Η εποχή μας χαρακτηρίζεται από μια ισοπέδωση, λέγε την ενοποίηση των πολιτικών, που τοποθετούμενοι σε διάφορες θέσεις συγκεκριμένης δουλειάς, εξασφαλίζουν ατομικά οφέλη και παράλληλα κομματική υποστήριξη. Η κυρίαρχη τάξη επιβιώνει με τον διορισμό παρένθετων προσώπων σε συγκεκριμένα πόστα, για να βελτιώσουν τις εκάστοτε δεδομένες καταστάσεις. Τώρα, αν οι επιλογές αποδειχθούν αλυσιτελείς, τότε θεωρούνται αστοχίες που απειλούν την κανονικότητα, συσκοτίζουν δε τα προτεινόμενα πρόσωπα και τους προτείνοντες ηγέτες.
Ο λόγος για την πρόσφατη δημοσιοποίηση 63 ονομάτων Γ. Γραμματέων που απαρτίζουν στελέχη σε όλες τις δομές της κυβερνητικής δραστηριότητας, εκ των οποίων οι 34 υπήρχαν σ’ αυτές τις θέσεις απ’ την προηγούμενη κυβέρνηση, οι δε 29 αποτελούν νέους διορισμούς, οι οποίοι προέρχονται και από άλλους πολιτικούς χώρους. Χαρακτηριστική περίπτωση της κ. Δημαδάμα που υπήρξε μέλος της Κ.Ε. του ΠΑΣΟΚ και αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος Γυναικών, η οποία διορίστηκε Γ.Γ. Ισότητος και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. Η επιλογή έγινε κατά διευκρινίσεις απ’ το Μαξίμου, με «βάση την εμπειρία και την επαγγελματική τους διαδρομή».
Η πολιτική διακρίνεται και ως τέχνη για την επιτήδειο συμπεριφορά όποιου αναμειγνύεται στον χειρισμό διεξαγωγής των κρατικών υποθέσεων. Θέμα συνειδησιακό φαίνεται να μην υπάρχει, ενίοτε, αν στο διάστημα της καριέρας του ένας πολιτικός περιπέσει σε «κυβίστηση» και κατηγορηθεί γι’ αυτό. Εν προκειμένω η διορισθείσα Γ.Γ. Ισότητος και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων ομολογούσε τον περασμένο Σεπτέμβριο σε τηλεοπτικό κανάλι ότι «με τη δεξιά και το παρακράτος της δεξιάς δεν έχουμε να μιλήσουμε». Δέκα μήνες μετά, με την αποδοχή του διορισμού της, αποτελεί μέρος του χαρακτηρισμένου από την ίδια «παρακράτους».
Δεν αμφισβητήθηκε η δραστηριότητα της κ. Δημαδάμα στο πλευρό της Φώφης Γεννηματά. Εξέφραζε αριστερές πεποιθήσεις στους λόγους της, με υπαινιγμούς περί «καρεκλοκένταυρων» και «παιδιών του κομματικού σωλήνα», ξεκαθαρίζοντας ότι «θα παρέμενε στρατιώτης της παράταξης». Όταν αποχώρησε από το κόμμα ο κ. Ανδρ. Λοβέρδος, τόνισε: «Η αποχώρηση στελεχών δεν είναι λόγος πανηγυρισμού αλλά προβληματισμού, ακόμη και αν έχουμε διαφορές».
Ουσιαστικά η αποδοχή του διορισμού στελέχους ενός κόμματος σε δραστηριότητες ενός άλλου κόμματος, είναι λόγος από πολιτικής σκοπιάς να θέτει τον εαυτό του εκτός του δικού του κόμματος. Η «πολιτική» για την κ. Δημαδάμα φαίνεται ότι ήταν μια παρένθεση στο ΠΑΣΟΚ. Την άνοιξε και την έκλεισε, για ν’ ανοίξει μια νέα στη Ν.Δ.