«…Ο Γεώργιος Φραντζής, έχει δώσει στην Ιστορία, μία από τις τέσσερις συγκλονιστικές διηγήσεις του 15ου αιώνα για την Άλωση της Κωνσταντινούπολης, στις 29 Μαΐου, τα χρόνια που προηγήθηκαν, αλλά και τα αμέσως επόμενα…
– Κατά την 29η Μαΐου 1453, ημέρα Τρίτη και τις πρωινές ώρες, κατέλαβε την Πόλη ο αμηράς (Μωάμεθ Β’). Την ίδια ακριβώς ώρα της άλωσης, τραυματίστηκε θανάσιμα και πέθανε ο μακαρίτης ο αυθέντης μου κυρ Κωνσταντίνος ο βασιλιάς Παλαιολόγος. Εγώ, βέβαια, την ώρα του θανάτου του δεν ήμουν παρών (κοντά του), γιατί, εκτελώντας δική του διαταγή, επόπτευα κάποιο άλλο σημείο της Πόλης…»
Το απόσπασμα είναι από το «Χρονικό», του Γεωργίου Φραντζή για την άλωση της Κωνσταντινούπολης. Ο πρωτοβεστιάριος, δηλαδή αρχιθαλαμηπόλος, Φραντζής, ήταν ο μοναδικός Βυζαντινός ιστορικός, αυτόπτης μάρτυρας, της κοσμοϊστορικής κατάληψης.
Οι άλλες τρεις βυζαντινές πηγές για το ψυχομαχητό της αυτοκρατορίας (Δούκας, Λαόνικος, Χαλκοκονδύλης και Μιχαήλ Κριτόβουλος) στηρίζονται σε μαρτυρίες, ή διηγήσεις άλλων, τρίτων…»
Είναι δύο τρία ένθετα, από την ομιλία – παρουσίαση της γράφουσας, κατά την 29η Μαΐου 2011, Κυριακή, στην Ορθόδοξη Ακαδημία Κρήτης στο Κολυμπάρι.
Ομιλία – παρουσίαση με τίτλο
[«Πόλης και Σμύρνης
Μουσική γη»…, εις τους αιώνες…]
η οποία αναπτύχθηκε σε δύο σκέλη.
Αναφορά στα γεγονότα και καλλιτεχνικό πρόγραμμα για το Σμυρναίικο τραγούδι, με τη χορωδία Βυζαντινής και Παραδοσιακής Μουσικής (σολίστ και χοράρχης κ. Γιώργος Χαχλάκης, καλλ/κή δ/νση κ. Γιώργος Δημόπουλος, παιδική χορωδία του Ωδείου και χορευτικά της Μικράς Ασίας από τους «Ονειροκρήτες, της κας Βαγγελιώς Κουνελάκη, συντονισμός – αφήγηση Φωτεινή Σεγρεδάκη). Μια βραδιά, κατά την οποία, κόσμος πολύς πλημμύρισε την Ακαδημία και χειροκρότησε το πρόγραμμά μας, που κατέθετε Ιστορία και «Πονεμένο Κλέος» για την Πόλη των Πόλεων και την Ελληνισμοσύνη, αλλά και συναισθήματα ευφορίας αισθητικής και Μουσικής συγκίνησης για τη Σμυρναίικη Σχολή, που, ένα δείγμα της αξιόλογο, προσέφεραν στον κόσμο οι συγκεκριμένοι μουσικοί συντελεστές!
Για φέτος, (πήρα την πρόσκληση της Μητρόπολης), η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί απόψε, 29/5/2107 και πρέπει όλοι, να συναντηθούμε εκεί. Είναι το «Ιστορικό Πρέπον»!
Η Ιερά Μητρόπολις Κισάμου & Σελίνου κ.λπ., σας προσκαλεί στους χώρους του Τσατσαρωνάκειου Πολύκεντρου.
Μετά το Αρχιερατικό Τρισάγιο υπέρ των Βυζαντινών αγωνιστών και υπερασπιστών της Πόλης, θ’ ακολουθήσει ομιλία από τον κ. Γεώργιο Σταυρουλάκη αναπληρωτή πρύτανη του Πολυτεχνείου Κρήτης με θέμα «Σκέψεις πάνω στην Άλωση της Πόλης».
Η εκδήλωση, θα διανθιστεί με επίκαιρα άσματα, από τη Βυζαντινή και Παραδοσιακή Χορωδία του Ωδείου της Ιεράς Μητροπόλεώς μας…»
Όλοι οι δρόμοι το βράδυ της Δευτέρας, οδηγούν στο Πολύκεντρο, λοιπόν…
Προτρέπω κι εγώ.
Σας περιμένουμε, όλους…