Δευτέρα, 23 Δεκεμβρίου, 2024

Αλληλεγγύη στην κρίση

Οι επιπτώσεις των τροχαίων, της οικονομικής κρίσης αλλά και η αλληλεγγύη και ο εθελοντισμός ήταν στο επίκεντρο της εκδήλωσης-ημερίδας των «Γιατρών του Κόσμου» στα Χανιά το βράδυ της Παρασκευής στο Νεώριο Moro.
Ανοίγοντας την ημερίδα ο πρόεδρος των «Γιατρών του Κόσμου» στην Ελλάδα κ. Νικήτας Κανάκης επισήμανε πως και το 2016 θα είναι για την ανθρωπιστική οργάνωση «χρονιά αλληλεγγύης» και παρουσίας «όπου υπάρχει ανθρώπινος πόνος». Ανάλογη ήταν και η τοποθέτηση της υπεύθυνης του τμήματος Χανίων Ελευθερίας Μουλουδάκη.
«Στην Κρήτη είχαμε πέρυσι 70 νεκρούς ανθρώπους σε τροχαία από αυτούς οι 60 κάτω των 50 ετών» είπε ο νευροχειρούργος του Νοσοκομείου Χανίων κ. Αντώνης Κρασουδάκης υπογραμμίζοντας πως τα τροχαία «δεν είναι ζήτημα τύχης, ούτε μοιραία συμβάντα. Το 96% των τροχαίων μπορεί να προληφθούν, δεν φταίει ούτε η κακιά η ώρα, ούτε η στιγμή ». Ο κ. Κρασουδάκης στάθηκε στην ανάγκη να αλλάξει ο όρος τροχαία ατυχήματα καθώς στην ουσία πρόκειται για «τροχαία εγκλήματα» και για τη σημασία της αλλαγής της αντίληψης στην αντιμετώπιση τους καθώς τα θύματα στα τροχαία είναι οι ευαίσθητες και αδύναμες κοινωνικές και ηλικιακές ομάδες όπως τα παιδιά, οι πεζοί κα. Ο διοικητής της Τροχαίας Χανίων κ. Γιάννης Βλαχάκης τόνισε πως τα τροχαία αποτελούν στην Κρήτη την πρώτη ατία θανάτου μετά τις καρδιοπάθειες και τον καρκίνο.
Στον πόνο της οικογένειας του θύματος αναφέρθηκε ο πρόεδρος του Πανελληνίου Συλλόγου Αρωγής και Αλληλεγγύης Οικογενειών Τροχαίων Δυστυχημάτων “Στηρίζω” ο Αγιος Χριστόφορος, Σταύρος Πολέντας. «Το τροχαίο δεν είναι αριθμοί, δεν είναι νούμερα, είναι θάνατος, μιζέρια ,κακομοιριά, πόνος, θλίψη» είπε, συμπληρώνοντας το τεράστιο ψυχολογικό βάρος που φέρνουν οι γονείς των θυμάτων το οποίο το κουβαλούν σε όλη τη ζωή τους.
Οι απόφοιτοι ψυχολογίας του Α.Π.Θ., Αγγελική Ντιγριντάκη και Εμμανουέλα Νικολουζάκη έδωσαν στατιστικά στοιχεία από έρευνες Πανεπιστημίων αλλά και την Ελληνική Στατιστική Υπηρεσία για το πως έχει επηρεάσει τους πολίτες η οικονομική κρίση. Καταρχήν παρατήρησαν πως παρουσιάζεται ένας μεγάλος αριθμός ανθρώπων με άγχος χωρίς προφανή λόγο που έχει να κάνει με φοβίες .
Στη συνέχεια στάθηκαν στην αύξηση των ποσοστών αυτοκτονίας που με βάση τα στοιχεία οφείλεται κυρίως στην ανεργία, ενώ ένας δεύτερος παράγοντας είναι η δυσκολία στην αποπληρωμή δανείων, οφειλών κα.
ΠΡΟΣΦΥΓΙΚΗ ΚΡΙΣΗ
Ο ψυχίατρος και μέλος του Δ.Σ. των Γιατρών του Κόσμου, Κωνσταντίνος Διαμαντόπουλος μίλησε για την προσφυγική κρίση και τις συνέπειες της επισήμανε πως για τους Γιατρού του Κόσμου «δεν υπάρχει διαφορά μεταξύ των προσφύγων και μεταναστών σημασία έχει ο άνθρωπος Και οι ανάγκες τους. Για ένα ψυχίατρο που βρίσκεται στα πεδία των «Γιατρών του Κόσμου » όμως η ιστορία του κάθε ανθρώπου έχει τεράστια σημασία για την διαγνωστική προσέγγιση και την θεραπεία που θα προτείνει. Από τη μικρή εμπειρία μου στην Ειδομένη είδα ότι υπάρχουν δύο διαφορετικά προφίλ. υτό του οικονομικού μετανάστη ηλικίας 25-35 ετών. Εκεί βλέπουμε καταθλιπτικές εκδηλώσεις, χρήσεις τοξικών ουσιών,παραβατικές συμπεριφορές. Υπάρχει και το προφίλ του πρόσφυγα που είναι συνήθως ολόκληρη η οικογένεια, παιδιά, γυναίκες, ηλικιωμένοι κα. Κυριαρχεί το τραύμα, η απελπισία, ο φόβος, αγχώδης εκδηλώσεις κρίσης πανικού κα.»
Τέλος παρουσίαση στοιχείων για της επιπτώσεις της προσφυγικής κρίσης στα 200.000 παιδιά που μετακινήθηκαν από την Τουρκία στην Ελλάδα και από εκεί σε άλλες Ευρωπαϊκες χώρες μίλησε ο παιδοψυχίατρος Γιώργος Βαγιωνής.
Ακολούθησαν συζητήσεις για τον κοινωνικό στιγματισμό, αλλά και το ρόλο των εθελοντών.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα