Τι κι αν βρισκόμαστε μέσα στην Aνοιξη, στο οροπέδιο του Ομαλού, το χιόνι χθες ξεπερνούσε τους 20 πόντους με τον φετινό Μάρτη, λίγο πριν φύγει, να επιβεβαιώνει πλήρως τον αλλοπρόσαλλο “χαρακτήρα” του.
Ξεκινώντας από τα Χανιά με 17 βαθμούς Κελσίου και ζεστή λιακάδα, η μέρα ήταν ιδανική ακόμα και για μπάνιο στις κοντινές παραλίες και δύσκολα μπορεί να φανταστεί κανείς ότι σε απόσταση 38 χιλιομέτρων και 50 περίπου λεπτών οδήγησης, φτάνει σε ένα ολόλευκο και παγωμένο τοπίο.
Αφήνοντας πίσω τους Λάκκους, η ατμόσφαιρα αρχίζει να παγώνει και η διαδρομή για το οροπέδιο συνεχίζεται ανάμεσα σε χιονισμένες πλαγιές.
Η θερμοκρασία στον Ομαλό είναι μόλις 5 βαθμοί Κελσίου, ο δρόμος ανοικτός αλλά η οδήγηση χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή λόγω του πάγου ενώ οι λιγοστοί επισκέπτες απολαμβάνουν το φρεσκοστρωμένο χιόνι.
«Είδαμε τα χιόνια και αποφασίσαμε να έρθουμε για βόλτα. Μας αρέσει η πεζοπορία και φέτος και λόγω της καραντίνας προσπαθούσαμε με κάθε ευκαιρία να βρίσκουμε διέξοδο στην φύση» μας λέει ο Γιάννης που επισκέφθηκε την περιοχή με δύο φίλους του.
«Ο μεγάλος όγκος του χιονιού έπεσε ανήμερα της 25ης Μαρτίου. Δεν δημιουργήθηκαν προβλήματα ούτε χρειάστηκαν εκχιονισμοί. Η χιονόπτωση ήταν περισσότερο μια ευχάριστη έκπληξη στην αρχή της άνοιξης παρά μια πηγή προβλημάτων» τονίσει στα “Χ.ν.” ο δήμαρχος Πλατανιά, Γιάννης Μαλανδράκης και συμπληρώνει: «Αυτό που αξίζει να σημειώνουμε πάντα όταν μας δίνονται τέτοιες ευκαιρίες, είναι η μοναδικότητα της περιοχής μας και ειδικά του Δήμου Πλατανιά, όπου μπορείς την ίδια ώρα που κάνεις … θαλάσσιο σκι, να πάρεις τα πέδιλα του σκι και να πας για σκι στα χιόνια».
“Ευχή και κατάρα” τα χιόνια για τους αγρότες
Για ένα σπάνιο φαινόμενο που όμως παρατηρείται ανά κάποια χρόνια, κάνει λόγο μιλώντας στα «Χ.ν» ο μετεωρολόγος, Μανώλης Λέκκας (φωτ.). «Είδαμε χιόνια σε Ομαλό, Ανώγεια και Οροπέδιο Λασιθίου. Μάλιστα, στην Ανατολική Κρήτη τα χιόνια κατέβηκαν σε χαμηλότερα υψόμετρα» τόνισε, σημειώνοντας ότι σταθμός για τα μετεωρολογικά δεδομένα της Κρήτης και ειδικότερα των Χανίων, αποτελεί ο Απρίλιος του 1987, όταν είχε χιονίσει ακόμα και σε ημιορεινές περιοχές.
Σύμφωνα με τον ίδιο, τόσο οι χιονοπτώσεις, όσο και οι έντονες βροχοπτώσεις του προηγούμενου τριημέρου, ήταν ιδιαίτερα ευεργετικά στοιχεία για την αγροτική παραγωγή. «Το χιόνι αυτό αποθεματοποιείται και το σταδιακό λιώσιμο θα συνεχίσει να τροφοδοτεί τον υδροφόρο ορίζοντα για αρκετό διάστημα» τονίζει ο κ. Λέκκας, σημειώνοντας ότι παρατηρήθηκαν και αρκετά σημαντικά ύψη βροχής, που έφτασαν τα 120χιλιοστά στην Ασή Γωνιά και 105 χιλιοστά στα Ασκύφου, τα οποία είναι ιδιαίτερα σημαντικά για την αγροτική παραγωγή.
Ωστόσο, οι ασυνήθιστα χαμηλές θερμοκρασίες μπορούν να βλάψουν καλλιέργειες όπως για παράδειγμα τα αμπέλια εάν έχουν μπει στη φάση της ανθοφορίας. «Σήμερα το πρωί, στους Κάμπους Κεραμειών η θερμοκρασία ήταν στους 2 βαθμούς Κελσίου. Οι θερμοκρασίες αυτές σίγουρα είναι επίφοβες για τις καλλιέργειες και την αποτίμηση των πιθανών ζημιών θα τις δούμε μέσα στις επόμενες ημέρες» εξηγεί.
Πάντως, άνοδος της θερμοκρασίας σε φυσιολογικά για την εποχή επίπεδα αναμένεται στα Χανιά από σήμερα Σάββατο και ιδιαίτερα αύριο Κυριακή και την Δευτέρα ενώ οι χαμηλές θερμοκρασίες θα διατηρηθούν πάντως, νωρίς το πρωί και κατά τη διάρκεια της νύχτας,