Πιο φιλική στο περιβάλλον, πιο οικονομική και αποδοτική για τον παραγωγό
Με “νέου τύπου” κλαδέματα που ευνοούν την αποθήκευση του διοξειδίου του άνθρακα, θρυμματισμό για την ενίσχυση του εδάφους με οργανική ουσία, σπορά σπορομειγμάτων και παρασκευή και χρήση “κόμποστ” αλλάζει η ελαιοκαλλιέργεια.
Γίνεται πιο φιλική στο περιβάλλον, πιο οικονομική και αποδοτική για τον παραγωγό. Αυτά λένε οι επιστήμονες από ερευνητικά ιδρύματα και πανεπιστήμια που στο πλαίσιο του προγράμματος Sustainolive κατέληξαν σε μια σειρά από προτάσεις που αναδείχθηκαν στην διήμερη συνάντηση τους που ολοκληρώθηκε χθες στα Χανιά.
Μιλώντας στα “Χ.ν.” για τη “μείωση του κόστους παραγωγής και της χρήσης χημικών στην ελαιοκαλλιέργεια με εφαρμογή οικολογικών πρακτικών” ο κ. Roberto Garcia Ruiz καθηγητής στο Πανεπιστήμιο του Jaen στην Ισπανία, συντονιστής του προγράμματος Sustainolive αναφέρθηκε σε όλα όσα προτείνονται από τους επιστήμονες για μια “άλλη ελαιοκαλλιέργεια”. Ειδικότερα στην ερώτηση μας για το τι θα έλεγε σε ένα παραγωγό προκειμένου να τον πείσει να αλλάξει τον τρόπο καλλιέργειας του και να επιλέξει νέες πιο φιλικές στο περιβάλλον μεθόδους ο κ. Ruiz απάντησε: «Καταρχήν για να το κάνει αυτό χρειάζεται η στήριξη των φορέων (των αρμόδιων υπουργείων, των υπηρεσιών, των ιδρυμάτων κα). Μιλάω για τεχνική υποστήριξη γιατί για να κάνεις την οποιαδήποτε αλλαγή απαιτείται αυτή η στήριξη. Θα του έλεγα πως η Ε.Ε. στα πλαίσια της νέας ΚΑΠ προκρίνει την οικολογική γεωργία και έχει ως στόχο μέχρι το 2030 να αυξήσει σημαντικά τις βιολογικές καλλιέργειες, επίσης θα του επισήμανα πως όλοι οφείλουμε να δείξουμε υπευθυνότητα και να σκεφτόμαστε τις επόμενες γενιές και πως θα μειώσουμε τα λιπάσματα και τα φυτοφάρμακα στην παραγωγής μας! Τέλος είναι και οι λόγοι οι οικονομικοί. Υπάρχουν εταιρείες και επιχειρήσεις που θα πληρώσουν σε καλύτερες τιμές ένα προϊόν που θα είναι ποιοτικά άριστο και χωρίς υπολείμματα σε φυτοφάρμακα».
Ο κ. Ruiz επισήμανε πως στα πλαίσια του προγράμματος η έρευνα έδειξε πως υπάρχει μια «υπερλίπανση των ελαιοδέντρων κάτι που σημαίνει επιβάρυνση τους αλλά και παράλληλα αύξηση του κόστους για τον παραγωγό. Στόχος της Ε.Ε. είναι η μείωση της χρήσης λιπασμάτων σε ποσοστό 25-30% μέχρι το 2030».
Ο ΕΛΑΙΟΚΑΛΛΙΕΡΓΗΤΗΣ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΕΙ
Στη σημασία της εκπαίδευσης του παραγωγού ώστε να αλλάξει τον τρόπο καλλιέργειας του τόνισε ο κ. Γιώργος Κουμπούρης ερευνητής του “Ινστιτούτου Ελιάς και Υποτροπών-ΕΛΓΟ Δήμητρα”. «Όσα προκύπτουν από το πρόγραμμα δεν είναι μόνο για τους βιοκαλλιεργητές, δεν θέλουμε όλοι να γίνουν βιοκαλλιεργητές αλλά να μπορούν να εφαρμόσουν κάποιες πρακτικές και να τις συνδυάσουν με το δικό τους σύστημα διαχείρισης. Απλές πρακτικές που τις παρουσιάζουμε με βίντεο, με έντυπο υλικό και είμαστε έτοιμοι να κάνουμε και εκπαιδεύσεις όπου χρειαστεί σε συνεταιρισμούς για βελτίωση του κλαδέματος, ανακύκλωση κλαδεμάτων, κομποστοποίηση αλλά και μια διαφορετική διαχείριση του ελαιώνα, οργανωμένη και μετρημένη» ανέφερε ο ερευνητής.
Παράλληλα υπογράμμισε πως «πρέπει να εκσυγχρονίσουμε την καλλιέργεια, ο αγρότης που θα επιβιώσει θα είναι αυτός που θα ενημερώνεται, θα είναι ανοικτός στο να ακούσει πράγματα, θα μετράει κάθε τι που κάνει θα το τεκμηριώνει! Δεν θα κάνει κάτι από παράδοση,επειδή το έκανε και πέρυσι και επειδή του το είπε…ο γείτονας!».
Ο ερευνητής εξήγησε πως οι νέες πρακτικές που προτείνονται από το πρόγραμμα συμβάλλουν ώστε να μειωθεί η χρήση των βιομηχανικών λιπασμάτων οι τιμές των οποίων κάθε χρόνο γίνονται πιο απαγορευτικές, βελτιώνεται η απόδοση σε ελαιόκαρπο και ελαιόλαδο. «Δεν μπορεί να επιβιώσει ο ελαιοκαλλιεργητής κάνοντας αυτά που έκανε τα προηγούμενα χρόνια. Πρέπει να εκπαιδευτεί, ώστε να πάψει το έλλειμμα εμπιστοσύνης που υπάρχει στον αγρότη και τον κρατάει πίσω» κατέληξε.
ΤΟ ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ ΤΗΣ ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ
Ένας από τους συνεταιρισμούς που αξιοποίησε τις νέες αυτές πρακτικές είναι ο “Αγροτικός Συνεταιρισμός – Νηλέας” στη Μεσσηνία. Ο πρόεδρος του κ. Γιώργος Κόκκινος ενημέρωσε πως οι νέες πρακτικές υλοποιήθηκαν από τους πιο ευαίσθητους στα περιβαλλοντικά ζητήματα αγρότες και αυτήν την περίοδο επιλέγονται νέα αγροτεμάχια για την εφαρμογή τους και την εκπαίδευση των παραγωγών.
Οι νέες πρακτικές που ακολουθεί ο συνεταιρισμός “Νηλέας” στα πλαίσια του Sustainolive είναι:
• Ένας νέος τρόπος κλαδέματος που ευνοεί την αποθήκευση του διοξειδίου του άνθρακα.
• Ο θρυμματισμός των κλαδεμάτων ώστε να προσφέρουν στο έδαφος οργανική ουσία.
• Η σπορά σπορομειγμάτων για να βελτιώνεται η δομή του εδάφους και να εξασφαλίζεται άζωτο.
• Η παρασκευή “ κομπόστ” από οργανικά υπολείμματα και κλαδέματα.
«Εκεί που επενδύουμε είναι η εκπαίδευση και οι πιλοτικές εφαρμογές ώστε να είναι κατανοητό στον κάθε παραγωγό τι μπορεί να κάνει ώστε να πάψει να χρησιμοποιεί χημικές εφαρμογές» επισήμανε ο κ. Κόκκινος.
Μειωμένη και φέτος η παραγωγή ελαιολάδου στην Ισπανία
Μειωμένη θα είναι και φέτος η παραγωγή ελαιολάδου στην Ισπανία εξαιτίας των ακραίων κλιματολογικών συνθηκών που και το 2023 προκάλεσαν προβλήματα στην καλλιέργεια της ελιάς. Αυτό επιβεβαίωσε στα “Χ.ν.” ο κ. Roberto Garcia Ruiz καθηγητής στο Πανεπιστήμιο του Jaen στην Ισπανία.
«Είναι πολύ προβληματική και φέτος η παραγωγή ελαιολάδου» ανέφερε χαρακτηριστικά και συμπλήρωσε «δεν είχαμε καθόλου βροχές μέχρι τα μέσα Μαίου! Φανταστείτε καθόλου βροχή για τόσους μήνες με αποτέλεσμα να μην υπάρχει καλή ανθοφορία! Μετά τα μέσα Μαίου είχαμε βροχές όμως την ίδια ώρα η θερμοκρασία ήταν πολύ αυξημένη. Έτσι και φέτος όλα τα στοιχεία δείχνουν πως θα έχουμε μειωμένη παραγωγή ίσως όχι τόσο μεγάλη όσο πέρυσι αλλά σίγουρα θα είναι πολύ μειωμένη».