Παρασκευή, 22 Νοεμβρίου, 2024

Άλυτα προβλήματα στην περιοχή του Κουμπελή

Λύσεις σε προβλήματα που υποβαθμίζουν την ποιότητα ζωής και δημιουργούν κινδύνους στην υγεία και την ασφάλειά τους, ζητούν οι κάτοικοι του Κουμπελή.

Σε συνάντηση των κατοίκων και ιδιοκτητών του οικισμού Κουμπελη που έγινε χθες το απόγευμα στο 7ο Γυμνάσιο στον Κουμπελή, οι κάτοικοι εξέφρασαν την διαμαρτυρία τους για την έξαρση των δυσοσμιών που απελευθερώνονται το τελευταίο τρίμηνο από τις εγκαταστάσεις του Βιολογικού καθαρισμού.
Παράλληλα εξέφρασαν παράπονα και για θορύβους που πολλές φορές είναι πέρα των ορίων και έντονα ενοχλητικοί αλλά και δυσαρέσκεια για την μετατροπή του λιμανιού Αγ. Γεωργίου σε έλος με στάσιμα και ανθυγιεινά νερά.

Να σημειωθεί πως στον Κουμπελή μένουν σήμερα παραπάνω από 600 – 700 άνθρωποι.
«Το πρόβλημα με τις δυσοσμίες του Βιολογικού είναι παλιό, τότε που ο Βιολογικός ήταν δυναμικότητας 10.000 κατοίκων. Από τότε έχουν γίνει βήματα εκσυγχρονισμού, έχει γίνει επέκταση, απόσμιση, όμως δεν φτάνει αυτό. Το πρόβλημα παραμένει και είναι σύνθετο αναφέρει η Ευαγγελία Μαλλιαρού, πρόεδρος του συλλόγου κατοίκων Κουμπελή και προσθέτει:
«Δεν είναι μόνο ο Βιολογικός αλλά και το λιμανάκι που είναι δίπλα του και επειδή λιμνάζουν τα νερά έχει δημιουργηθεί εστία μόλυνσης. Είναι το θέμα του θορύβου που προέρχεται από τις εγκαταστάσεις του Βιολογικού, κάποιες φορές ο θόρυβος της λειτουργίας του είναι ενοχλητικός. Βέβαια ο θόρυβος δεν γίνεται αντιληπτός από όλες τις πλευρές του οικισμού, κάπου είναι πιο έντονος, κάπου αλλού λιγότερο».
Πρέπει να παρθούν μέτρα για την ποιότητα της ζωής μας, τονίζει η πρόεδρος του Συλλόγου η οποία υπογραμμίζει ότι από τον Οκτώβριο του 2020 έχει καταθέσει γραπτά αιτήματα προς το δήμο Χανίων με καταγεγραμμένα τα προβλήματα της περιοχής, τα οποία μέχρι σήμερα παραμένουν αναπάντητα.

Ο κ. Μανώλης Μανατάκης που μένει 20 χρόνια στην περιοχή του Κουμπελή εκτιμά ότι οι δυσοσμίες οφείλονται πιθανόν σε τεχνικό σφάλμα στις εγκαταστάσεις του Βιολογικού ή ενδεχομένως δεν γίνεται καλή συντήρηση με αποτέλεσμα να υπάρχουν βλάβες που τελικά λειτουργούν ως ένας μηχανισμός απελευθέρωσης δυσοσμιών. «Το ζήτημα είναι ότι αυτές οι δυσοσμίες είναι αέρια, επικίνδυνα για την υγεία μας. Έπειτα είναι απαράδεκτο εν έτη 2022 να υπάρχουν οχλήσεις και θόρυβοι. Όσο για το λιμανάκι που μετέτρεψε η ΔΕΥΑΧ σε λίμνη οφείλει να επαναφέρει την εγκατάσταση ως ήταν: πρέπει να μπαίνει ξανά η θάλασσα μέσα γιατί αυτή την στιγμή το λιμανάκι έχει γίνει μια κλειστή λίμνη και το νερό δεν ανανεώνεται» επισημαίνει ο κ. Μανατάκης εκφράζοντας το παράπονο ότι διαχρονικά οι δήμαρχοι αποφεύγουν να συναντήσουν τους ιδιοκτήτες του οικισμού διότι «οι εισηγήσεις που έχουν (από την ΔΕΥΑΧ) είναι πως όλα βαίνουν καλώς και πως οι δυσοσμίες υπάρχουν αλλά σποραδικά».
Ο ίδιος αναφέρει επίσης ότι η περιοχή είναι εγκαταλελειμμένη από έργα υποδομής. «Έχουν παραχωρηθεί από τον οικισμό με βάση το Νόμο, χώροι πρασίνου και δεν έχει αξιοποιηθεί τίποτα» σημειώνει.

Ο κ. Δημήτρης Σγουρομάλλης που κατοικεί 23 χρόνια στον Κουμπελή, μαζί με το ζήτημα των δυσοσμιών αναφέρει και το θέμα της μη τακτικής συγκοινωνίας καθώς η περιοχή είναι αποκομμένη από τον αστικό ιστό και το Αστικό ΚΤΕΛ Χανίων εκτελεί μόλις 6 δρομολόγια προς Κουμπελή και αυτά ανά 3 ώρες μετά τις 14.00 το μεσημέρι.

«Ενώ πληρώνουμε τα ίδια τέλη δεν έχουμε τα ίδια ανταποδοτικά οφέλη από τον Δήμο Χανίων. Η οδός Σειμένη θα έπρεπε να διαπλατυνθεί καθώς κάποιες ώρες προκαλείται κυκλοφοριακό κομφούζιο π.χ. 8.00 – 8.30 το πρωί δεν μπορείς να προχωρήσεις» αναφέρει ο κ. Σγουρομάλλης και προσθέτει « Τελικά τα προβλήματα διαιωνίζονται και τόσα χρόνια εδώ δεν βλέπω κάποια λύση. Ακούγεται και κάτι άλλο που δεν μπορώ να το δεχθώ γιατί δεν έχει τεκμηριωθεί: πως για λόγους οικονομίας, κάποιες ώρες υπολειτουργεί ο Βιολογικός». «Είναι δυνατόν να συμβαίνει κάτι τέτοιο;» αναρωτιέται.

«Θα μπορούσε να βελτιωθεί η απόσμιση και να γίνει συγκεκριμένη φύτευση μπροστά και περιμετρικά του Βιολογικού που θα εμπόδιζε τις οσμές και τον θόρυβο, πρόσθεσε η κα Ιωάννα Νικήτα, κάτοικος της περιοχής τα τελευταία πέντε χρόνια και γραμματέας του συλλόγου, επισημαίνοντας ότι χρειάζεται να υπάρξουν ενέργειες και για το έλος που σχηματίζεται δίπλα στον βιολογικό. «Αυτό που εμείς ζητάμε είναι να υπάρξει μια μελέτη από την πλευρά του Δήμου για το έντονο πρόβλημα της δυσοσμίας σε συνεργασία με το Πολυτεχνείο, ώστε να υπάρξει τεκμηρίωση και τελικά λύση» αναφέρει.

Η κα Αλεξάνδρα που μένει δίπλα στο ρέμα, στην οδό Ηρακλέους, επισημαίνει ότι το πρόβλημα εχει δημιουργηθεί από όταν η ΔΕΥΑΧ έκλεισε τη δίοδο του ρέματος και σχηματίζονται λιμνάζοντα νερά που μετατρέπονται σε βούρκο. Οι κάτοικοι τονίζουν ότι χρειάζεται να ανοίξει η δίοδος και να εκβάλλουν τα νερά του ποταμιού προς τη θάλασσα ώστε να μη δημιουργούνται στάσιμα νερά.
Κάποιοι κάτοικοι ανέφεραν ακόμη πως χρειάζονται περισσότεροι χώροι άθλησης για τα παιδιά.‘ Αλλοι κάτοικοι επισήμαναν ότι θα πρέπει να υπάρξει υπογειοποίηση των καλωδίων της ΔΕΗ ενώ σημειωσαν πως παρατηρούνται συχνά διακοπές ρεύματος στην περιοχή.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα