Τετάρτη, 22 Ιανουαρίου, 2025

Αλόγιστη χρήση φυτοφαρμάκων σε όλη την Κρήτη

Από αριστερά διακρίνονται ο γιατρός Ι. Σκαράκης, ο γεωπόνος Δρ. Ι. Πολυράκης,  ο υδρογεωλόγος Εμμ. Κνιθάκης και ο πρόεδρος της Εταιρείας Κρητικών Σπουδών Ερ. Καψωμένος
Από αριστερά διακρίνονται ο γιατρός Ι. Σκαράκης, ο γεωπόνος Δρ. Ι. Πολυράκης, ο υδρογεωλόγος Εμμ. Κνιθάκης και ο πρόεδρος της Εταιρείας Κρητικών Σπουδών Ερ. Καψωμένος

Σοβαρότατες είναι οι συνέπειες στην ανθρώπινη υγεία και το περιβάλλον από την αλόγιστη χρήση φυτοφαρμάκων. Το πρόβλημα είναι ιδιαίτερα οξυμένο στην Κρήτη ενώ, σύμφωνα με τους επιστήμονες είναι επιβεβλημένη όσο ποτέ στις μέρες μας η στροφή στην βιολογική γεωργία.
Το πρόβλημα της κατάχρησης φυτοφαρμάκων και των συνεπειών τους στην ανθρώπινη υγεία και το περιβάλλον αναδείχθηκε στην εσπερίδα που πραγματοποιήθηκε χθες στην έδρα της Εταιρείας Κρητικών Σπουδών – Ίδρυμα Καψωμένου, στον Πύργο Αλικιανού.

 

Ο γεωπόνος Δρ. Ιωάννης Πολυράκης μιλώντας με θέμα «οι επιπτώσεις των φυτοφαρμάκων στην ανθρώπινη υγεία», τόνισε σχετικά ότι οι συνέπειες στον άνθρωπο είναι οδυνηρότατες και αναφέρθηκε σε έρευνα που είχε διεξάγει πριν από κάποια χρόνια μια τελειόφοιτη φοιτήτρια του Πολυτεχνείου Κρήτης: «Πριν από 10 χρόνια που δίδασκα στο Τμήμα Μηχανικών Περιβάλλοντος είχα αναθέσει σε μια τελειόφοιτη να κάνει τη διπλωματική της εργασία στο Τυμπάκι και τα Ανώγεια με θέμα αιτίες θανάτου των τελευταίων 25 χρόνων (1980-2005). Τα αποτελέσματα; Άνω των 65 ετών 63% θάνατοι από καρκίνο στο Τυμπάκι και 65% θάνατοι από καρκίνο στα Ανώγεια. Γιατί στα Ανώγεια πιο πολύ; Γιατί εκεί τρώνε και τα ζυγούρια στα οποία είναι εγκλωβισμένα τα περισσότερα βαριά μέταλλα», σημείωσε ο κ. Πολυράκης και πρόσθεσε ότι οι σοβαρότερες συνέπειες στον άνθρωπο από τα φυτοφάρμακα και τη μόλυνση στο περιβάλλον είναι βραδείας δράσεως.

Τόνισε δε ότι η περιβαλλοντική επιβάρυνση από τα φυτοφάρμακα χρειάζεται πολλά χρόνια για να αναστραφεί. «Για παράδειγμα στον κάμπο των Χανίων που χρόνια ολόκληρα εξαπέλυαν τόνους φυτοφαρμάκων έχει αλλάξει τελείως η οικολογική ισορροπία σε αντίθεση με το χωριό μου, τον Αη Γιάννη Σφακίων, που επειδή δεν υπήρχε δρόμος δεν ψέκαζαν με αποτέλεσμα να υπάρχει μια πολύ σημαντική εντομοπανίδα ωφέλιμη που κυνηγάει τα επιβλαβή έντομα και έτσι έχουμε τις λιγότερες προσβολές από δάκο», ανέφερε ο κ. Πολυράκης και κατέληξε λέγοντας ότι επιβάλλεται η αγροτική παραγωγή να στραφεί το ταχύτερο δυνατόν στη βιολογική γεωργία.
Στις επιπτώσεις που έχει η χρήση φυτοφαρμάκων στον υδροφόρο ορίζοντα αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων, ο υδρογεωλόγος Εμμανουήλ Κνιθάκης.

Ο κ. Κνιθάκης τόνισε σχετικά ότι η ρύπανση και μόλυνση των υδάτινων πόρων μπορεί να οφείλεται είτε σε φυσικούς παράγοντες (ρύπανση από γύψο, αλάτι, μέταλλα κ.ά.) είτε σε ανθρωπογενείς παράγοντες (αστικά και βιομηχανικά απόβλητα, φυτοφάρμακα κ.ά.), κρούοντας παράλληλα τον κώδωνα του κινδύνου σε ό,τι αφορά τη ρύπανση του περιβάλλοντος.

Ο γιατρός και αντιπρόεδρος του Ιδρύματος Καψωμένου Ιωάννης Σκαράκης αναφέρθηκε στους προβληματισμούς που γεννά, στην επιστημονική κοινότητα και ευρύτερα στην κοινωνία, η χρήση γενετικά τροποποιημένων τροφίμων, ενώ σε ό,τι αφορά τα φυτοφάρμακα υπογράμμισε την ανάγκη να γίνεται λελογισμένη χρήση.

Ο ομότιμος καθηγητής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων και πρόεδρος της Εταιρείας Κρητικών Σπουδών – Ιδρύματος Γεωργίου και Αρτεμισίας Καψωμένου, Ερατοσθένης Καψωμένος, μιλώντας στους δημοσιογράφους, επεσήμανε τον κίνδυνο να καταστεί αβίωτος ο πλανήτης για τον άνθρωπο εφόσον οι ανθρώπινες κοινωνίες δεν αλλάξουν στάση απέναντι στο περιβάλλον. «Ενα χαρακτηριστικό του δυτικού αστικού πολιτισμού, αυτού που αξιώνει να επιβληθεί παγκοσμίως είναι η εχθρότητα προς τη φύση», σημείωσε, μεταξύ άλλων, και πρόσθεσε ότι αυτή η στάση πήρε εκρηκτικές διαστάσεις από τη βιομηχανική επανάσταση και μετά ανατρέποντας την οικολογική ισορροπία.

«Βρισκόμαστε σήμερα μπροστά στο πρόβλημα… ο κίνδυνος πλέον είναι ορατός και επομένως πρέπει να συζητήσουμε και να ευαισθητοποιηθεί η κοινή γνώμη στα προβλήματα αυτά ώστε να αντιδράσουμε αποτελεσματικά», τόνισε μεταξύ άλλων.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

1 Comment

  1. Και οχι μονο στην Κρητη, Εγω ειμαι απο Καβαλα, Και εδω γινεται μεγαλη χρηση φυτοφαρμακων, ζιζανιοκτονων, εντομοκτονων. Επιπλεον ο καθε αδαης εχει προσβαση σε αυτα και μπορει να τα χρησιμοποιηση κατα βουληση! Στη Βορειο Ελλαδα εχουμε μεγαλα ποσοστα καρκινοπαθων.

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα