Ανασφάλεια, προβληµατισµό, απογοήτευση και πολλά ερωτηµατικά για το αύριο το δικό τους και των παιδιών τους, βιώνουν οι κάτοικοι του Ακρωτηρίου, οι οποίοι βλέπουν το επίπεδο ζωής τους στη ∆ηµοτική Ενότητα Ακρωτηρίου να υποβαθµίζεται.
Σε χθεσινή σύσκεψη των προέδρων τοπικών συµβουλίων της περιοχής, µε τη συµµετοχή, εκπροσώπων δηµοτικών συµβούλων του δήµου Χανίων, περιφερειακών συµβούλων, κατοίκων και φορέων του Ακρωτηρίου, πραγµατοποιήθηκε χθες το απόγευµα συνάντηση, µε αφορµή την θετική γνωµοδότηση από πλευράς του Περιφερειακού Συµβουλίου για τους περιβαλλοντικούς όρους για την εγκατάσταση µονάδας παραγωγής σκυροδέµατος στην περιοχή του Χορδακίου.
Παρά το γεγονός ότι υπάρχει γενικευµένη αντίδραση για το συγκεκριµένο ζήτηµα, το οποίο όπως αναφέρθηκε προσθέτει στην ήδη επιβαρυµένη περιοχή ακόµη περισσότερη όχληση, στη συνάντηση αναδείχθηκαν και θέµατα όπως η κακή κατάσταση του οδικού δικτύου, οι αποφάσεις που αφορούν στις µετακινήσεις µαθητών από σχολικές µονάδες του Ακρωτηρίου στη Σούδα και στα Χανιά καθώς επίσης η ελλιπής τροχονοµική αστυνόµευση και η εν γένει αστυνόµευση που χρειάζεται, δεδοµένης της οδικής συµπεριφοράς αρκετών οδηγών Ι.Χ και Μηχανών και ο αυξηµένος αριθµός τροχαίων ατυχηµάτων και δυστυχηµάτων.
ΥΠΟ∆ΟΜΕΣ ΚΑΙ ΕΠΙΚΙΝ∆ΥΝΟΤΗΤΑ
Σύµφωνα µε τον ∆ηµήτρη Σταµπολάκη πρόεδρο της Τ.Κ. Αρωνίου φορείς και κάτοικοι της περιοχής δεν ενηµερώθηκαν για την νέα µονάδα παραγωγής σκυροδέµατος και τσιµέντου στο Χορδάκι «…οπότε δεν µπορέσαµε να δράσουµε και να αντιδράσουµε. Είµαστε σε µία πολύ επιβαρυµένη περιοχή, µε λατοµεία, νταµάρι, στρατόπεδα, την Αµερικάνικη Βάση, µεγάλες βιοµηχανικές µονάδες, µε όλα αυτά να έχουν τεράστιο όγκο οχηµάτων να κυκλοφορεί στο οδικό µας δίκτυο το οποίο είναι σε πολύ άσχηµη κατάσταση και µε πολλούς κινδύνους για κατοίκους, οδηγούς κυρίως για τα παιδιά µας».
Όπως τόνισε η συγκεκριµένη µονάδα σκυροδέµατος για να λειτουργήσει θα χρειάζεται να βγάζει 80 µε 100 φορτηγά την ηµέρα στο συγκεκριµένο δρόµο «…που χαρακτηρίζεται εθνική οδός Χανίων Αεροδροµίου. Είναι όµως απαρχαιωµένη οδική αρτηρία, δεν λέγεται εθνική οδός. Είναι δρόµος που εξυπηρετεί 420 δροµολόγια µόνο φορτηγών από το πρωί µέχρι το µεσηµέρι, χωρίς τα λεωφορεία, χωρίς τα οχήµατα βαρέως τύπου από όλες τις εγκαταστάσεις του Ακρωτηρίου. ∆εν αντέχει ο δρόµος αλλά οχήµατα, δεν αντέχουν οι κάτοικοι που έχουνε σοβαρό πρόβληµα να διασχίσουν το δρόµο για να ψωνίσουν, να πάνε τα παιδιά στο σχολείο. Υπάρχουν παιδιά που διασχίζουν το δρόµο µε τα πόδια για να πάνε στη στάσεις, να πάρουµε τα λεωφορεία και η κατάσταση είναι τραγική ενώ υπάρχουν πάρα πολύ συχνά ατυχήµατα στο δρόµο και δυστυχήµατα κάθε δύο µέρες».
Ο περιφερειακός σύµβουλος Γιάννης Μανούσακας εξήγησε στους συµµετέχοντες, πως και γιατί δόθηκε η θετική γνωµοδότηση, άκουσε τις ενστάσεις φορέων και κατοίκων, και έκανε λόγο για περιοχή που είναι το Ακρωτήρι, πολύ επιβαρυµένη σε πολλούς τοµείς. «Υπάρχει συνεννόηση µε τον αντιπεριφερειάρχη Χανίων να πραγµατοποιηθεί συνάντηση µε τους προέδρους των Τ.Κ να τεθούν τα ζητήµατα που συζητούνται σήµερα καθώς και για τη νέα επιχείρηση που ζητάει αδειοδότηση για το Χορδάκι. Μας απασχολεί το οδικό δίκτυο αλλά και το σοβαρό ζήτηµα µε τις µετακινήσεις των µαθητών που απασχολεί την τοπική κοινωνία». Πρόθεση τόσο της αντιπεριφέρειας όσο και από πλευράς της Περιφέρειας, είναι να βρεθούν άµεσα λύσεις και αυτές να γίνουν πράξεις δήλωσε ο κ. Μανούσακας, επισηµαίνοντας πως µε οργάνωση και συζήτηση µπορούν πολλά να βρουν δρόµο προς τη λύση των προβληµάτων.
∆ΙΑΡΚΗΣ ΥΠΟΒΑΘΜΙΣΗ
Σύµφωνα µε την Κατερίνα Μανιµανάκη η οποία είναι και κάτοικος της περιοχής, τα προβλήµατα της περιοχής του Ακρωτηρίου είναι µεγάλα και προβληµατίζουν τους κατοίκους σοβαρά, οπότε οι λύσεις πρέπει να είναι άµεσες. «Όλοι µαζί να βοηθήσουµε την περιοχή το Ακρωτηρίου που είναι περιβαλλοντικά επιβαρυµένη όπως για παράδειγµα µε το νέο εργοστάσιο που πάει να δηµιουργηθεί, το οδικό δίκτυο, αλλά και όσα θα δηµιουργηθούν στην εκπαίδευση και στα παιδιά µε τις µετακινήσεις που ετοιµάζονται µε το καινούργιο σχέδιο της δευτεροβάθµιας εκπαίδευσης. Συµµετέχουµε στη σύσκεψη διότι είναι υποχρέωση µας να βρούµε τις λύσεις για να µπορέσουµε πραγµατικά να πιέσουµε µαζί µε τους κατοίκους για µία καλύτερη ζωή». Όπως χαρακτηριστικά τόνισε, οι πολίτες µπορούν να αλλάξουν τις διαδροµές για το αύριο, «…η δύναµη του κόσµου µπορεί να αλλάξει τις διαδροµές και αυτό προσπαθούµε. Να συµµαχήσουµε, να αλλάξουµε την πόλη, για να είναι τελικά όπως την ονειρευόµαστε για κάθε πολίτη ξεχωριστά».
Χαρακτήρισε µάλιστα ανεπίτρεπτο η περιοχή του Ακρωτηρίου να έχει υποστεί τόση κακοµεταχείριση και υποβάθµιση, τα τελευταία χρόνια «Να µην έχει δηµιουργηθεί τίποτα, να ζούµε µε το φόβο σε ένα οδικό δίκτυο µε τεράστια προβλήµατα, όπως ένα µεγάλο θέµα η Ελευθερίου Βενιζέλου, κεντρικός δρόµος του Κουνουπιδιανών που καθηµερινά βιώνουµε πραγµατικά απίστευτα τροχαία ατυχήµατα. Για µένα αφορά σε ένα στοίχηµα αυτός ο δρόµος, να µπορέσει να φτιαχτεί, όπως και οι τρεις κόµβοι σε Πολυκλαδικό, Πολυτεχνείο και Σούπερ Μάρκετ Χαλκιαδάκη. Να µη θρηνήσουµε άλλα θύµατα διότι ειλικρινά κάθε µέρα κάθε βράδυ, κάτι συµβαίνει».
“ΜΠΑΛΑΚΙ” ΟΙ ΕΥΘΥΝΕΣ
Τη µεγάλη ευθύνη για την κατάσταση που επικρατεί στο Ακρωτήρι και το πόσο επιβαρυµένη είναι η περιοχή, ο αντιδήµαρχος τεχνικών υπηρεσιών του δήµου Μιχάλης Καλογριδάκης την έριξε στην πολιτεία που ακύρωσε τα έτοιµα γενικά Χωροταξικά µε αποτέλεσµα «…να µην υπάρχει η δυνατότητα να γνωρίζουµε τι µπορεί να φτιαχτεί που και πόσα σε αριθµό». Για τη νέα µονάδα σκυροδέµατος ανέφερε πως: «Ο δήµος γνωµοδότησε σύµφωνα µε το νόµο χωρίς να µπορεί να κάνει κάτι άλλο διότι δυστυχώς, δεν έχουνε ολοκληρωθεί τα γενικά πολεοδοµικά χωροταξικά.
Τα είχαµε έτοιµα όµως µε µία κεντρική απόφαση τον Ιανουάριο ακυρώθηκαν. Αυτό φέρνει πίσω όλο το νοµό». Κάλεσε µάλιστα τους πολίτες να είναι ενωµένοι, ενηµερωµένη «…διότι µόνο τότε γνωρίζουµε πού είναι οι ευθύνες, σε ποιους ανήκουν, τότε ως πολίτες µπορούµε να στοχεύσουµε, να διεκδικήσουµε. Το να φωνάζουµε γενικά, δεν έχει καµία αξία. Πρέπει να ενηµερωνόµαστε ποιοι παίρνουν τις αποφάσεις κι όταν είναι ενηµερωµένοι οι πολίτες τότε είναι και πολιτικοποιηµένοι, ξέρουν τι εκφράζει ο καθένας, που πρέπει να κατευθυνθούν οι αντιδράσεις, οι διεκδικήσεις, ξέρουν τι θα ψηφίσουν και δεν θα έχουµε το φαινόµενο της αποχής που φέτος φτάσαµε το 60%».
∆ΡΟΜΟΙ ΣΕ ΚΑΚΑ ΧΑΛΙΑ
Ο πρόεδρος της Τ.Κ. Κουνουπιδιανών Γιώργος Γαϊτανόπουλος, µίλησε για το µεγάλο πρόβληµα που υπάρχει µε το οδικό δίκτυο και τις συµπεριφορές πολλών οδηγών λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «…είναι δύο διαφορετικά θέµατα, άλλο υποδοµές και άλλο η συµπεριφορά τον οδηγών, που βέβαια και τα δύο έχουν συγκεκριµένα αποτελέσµατα. Κλαίµε παιδιά, αντιµετωπίζουµε σοβαρά προβλήµατα σε δηµοτικούς και περιφερειακούς δρόµους ιδιαίτερα τους καλοκαιρινούς µήνες που κυκλοφορούν πολλά αυτοκίνητα και τουριστικά. Έλλειψη σηµάτων, κακό οδικό δίκτυο, έλλειψη διαγραµµίσεων. Ήρθε η ώρα να πούµε ότι ξεκινάµε να φτιάξουµε αυτό τον τόπο, όλοι ενωµένοι ως κάτοικοι του Ακρωτηρίου, για να µπορέσουµε να φιλοξενήσει και µας τους µόνιµους κατοίκους αλλά και τους επισκέπτες τουρίστες και για να µπορέσουµε κάποια στιγµή να πούµε ότι, κυκλοφορούµε και ζούµε µε ασφάλεια σε αυτόν τον τόπο».
ΑΝΑΓΚΗ ∆ΡΑΣΕΩΝ
Για οξυµένα προβλήµατα στην τοπική κοινότητα Ακρωτηρίου αποτέλεσµα της επιβάρυνσης που υπάρχει τόσα χρόνια από εγκαταστάσεις, βιοµηχανίες και άλλα που δηµιουργούν περιβαλλοντική και κοινωνική όχληση, έκανε λόγο ο Αλέκος Μαρινάκης επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης Κρήτης.«Ευλογηµένη και πανέµορφη περιοχή αλλά δεν έχουν γίνει τα αναγκαία έργα και αυτά που αξίζουν κάτοικοι και επισκέπτες. Το θέµα της αδειοδότησης της µονάδας παραγωγής σκυροδέµατος, συζητήθηκε στην Επιτροπή Περιβάλλοντος, η γνωµοδότηση ήταν υπέρ παρά την αρνητική θέση κατοίκων, φορέων και δήµου Χανίων. Το επιχείρηµα ήταν ότι δεν υπάρχει χωροταξικό που βέβαια είναι µία πραγµατικότητα.
Αλλά εµείς ως πολιτικό όργανο που είναι η περιφέρεια θα µπορούσε να πει µε πολιτική απόφαση ένα µεγάλο όχι και δυστυχώς τώρα θα πάει στην αποκεντρωµένη µε θετική γνωµοδότηση. Αν δεν υπάρξει µαζική αντίδραση των κατοίκων το αποτέλεσµα δυστυχώς θα είναι αυτό που περιµένουν όλοι. Οδικό δίκτυο, εγκληµατική αδιαφορία, λανθασµένες αποφάσεις για τη σχολική κοινότητα στο Ακρωτήρι.
Μόνο προβλήµατα σοβαρά που πρέπει να ενώσουν του ς κατοίκους. Μόνο κοινωνικός αγώνας µπορεί να φέρει αποτελέσµατα η κατάσταση στα ακρωτήρι είναι δραµατική».