Παρασκευή, 22 Νοεμβρίου, 2024

Αλόγιστη η χρήση αντιβιοτικών στην Ελλάδα!

Σημαντικά στοιχεία για την κατανάλωση αντιβιοτικών στη χώρα μας δόθηκαν κατά τη διάρκεια  συνέντευξης Tύπου στο Υπουργείο Υγείας.
Το θέμα είναι ιδιαιτέρως σοβαρό, με δεδομένο ότι τα αντιβιοτικά προκαλούν πολλές ανεπιθύμητες παρενέργειες όταν γίνεται αλόγιστη χρήση τους, χαρακτηριστική κατάσταση που επικρατεί στη σύγχρονη ελληνική οικογένεια, που με το παραμικρό και για ασήμαντο λόγο ασθενείς καταφεύγουν είτε κατ΄εντολήν θεραπόντων ιατρών είτε μόνοι τους αυθαίρετα σε υπερβολική χρήση αντιβιοτικών. Η “Ευρωπαϊκή Ημέρα Ενημέρωσης και Ευαισθητοποίησης για την Ορθολογική Χρήση των Αντιβιοτικών” (European Antibiotic Awareness Day – EAAD) αποτελεί Ευρωπαϊκή Πρωτοβουλία που οργανώθηκε για πρώτη φορά από το ECDC το 2008 για τις χώρες της Ευρώπης και έκτοτε επαναλαμβάνεται κάθε χρονιά τη 18η Νοεμβρίου. Η φετινή χρονιά είναι αφιερωμένη στην προσπάθεια καταπολέμησης της χρήσης αντιβιοτικών από τους ίδιους τους ασθενείς (self-medication), χωρίς τη γνώμη του ιατρού, είτε γιατί τους έχουν περισσέψει από προηγούμενη χρήση είτε γιατί μόνοι τους αγοράζουν αντιβιοτικά από το φαρμακείο της περιοχής τους χωρίς ιατρική συνταγή. Σκοπός της ημέρας αυτής είναι να υποστηρίξει τις εθνικές και οργανωμένες προσπάθειες ενημέρωσης σε όλες τις χώρες της Ευρώπης για την Ορθολογική Χρήση των Αντιβιοτικών, έναν όρο που στην κλινική πράξη μεταφράζεται ως «συνταγογραφία των αντιβιοτικών μόνον όταν πραγματικά χρειάζονται, με σωστή επιλογή, δοσολογία και διάρκεια θεραπείας».

Πρώτη η Ελλάδα στην κατανάλωση αντιβιοτικών στην Ε.Ε.
Με αφορμή την EAAD, δόθηκε όπως κάθε χρόνο συνέντευξη Τύπου στο Υπουργείο Υγείας στις 20/11/2014 παρουσία της Γενικής Γραμματέας Δημόσιας Υγείας Χριστίνας Παπανικολάου και της Προέδρου του ΚΕ.ΕΛ.Π.ΝΟ. κας Τζένης Κρεμαστινού. Κατά τη συνέντευξη Τύπου αναπτύχθηκαν τα προβλήματα της μικροβιακής αντοχής από τον καθηγητή ΕΚΠΑ κ. Γ. Λ. Δαΐκο, της κατανάλωσης των αντιβιοτικών από την Υπεύθυνο του Γραφείου Μικροβιακής Αντοχής του ΚΕ.ΕΛ.Π.ΝΟ. κ. Φ. Κοντοπίδου ενώ η κ. Α. Αντωνιάδου, Αν. Καθηγήτρια ΕΚΠΑ, παρουσίασε την τελευταία δημοσκόπηση που έγινε από το ΚΕ.ΕΛ.Π.ΝΟ. στη χώρα μας με αντικείμενο: «Πώς και γιατί καταναλώνουν οι Έλληνες τα Αντιβιοτικά;». Τέλος, παρουσιάστηκαν από την καθηγήτρια ΕΚΠΑ κα Ε. Γιαμαρέλλου (εκπρόσωπος για θέματα Μικροβιακής Αντοχής στο ECDC) προτάσεις που έχουν εφαρμοστεί με επιτυχία από διάφορες χώρες, οι οποίες κατάφεραν να περιορίσουν την κατανάλωση των αντιβιοτικών και συγχρόνως την αντοχή τόσο στα νοσοκομεία όσο και στην κοινότητα, και ειδικότερα προτάσεις για το τι είναι εφικτό να εφαρμοστεί με τους διαθέσιμους πόρους στη χώρα μας.
Τα στοιχεία που δόθηκαν κατά τη διάρκεια της εν λόγω συνέντευξης Τύπου είναι αποκαλυπτικά της κατάστασης που επικρατεί αναφορικά με την αλόγιστη χρήση αντιβιοτικών στη χώρα μας, δείγμα της έλλειψης ενημέρωσης αλλά  και της αυθαίρετης εν πολλοίς συνταγογράφησης αντιβιοτικών, παρά το γεγονός ότι τα τελευταία χρόνια παρατηρείται, σύμφωνα με τα στοιχεία, σημαντική μείωση. Η Ελλάδα, λοιπόν, σύμφωνα με τα τελευταία δημοσιευμένα δεδομένα του ESAC (2012), παραμένει πρώτη στην κατανάλωση αντιβιοτικών στην Ε.Ε., παρόλη τη σταθερή σημαντική μείωση της κατανάλωσης ιδιαίτερα τα τρία τελευταία χρόνια της επιτήρησης. Οσον αφορά την κατανάλωση στα νοσοκομεία, η χώρα μας εμφανίζει κι εδώ σημαντική μείωση και βρίσκεται από την 4η θέση το 2011 στην 7η  θέση το 2012, πίσω από την Φιλανδία, Ιταλία, Λιθουανία, Λετονία, Γαλλία και Εσθονία. Η Ελλάδα, πάντως, είναι από τις ευρωπαϊκές χώρες που τα τελευταία χρόνια εμφανίζουν σταθερή μείωση της κατανάλωσης των αντιβιοτικών τόσο στην κοινότητα όσο και στο νοσοκομειακό χώρο. Η Ελλάδα και η Πολωνία, το 2012 σε σύγκριση με το 2011, εμφάνισαν από τα υψηλότερα ποσοστά μείωσης της συνολικής κατανάλωσης αντιβιοτικών στην Ευρώπη (περισσότερο από 9%).

Η δημοσκόπηση του ΚΕ.ΕΛ.Π.ΝΟ
Σύμφωνα με πρόσφατη δημοσκόπηση που πραγματοποιήθηκε το Νοέμβριο του 2014 από το ΚΕ.ΕΛ.Π.ΝΟ. σε σύγκριση με την αντίστοιχη δημοσκόπηση του Νοεμβρίου 2013, παρατηρήθηκε πως ένας στους δυο ενήλικες άνω των 18 ετών έχει πάρει κάποιο αντιβιοτικό τον τελευταίο χρόνο. Το ποσοστό αυτό παραμένει σταθερό τα τελευταία χρόνια.
Οι κυριότερες αιτίες λήψης αντιβιοτικού είναι σταθερά οι λοιμώξεις του ανώτερου αναπνευστικού άκρως σημαντικό στοιχείο της δημοσκόπησης είναι ότι ένας στους τέσσερις που λαμβάνει αντιβιοτικό το παίρνει χωρίς συνταγή (24,2%), είτε αγοράζοντάς το (15,6%)  είτε έχοντάς το στο σπίτι από πριν (8,6%). Από αυτούς ένα πολύ μικρό ποσοστό προσκομίζει συνταγή εκ των υστέρων (6% το 2014). Ενώ το 36% των ερωτηθέντων έχει στο σπίτι ανά πάσα στιγμή αντιβιοτικό για ώρα ανάγκης Πάντως ενθαρρυντικό είναι το ποσοστό 45% (σταθερό από πέρυσι) που δηλώνει ότι δεν θα πάρει αντιβιοτικά στο επόμενο κρυολόγημα ή γρίπη και που είναι αυξημένο σε σχέση με το παρελθόν, και το ποσοστό 92% που δήλωσε ότι δεν πήρε αντιβιοτικό για συνάχι. Παράλληλα, η  συνταγογράφηση αντιβιοτικών από γιατρό παρουσιάζει σημαντική μείωση, γεγονός που σηματοδοτεί την ανάγκη ελέγχου της λήψης αντιβιοτικών χωρίς συνταγή από τον Έλληνα πολίτη.

* (filippos.zaharis@yahoo.gr)


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα