Πέμπτη, 23 Ιανουαρίου, 2025

“Αλληλεγγύη και Αντίσταση”

Στη στήριξη της ελληνικής αντίστασης ενάντια στη στρατιωτική χούντα από γερμανικά κόμματα, συνδικάτα και πολιτικά ιδρύματα εστιάζει η έκθεση “Αλληλεγγύη και Αντίσταση” που εγκαινιάστηκε το βράδυ της  Δευτέρας στο ΚΑΜ.
Την έκθεση διοργανώνουν το Ίδρυμα Friedrich-Ebert-Stiftung στην Αθήνα, τα Αρχεία Σύγχρονης Κοινωνικής Ιστορίας (ΑΣΚΙ) και το Goethe-Zentrum Χανίων.
Η έκθεση επικεντρώνεται στον αγώνα των χιλιάδων Ελλήνων μεταναστών και μεταναστριών στη Δυτική Γερμανία εναντίον του δικτατορικού καθεστώτος στην Αθήνα. Παράλληλα αναδεικνύει την υποστήριξη που παρείχε η γερμανική κοινή γνώμη στις ελληνικές αντιδικτατορικές δράσεις από γερμανικά κόμματα, συνδικάτα, πολιτικά ιδρύματα, μέσα ενημέρωσης που στάθηκαν αλληλέγγυα και στήριξαν έμπρακτα τον αντιδικτατορικό αγώνα.
Στα εγκαίνια χαιρετισμό απηύθυναν η Διευθύντρια του Goethe-Zentrum Χανίων Αργυρώ Γαναδάκη, ο Διευθυντής του Ιδρύματος FriedrichEbert-Stiftung στην Αθήνα Ulrich Storck και η  μορφωτικός ακόλουθος της Πρεσβείας της ΟΔΓ στην Ελλάδα, Monika Frank.
Η κα Γαναδάκη τόνισε πως η φωτογραφική έκθεση «με επιστημονική τεκμηρίωση, με ντοκουμέντα και με προβολή όλων των δράσεων αντίστασης και αλληλεγγύης στην Γερμανία, μας υπενθυμίζει την υποχρέωσή μας ως πολίτες της Ελλάδας, της Ευρώπης, του κόσμου όλου, να γινόμαστε ενεργά, Υποκείμενο της ιστορίας μας και του μέλλοντός μας, μέσα από το δύσκολο αλλά αποτελεσματικό δρόμο της συνύπαρξης και του αλληλοσεβασμού». Και κλείνοντας ανέφερε πως «η ευρωπαϊκή κοινή ζωή μας και το όραμα για δημοκρατία και ειρήνη, η Ευρώπη των λαών, ως κοινός δρόμος, είναι ακόμη ζητούμενο και μας αφυπνίζει για να περπατήσουμε όλοι μαζί με αλληλεγγύη, αλήθεια, εθνική ευθύνη […]. Τότε μπορούμε με ασφάλεια να οικοδομούμε το Ευρωπαϊκό κοινό μας μέλλον».
Ο κ. Storck αναφέρθηκε μεταξύ άλλων στην πολιτική δράση του  Ιδρύματος FriedrichEbert στην Γερμανία, μετά το πραξικόπημα της 21ης Απριλίου. Το Ίδρυμα οργάνωσε για τους Έλληνες της Γερμανίας, πολλά σεμινάρια σχετικά με την οργάνωση πολιτικής δράσης. Επιπλέον, αύξησε τον αριθμό των Ελλήνων και των Ελληνίδων υποτρόφων. Μερικοί πρώην και νυν υπότροφοι πήραν μέρος στον αντιδικτατορικό αγώνα στην Ελλάδα. Το Ίδρυμα FriedrichEbert στήριζε τους ίδιους και τις οικογένειες τους, με ποικίλους τρόπους, σε περιπτώσεις διώξεων και συλλήψεων ενώ υπήρχαν υπότροφοι, οι οποίοι από το φόβο για πιθανά αντίποινα της χούντας, δεν συμμετείχαν στα εκπαιδευτικά προγράμματα του ιδρύματος.
Από την πλευρά της η κα Frank, ανέφερε ότι η Πρεσβεία της ΟΔΓ στην Ελλάδα και το Υπ. Εξωτερικών στο Βερολίνο, επιθυμούν να εστιάσουν στην ιστορία των σχέσεων μεταξύ Ελλάδας- Γερμανίας. «Αυτή η ιστορία δυστυχώς περιέχει και πολύ σκοτεινές και τραγικές σελίδες. Αυτή η ιστορία είναι πολύ ζωντανή και εδώ στην Κρήτη και στα χωριά της. Επομένως πρέπει να θυμόμαστε πόσες ζωές χάθηκαν στην Γερμανική κατοχή. Και εάν μπορέσουμε να διαιωνίσουμε την μνήμη θα είμαστε ευγνώμονες. Μόνο με τα μάτια στο παρελθόν μπορούμε να κτίσουμε ένα κοινό μέλλον στην Ευρώπη. Ελπίζω αυτή η έκθεση να δείξει ένα άγνωστο κεφάλαιο της ιστορίας»
Την εκδήλωση χαιρέτισε και η βουλευτής Βάλια Βαγιωνάκη,η οποία ανέφερε πως η έκθεση στρέφει το βλέμμα στη σημερινή πολιτική & οικονομική συγκυρία τονίζοντας ότι μέσα στο πλαίσιο αυτό εντάσσονται και οι διεκδικήσεις της ελληνικής κυβέρνησης για απόδοση των γερμανικών αποζημιώσεων στην χώρα μας, που παραμένουν πάγιες. Η έκθεση χρηματοδοτήθηκε από το Ομοσπονδιακό Υπουργείο Εξωτερικών από πόρους του Ελληνογερμανικού Ταμείου για το Μέλλον.
Η διάρκεια της έκθεσης είναι έως τις 16 Ιουνίου με ώρες λειτουργίας: Καθημερινά 10.00-14.00 & 19.00-21.00


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα