Αλλο ένα 11% της αξίας του έχασε χθες το εθνικό νόμισμα της Ρωσίας έναντι του ευρώ και του δολαρίου σε σχέση με τις προχθεσινές επίσημες ισοτιμίες και αυτές που ανακοίνωσε για σήμερα η Κεντρική Τράπεζα της χώρας.
Οι νέες, σημερινές επίσημες ισοτιμίες διαμορφώνονται στα 84,5890 ρούβλια για ένα ευρώ (έναντι 76,1516 σήμερα) και τα 67,7851 ρούβλια για ένα δολάριο (έναντι 61,1512), ενώ παραμένει το αρνητικό κλίμα στα ανταλλακτήρια της χώρας και στις διαπραγματεύσεις αγοραπωλησίας συναλλάγματος, όπου προσφέρονται πολύ περισσότερα χρήματα από αυτά των επισήμων ισοτιμιών.
Η αρνητική για το ρούβλι τάση διατηρήθηκε, παρά τις συντονισμένες πυροσβεστικές δηλώσεις που αρχικά έκανε ένας οικονομικός σύμβουλος του Ρώσου προέδρου, ο Αντρέι Μπελαούσοφ, ο οποίος είπε ότι κυβέρνηση και Κεντρική Τράπεζα εργάζονται σοβαρά «για να σταματήσουν το όργιο στις συναλλαγματικές αγορές».
Ο Μπελαούσοφ ομολόγησε βέβαια ότι «πάρα πολλά θα εξαρτηθούν από την περαιτέρω διακύμανση των τιμών του πετρελαίου» κι αναφέρθηκε στην έκτακτη σύσκεψη της προηγουμένης υπό τον πρωθυπουργό Ντμίτρι Μεντβιέντεφ, που κατέληξε σε σειρά μέτρων υποστήριξης του ρουβλίου, κυρίως με αύξηση της συναλλαγματικής ρευστότητας και απέρριψε -τουλάχιστον προς το παρόν-περιοριστικά διοικητικά μέτρα εναντίον τραπεζών, που πραγματοποιούν έντονο κερδοσκοπικό παιχνίδι ή άλλους τεχνητούς περιορισμούς της διακίνησης συναλλάγματος.
ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΠΟΥΤΙΝ
Η ρωσική οικονομία θα ανακάμψει και το ρούβλι θα σταθεροποιηθεί, διαβεβαίωσε τους Ρώσους ο Βλαντίμιρ Πούτιν, κατά τη διάρκεια της χθεσινής μαραθώνιας συνέντευξης Τύπου, την οποία δίνει παραδοσιακά λίγο πριν από το τέλος του έτους. «Δύο χρόνια, στο δυσμενέστερο σενάριο, θα κρατήσουν οι δυσκολίες» εκτίμησε, λέγοντας πως η Ρωσία θα προσαρμοστεί σε αυτές εάν επιμείνουν.
Η εφ’ όλης της ύλης συνέντευξη του Πούτιν ξεκίνησε με εκτενή αναφορά στα οικονομικά στοιχεία. Η ρωσική οικονομία βρίσκεται σε στενωπό ενώ το ρούβλι κινείται σε χαμηλά ετών, αλλά η δημοτικότητα του Βλαντιμίρ Πούτιν βρίσκεται στο 80% -έστω κι αν η δυσφορία για την οικονομία όπως και τις επιπτώσεις από τις κυρώσεις ενισχύεται, κυρίως στη Μόσχα.
Σε κάθε περίπτωση, ο ρώσος πρόεδρος προειδοποίησε τους πολίτες ότι υπό τις πιο δυσμενείς συνθήκες θα χρειαστούν δύο χρόνια για να βγει η Ρωσία από τη νομισματική κρίση – τη χειρότερη στη χώρα από το 1998. Και τους προετοίμασε ότι η ρωσική κυβέρνηση θα αναγκαστεί να λάβει πρόσθετα μέτρα.
Η έξοδος από την κρίση είναι «αναπόφευκτη», κατ’ αρχάς διότι η παγκόσμια οικονομία συνεχίζει να αναπτύσσεται, υποστήριξε ο Πούτιν ενώπιον χιλίων δημοσιογράφων. «Θα χρησιμοποιήσουμε τα μέτρα που είχαν επιτυχία το 2008», επεσήμανε χωρίς ωστόσο να δίνει την εντύπωση ότι έχει συγκεκριμένη εικόνα της εξέλιξης της κατάστασης.
Σε ένα κλίμα αστάθειας που επικρατούσε από το πρωί, το ρούβλι έπεσε μετά τις πρώτες δηλώσεις του προέδρου της Ρωσίας. Η ισοτιμία διαμορφώθηκε στα 63,10 ρούβλια έναντι του δολαρίου και στα 77,69 έναντι του ευρώ. Το ρούβλι έχει χάσει το 40% της αξίας του από την αρχή του έτους, εξαιτίας των δυτικών κυρώσεων κατά της ρωσικής οικονομίας, αλλά και της πτώσης των τιμών του πετρελαίου.
«Παρά τη θυελλώδη κατάσταση στις αγορές, τα ρωσικά έσοδα θα είναι υψηλότερα των εξόδων» του ρωσικού προϋπολογισμού είπε ο Βλ.Πούτιν, επισημαίνοντας επίσης ότι η ρωσική Κεντρική Τράπεζα έχει αναλάβει τις σωστές πρωτοβουλίες.
«Η ανατίμηση του ρουβλίου είναι αναπόφευκτη» διαβεβαίωσε ο ρώσος πρόεδρος, λέγοντας επίσης πως η Κεντρική Τράπεζα «δεν θα εξαντλήσει απερίσκεπτα τα αποθεματικά της».