Το νέο τους… πρόσωπο παίρνουν σιγά-σιγά τα Ταμπακαριά μετά τις υπουργικές αποφάσεις που ενέκριναν ως διατηρητέα τα παλιά βυρσοδεψεία στην οδό Βιβιλάκη και στην Αγία Κυριακή.
Αυτή τη στιγμή βρίσκονται σε εξέλιξη μια σειρά από εργασίες μετατροπής βιομηχανικών κτηρίων σε ξενοδοχεία, ενώ παράλληλα εκπονούνται και μελέτες για ανάλογες εφαρμογές σε παλιά βυρσοδεψεία της περιοχής που αναμένεται να προχωρήσουν τα επόμενα 2-3 χρόνια. Η υπουργική απόφαση που κρίνει διατηρητέα τα κτίσματα προβλέπει τη χρήση τους για λόγους τουριστικούς με τη διατήρηση του εξωτερικού κελύφους των παλιών κατασκευών, όπως επίσης το αρμονικό δέσιμο της νέας χρήσης με την φυσιογνωμία της περιοχής.
Ειδικότερα σύμφωνα με πληροφορίες των “Χ.Ν.” στην περιοχή αυτή τη στιγμή:
• Βρίσκεται υπό κατασκευή ξενοδοχειακή μονάδα σε παλιό βυρσοδεψείο επί της οδού Βιβιλάκη. Πρόκειται για μετατροπή του παλιού κτηρίου σε ξενοδοχειακή μονάδα 4 αστέρων, με την προσθήκη εσωτερικής πισίνας και άλλων πολυτελών χρήσεων.
• Νέα πολυτελής ξενοδοχειακή μονάδα προετοιμάζεται και πάλι επί της οδού Βιβιλάκη, με αρχιτεκτονική μελέτη του γραφείου των αδελφών Βαρουδάκη. Πρόκειται για ξενοδοχείο 31 κλινών, με χώρο για Spa, εσωτερική πισίνα, πολυτελείς suites κα. Οι επιχειρηματίες που προχωρούν στην επένδυση είναι Χανιώτες.
H μελέτη αναμένεται να εγκριθεί από τις υπηρεσίες για θέματα χωροταξίας του Υπουργείου Περιβάλλοντος και στη συνέχεια θα ξεκινήσει η διαδικασία έκδοσης των απαραίτητων οικοδομικών αδειών. Μια εκ των ιδιοκτητών της μονάδας είναι Χανιώτικης καταγωγής. Εκτιμάτε ότι θα μπορεί να λειτουργήσει μετά από 2-3 χρόνια.
• Σε ξενοδοχειακή μονάδα σχεδιάζεται να μετατραπεί το βυρσοδεψείο στο τέλος της οδού Βιβιλάκη που βρίσκεται πάνω στην ακτή (βορειοανατολικά στο εστιατόριο “Θαλασσινό Αγέρι”).
Σημειώνεται ότι τα σχέδια για τη διάσωση των Ταμπακαριών οριστικοποιήθηκαν με την κήρυξη τους ως διατηρητέα με απόφαση του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας πριν από δύο χρόνια που ορίζει τη χρήση τους, ενώ το καλοκαίρι με νέα υπουργική απόφαση κηρύχθηκαν διατηρητέα και τα Ταμπακαριά που βρίσκονται στην Αγία Κυριακή (17 στον αριθμό). Στην υπουργική απόφαση ορίζεται πως στα χαρακτηριζόμενα ως διατηρητέα κτήρια επιτρέπεται η εγκατάσταση χρήσεων κατοικίας, γραφείων, τουριστικών καταλυμάτων, πολιτιστικών χώρων και εν γένει πολιτιστικών εγκαταστάσεων -χώρων εκδηλώσεων, εστιατορίων και χώρων αναψυχής χαμηλής όχλησης καθώς και μουσειακής χρήσης με τη δυνατότητα δημιουργίας εντευκτηρίου, εκθετηρίου- πωλητηρίου ειδών τέχνης/χειροτεχνίας που συνάδουν με την παραδοσιακή χρήση των Ταμπακαριών. Οι ανωτέρω χρήσεις πρέπει να είναι χαμηλής όχλησης. Δεν επιτρέπεται η τοποθέτηση σταθερών σκιάστρων (τέντες, πέργκολες) στα κτήρια του παραλιακού μετώπου προς την πλευρά της θάλασσας.
Kαι στη Νέα Χώρα
Μια καινούργια ξενοδοχειακή μονάδα (φωτ.) κατασκευάζεται στην αρχή της ακτής Παπανικολή στη Νέα Χώρα στο ύψος του λιμανιού της περιοχής. Η μονάδα που ανήκει σε Χανιώτη επιχειρηματία που δραστηριοποιείται στον τουρισμό εδώ και χρόνια κατασκευάζεται στο χώρο όπου για χρόνια λειτουργούσε η έκθεση επίπλων Λαγωνικάκη σε ένα κτήριο με ισόγειο και τρεις ορόφους.
Επιτέλους ας δρομολογηθει η αξιοποιηση της περιοχης των Ταμπακαριων κ ευρυτερα της Χαλεπας με πεζοδρομησεις οδων που οδηγουν στο νέο Αρχαιολογικο Μουσειο των Χανιων κ στο μουσειο-οικεια του Ελ.Βενιζέλου….με πινακιδες σημανσης για ιστορικα-μνημεια της περιοχης….πχ ναος της Αγιας Μαγδαληνης Γαλλικη Σχολη το Παλατι του Πριγκιπος τα Προξενεια των Μεγαλων Δυναμεων η οικια Σβαρτς η οικια Καλουτση οικια Μητσοτακη ναος Ευαγγελιστριας οικια Καγιαλε κ πολλα αλλα στην ευρυτερη περιοχη της Χαλεπας!!!!!!!!Ολες οι Δημοτικες Αρχες νυν κ μελλοντικες πρέπει να δωσουν βαση στη αναπτυξη κ αξιοποιηση της περιοχης της Χαλεπας με σεβασμο στην ιστορικοτητα της περιοχης παιρνοντας παραδειγματα από την εξισου σημαντικη περιοχη της Πλακας στην Αθηνα!!!!!!!!