοικοι των βαυαρικών χωριών στην καρδιά των Άλπεων ανησυχούν έντονα βλέποντας ακραία καιρικά φαινόμενα να εμφανίζονται όλο και πιο συχνά. Όπως αναφέρει ο Χούμπερτ Μάνγκολντ, δήμαρχος του χωριού Σβάιγκεν-Γκραφενάσαου, οι κατολισθήσεις, οι ξαφνικές δυνατές καταιγίδες και οι πλημμύρες είναι πλέον συχνό φαινόμενο στην περιοχή. «Παλιότερα δεν είχαμε αυτές τις ποσότητες νερού» λέει χαρακτηριστικά. Οι εμπειρικές παρατηρήσεις των κατοίκων επιβεβαιώνονται και από τα επιστημονικά πορίσματα. «Η ποσότητα νερού που άλλοτε έπεφτε σαν χιόνι, πλέον πέφτει σαν νερό» αναφέρει ο καθηγητής Κλιματολογίας από το Πανεπιστήμιο του Άουγκσμπουργκ, Χάραλντ Κούνστμαν.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις μέχρι το 2050 οι βροχοπτώσεις θα αυξηθούν έως και κατά 20%. Και όπως σημειώνει, τέλος ο ίδιος, εάν η αύξηση της παγκόσμιας μέσης θερμοκρασίας αυξηθεί πάνω από 2 βαθμούς Κελσίου, σε αντίθεση δηλαδή με το όριο που θέτει η Σύμβαση του Παρισιού του 2015, τότε η μέση θερμοκρασία στις Άλπεις αναμένεται να αυξηθεί κατά 4 βαθμούς. Κι αυτό διότι πάντα στην ιστορία η θερμοκρασία στην κορυφή των μεγάλων βουνών αυξανόταν πιο γρήγορα από ό,τι στην επιφάνεια της γης.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα