Παρά το γεγονός ότι η Ελλάδα, κατά το μεγαλύτερο μέρος της, περικλείεται από θάλασσα και θεωρείται ναυτική χώρα, τα κρούσματα των πνιγμών το 2014 παρουσιάζουν αλματώδη αύξηση σε σχέση με το 2013.
Μόνο το τριήμερο του Δεκαπεντάγουστου (14,15 και 16 του μηνός) πνίγηκαν σε διάφορες περιοχές της Ελλάδας, 16 άτομα.
Προχθές στην Κορώνη Μεσσηνίας παρέμεινε μόνο του, σε φουσκωτό σκάφος επί πολλές ώρες, ένα εξάχρονο κοριτσάκι όταν ο 50χρονος πατέρας του, υπό αδιευκρίνιστες συνθήκες, έπεσε στη θάλασσα και πνίγηκε στην περιοχή Περούλια. Το κοριτσάκι, που είναι καλά στη υγεία του, εντοπίστηκε από λουόμενους και παρελήφθη από τους οικείους του.
Σύμφωνα με τα τελευταία επίσημα στοιχεία του Λιμενικού Σώματος Ελληνικής Ακτοφυλακής, από 1ης Ιουνίου έως τις 27 Ιουλίου είχαν πνιγεί στις ελληνικές θάλασσες 150 άτομα, ενώ το ίδιο διάστημα πέρυσι, 101 άτομα.
Επίσης, από τις 28 Ιουλίου 2014 έως τις 17 Αυγούστου 2014, είχαν πνιγεί σε διάφορες περιοχές της χώρας άλλα 26 άτομα.
Συνολικά, ο αριθμός των ατόμων που πνίγηκαν από τις αρχές του καλοκαιριού έως σήμερα φθάνει τα 176 άτομα.
Κάθε χρόνο, το αρχηγείο του Λιμενικού πραγματοποιεί εκστρατεία ενημέρωσης σε παιδιά δημοτικών σχολείων, με σκοπό την προστασία της ανθρώπινης ζωής στη θάλασσα και τη μείωση των ατυχημάτων και πνιγμών. Στελέχη του σώματος αναφέρουν, επίσης, ότι κάθε καλοκαίρι, η δεύτερη, μετά τα τροχαία, αιτία θανάτου από ατυχήματα είναι οι πνιγμοί.
Σύμφωνα με οδηγίες της Διεύθυνσης Λιμενικής Αστυνομίας, δεν πρέπει να κολυμπάμε εάν δεν έχουν περάσει τουλάχιστον δύο ώρες από τη λήψη τροφής ή εάν έχουμε καταναλώσει αλκοόλ.
Οι λουόμενοι, θα πρέπει να τηρούν τις οδηγίες του ναυαγοσώστη αν υπάρχει και να μην απομακρύνονται πέρα από τις σημαδούρες. Επίσης, οι υποβρύχιοι αλιείς θα πρέπει να φέρουν πάντα την προβλεπόμενη σημαδούρα.
Τέλος οι χειριστές των σκαφών αναψυχής θα πρέπει να τηρούν τους κανόνες ασφαλείας να μην καταναλώνουν αλκοόλ ή άλλες τοξικές ουσίες, να μην προβαίνουν σε επικίνδυνους ελιγμούς, να τηρούν τις αποστάσεις ασφαλείας 200 μέτρων από περιοχές όπου υπάρχουν λουόμενοι και όταν βρίσκονται κοντά στις ακτές, να κινούνται με ταχύτητα μικρότερη από 5 μίλια την ώρα.
Σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης, ο κάθε πολίτης μπορεί να επικοινωνεί με την άμεση δράση του Λιμενικού Σώματος στον αριθμό 108.