■ Σχολεία στο… νοίκι και µάθηµα σε κοντέινερ
Πεπαλαιωµένα κτήρια. Ανυπαρξία βασικών υποδοµών, όπως αυλές, εργαστήρια, βοηθητικοί χώροι. ∆εκάδες αίθουσες προκάτ και τµήµατα χωρισµένα στα δύο για να χωρέσουν τα παιδιά. Μαθήµατα που γίνονται σε… φουαγιέ και διαδρόµους και κανόνες ασφάλειας για περίπτωση σεισµού ή πυρκαγιάς που τηρούνται µόνο στα χαρτιά.
Η σχολική στέγη στα Χανιά παίρνει… κάτω από τη βάση, µε την Πολιτεία να κάνει τα στραβά µάτια στις τραγικές ελλείψεις που υπάρχουν, αναγορεύοντας παράλληλα ως “µητέρα των µαχών” για µια καλύτερη Παιδεία… την αξιολόγηση των εκπαιδευτικών.
Είναι χαρακτηριστικό ότι στα Χανιά το τελευταίο σύγχρονο δηµοτικό σχολείο που χτίστηκε ήταν το 17ο ∆ηµοτικό Σχολείο πριν από 18 χρόνια, δηλαδή το 2007, ενώ το τελευταίο σύγχρονο σχολείο ∆ευτεροβάθµιας Εκπαίδευσης ήταν στον Κουµπελή, πριν από 12 χρόνια (2013) που στέγασε το 7ο Γυµνάσιο.
Έκτοτε και παρά τις επανειληµµένες αναφορές στο στεγαστικό πρόβληµα από τη σχολική κοινότητα, εκπαιδευτικούς και γονείς, το µοτίβο των λύσεων που επαναλαµβάνεται είναι η τοποθέτηση νέων προκάτ αιθουσών και η διχοτόµηση των υφιστάµενων χώρων για να δεχθούν περισσότερους µαθητές.
Ενδεικτικά να υπενθυµίσουµε την περυσινή προσωρινή(;) λύση φιλοξενίας του Πειραµατικού Λυκείου Χανίων στο Πειραµατικό Γυµνάσιο, καθώς δεν δροµολογήθηκε εγκαίρως η εύρεση κατάλληλου κτηρίου ή η ανέγερση νέου, αλλά και η πρόσφατη εξασφάλιση νέων προκάτ αιθουσών για σχολεία του ∆ήµου Πλατανιά (Γυµνάσιο Αλικιανού, ∆ηµοτικό σχολείο Σκινέ – Φουρνέ και Εσπερινό ΕΠΑΛ) και του ∆ήµου Καντάνου – Σελίνου (ΕΠΛΑ Καντάνου).
Την ίδια στιγµή, ασαφές παραµένει πότε θα ολοκληρωθεί η κατασκευή των νέων κτηρίων για τα ΓΕΛ και ΕΠΑΛ Κισσάµου, µετά την κατεδάφιση των παλιών επικίνδυνων κτηρίων πριν από 6 χρόνια, αλλά και η δηµιουργία των 8 νέων σχολείων µέσω Σύµπραξης ∆ηµόσιου και Ιδιωτικού Τοµέα (Σ∆ΙΤ) στον ∆ήµο Χανίων, που είχαν δροµολογηθεί πριν από 8 χρόνια επί δηµαρχίας Τάσου Βάµβουκα.
ΒΑΣΙΛΕΥΟΥΝ… ΤΑ ΠΡΟΚΑΤ
Μιλώντας στα “Χ.ν.” ο πρόεδρος της ΕΛΜΕ Χανίων Χρήστος Μπέλµπας τόνισε ότι απέναντι στο οξυµένο στεγαστικό πρόβληµα που υπάρχει η Πολιτεία απαντάει µε… αίθουσες προκάτ. «Ο αριθµός των σχολικών αιθουσών προκάτ σε όλο τον Νοµό Χανίων ανέρχεται για τη ∆ευτεροβάθµια Εκπαίδευση σε πάνω από 50!», επεσήµανε σχετικά και πρόσθεσε ότι ιδιαίτερα οξυµένο είναι το πρόβληµα στο ΓΕΛ και ΕΠΑΛ Κισσάµου, όπου οι υποσχέσεις που είχαν δοθεί µετά την αποµάκρυνση από τα παλιά κτήρια το 2019 για νέα σχολεία έως το 2023, όχι µόνο δεν τηρήθηκαν αλλά η κατασκευή τους αναµένεται να καθυστερήσει πολύ ακόµα: «Η υπόσχεση ήταν ότι τον ∆εκέµβριο του 2023 θα είχαν χτιστεί τα κτήρια κι έχουµε Γενάρη του 2025 και δεν έχει µπει ούτε ένα τούβλο. Υπόψιν δε ότι από το σωµατείο των εργαζοµένων στον παλιό Οργανισµό Σχολικών Κτηρίων µας είχαν πει ότι για να χτιστεί ένα σχολείο χρειάζονται περίπου 8 χρόνια! Εποµένως, καταλαβαίνει κανείς ότι το πρόβληµα θα συνεχίσει να υπάρχει για πολλά ακόµα χρόνια».
Προκάτ… λύσεις δίνονται και σε άλλα σχολεία, όπως το ΕΠΑΛ Καντάνου, το Εσπερινό ΕΠΑΛ Πλατανιά, ενώ στο Γυµνάσιο και το ΓΕΛ Βάµου έχουν τοποθετηθεί κοντέινερ και προκάτ εδώ και χρόνια.
«Πέρα από το ότι τα προκάτ και τα κοντέινερ δεν µπορούν να αποτελούν λύση για τη στέγαση µαθητών, χρειάζεται συστηµατικός έλεγχος και πιστοποίηση για την καταλληλότητά τους από τους αρµόδιους φορείς, γιατί υπάρχουν ηµεροµηνίες λήξης, προδιαγραφές που πρέπει να τηρούνται κ.λπ.», τόνισε σχετικά ο κ. Μπέλµπας.
ΑΚΑΤΑΛΛΗΛΕΣ ΣΥΝΘΗΚΕΣ
Ακόµα όµως και στα υφιστάµενα σχολικά συγκροτήµατα τίθενται ζητήµατα ασφάλειας αλλά κι ως προς την επάρκεια και καταλληλότητα των χώρων, καθώς τα κτήρια είναι παλιά και είχαν κατασκευαστεί για να ικανοποιήσουν ανάγκες µιας άλλης εποχής. «Καταρχάς µπαίνουν ζητήµατα συντήρησης και στατικότητας. Ο ∆ήµος Χανίων φέρεται ότι έχει ολοκληρώσει έναν πρωτοβάθµιο έλεγχο σε σχέση µε τη στατικότητα των κτηρίων και αναµένουµε το πόρισµα. Ωστόσο, χρειάζεται κι ένας δευτεροβάθµιος έλεγχος όπου θα γίνουν µετρήσεις κ.λπ. και θα δώσει µια καλύτερη εικόνα», σηµείωσε ο πρόεδρος της ΕΛΜΕ Χανίων, ενώ ως προς την ανεπάρκεια των χώρων τόνισε: «Αξιοποιείται κυριολεκτικά κάθε υπάρχον χώρος για µαθητική τάξη: µιλάµε για ηµιυπόγεια, για διαχωριστικά και τεχνητά προπετάσµατα που µπαίνουν προκειµένου να αυξάνονται οι αίθουσες, για βιβλιοθήκες, εργαστήρια πληροφορικής, φυσικών επιστηµών και αίθουσες πολλαπλών χρήσεων που χρησιµοποιούνται ως κοινές αίθουσες διδασκαλίας, αίθουσες κάτω από κλιµακοστάσια και αποθήκες που γίνονται τάξεις κ.ά. Και βέβαια υπάρχουν και πολλά θέµατα συντήρησης των κτηρίων».
Καταλήγοντας, ο κ. Μπέµπλας αναφέρθηκε και στα σχολεία που αναµένεται να δηµιουργηθούν µε Σ∆ΙΤ στον ∆ήµο Χανίων, διευκρινίζοντας πως από τα 8 που έχουν ανακοινωθεί, τα 2 µόνο θα καλύψουν ανάγκες της ∆ευτεροβάθµιας (στα Κουνουπιδιανά όπου θα στεγαστεί το 2ο Γυµνάσιο Κουνουπιδιανών και στον Καλυκά όπου θα µεταφερθεί το 4ο Γυµνάσιο που αυτή τη στιγµή συστεγάζεται στο σχολικό συγκρότηµα του Κουµπέ): «Από τον ∆ήµο µας λένε ότι τα σχολεία θα είναι έτοιµα το 2027 γιατί υπάρχει ρήτρα και η εταιρεία που θα αναλάβει είναι υποχρεωµένη να τηρήσει το χρονοδιάγραµµα. Μακάρι να διαψευστούµε αλλά πως µπορεί να φτιαχτούν τα σχολεία µέσα σε 2 χρόνια όταν οι εργαζόµενοι του ΟΣΚ µας έλεγαν ότι χρειάζονται 8 για ένα σχολείο; Μακάρι να τα έχουµε το 2030!».
ΕΚΠΑΙ∆ΕΥΣΗ ΣΤΟ… ΝΟΙΚΙ
Κι αν στη ∆ευτεροβάθµια η λύση στα προβλήµατα είναι τα προκάτ στην Πρωτοβάθµια Εκπαίδευση αρκετά νηπιαγωγεία παραµένουν ακόµα στο… νοίκι.
«Κοντά 20 χρόνια είναι που δεν έχει εγκαινιαστεί νέο δηµοτικό σχολείο στα Χανιά και τα προβλήµατα είναι τεράστια. Τα κτήρια που υπάρχουν είναι πεπαλαιωµένα», επεσήµανε, µιλώντας στα “Χ.ν.” ο πρόεδρος του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθµιας Εκπαίδευσης Ν. Χανίων Γιώργος Μαυρογεννάκης και πρόσθεσε ότι η παλαιότητα των κτηρίων σε συνδυασµό µε την ακαταλληλότητα χώρων που νοικιάζονται για σχολεία θέτουν πολλά και σοβαρά ζητήµατα: «Για παράδειγµα δεν ξέρουµε αν γίνονται έλεγχοι στα κτήρια και τι αντισεισµική προστασία υπάρχει. Ξέρω, λόγου χάρη, ότι στον ∆ήµο Πλατανιά έχουν γίνει κάποιες ενέργειες, αλλά τα κτήρια είναι πολύ παλιά, πολλά είναι πάνω από 50 χρονών, τόσο στην ενδοχώρα όσο και µέσα στην πόλη».
«Όλοι εύχονται να µειωθεί ο πληθυσµός για να µην χρειάζεται να κάνουν καινούρια σχολεία!», πρόσθεσε ο κ. Μαυρογεννάκης, ενώ τόνισε ότι πολλά σχολεία ιδίους στους πρώην περιαστικούς δήµους έχουν προκάτ αίθουσες (Κουνουπιδιανά, Νέα Κυδωνία κ.α.). «Από εκεί και πέρα, παρότι έχει µειωθεί ο αριθµός τους, κάποια νηπιαγωγεία παραµένουν σε ενοικιαζόµενα κτήρια. Το θέµα, ωστόσο, είναι ότι όλα τα νηπιαγωγεία αντιµετωπίζουν στενότητα χώρου και τα περισσότερα δεν πληρούν τις προδιαγραφές που ορίζουν οι αδειοδοτήσεις (4 τ.µ. καθαρό χώρο για κάθε παιδί, 2,5 τµ για ασφάλεια κ.λπ.). Πολλά σχολεία επίσης δεν έχουν έναν χώρο για άθληση µέσα, δεν έχουν αµφιθέατρο κ.λπ. Είσαι σε µία αίθουσα και µέσα σε αυτή κάνεις το ολοήµερο, τρως, κάνεις εκδηλώσεις κ.λπ.», τόνισε ο κ. Μαυρογεννάκης.
ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ ΥΠΟ∆ΟΜΩΝ;
Καταλήγοντας ο κ. Μαυρογεννάκης έθεσε το θέµα της αξιολόγησης της εκπαιδευτικής διαδικασίας λέγοντας πως «η πυραµίδα της αξιολόγησης ξεκινάει από τη βάση, την υποδοµή». «Πρώτα κοιτάµε τα κτήρια και τα προγράµµατα σπουδών και µετά πάµε στους µαθητές, τους δασκάλους κ.λπ. Αντί γι’ αυτό όµως εµείς βλέπουµε να έχει αναποδογυρίσει η πυραµίδα και η διαδικασία να ξεκινάει από “πάνω”. Αξιολογείται η κορυφή της πυραµίδας αλλά όχι αυτό που παραδίδεις στα παιδιά, οι υποδοµές, η ασφάλεια που αυτές παρέχουν ή όχι, η επάρκειά τους κ.λπ. Αυτό αποτελεί στρέβλωση», σηµείωσε ο κ. Μαυρογεννάκης.
Τα Χανιά “ψάχνονται” και το Ρέθυµνο χτίζει
Στο οξύ στεγαστικό πρόβληµα που υπάρχει οι δηµοτικές Αρχές απαντούν µε αναφορές στην έλλειψη πόρων που αντιµετωπίζουν. Υπενθυµίζεται ότι πριν από χρόνια ο Οργανισµός Σχολικών Κτηρίων (ΟΣΚ) αντικαταστάθηκε από τις Κτιριακές Υποδοµές Α.Ε., που είναι ο ενιαίος κατασκευαστικός φορέας για όλα τα δηµόσια κτήρια, ενώ η αρµοδιότητα των σχολικών κτηρίων πέρασε µε τον “Καλλικράτη” από τις Νοµαρχίες στους ∆ήµους. Αρµοδιότητα που όπως υπογραµµίζουν όµως οι ∆ήµοι δεν συνοδεύτηκε από την αναγκαία εξασφάλιση πόρων ώστε να µπορέσουν να ανταποκριθούν στις ανάγκες που υπάρχουν. Ωστόσο, όπως επισηµαίνει ο πρόεδρος της ΕΛΜΕ Χανίων Χρήστος Μπέλµπας κάποιοι δήµοι φαίνεται ότι παρά τις δυσκολίες και τα µνηµόνια κατάφεραν τα τελευταία χρόνια να κατασκευάσουν νέα σχολεία: «Στο Ρέθυµνο τα τελευταία 10 χρόνια έχουν εγκαινιαστεί 5 σχολεία και στα Χανιά όχι µόνο δεν υπήρξε νέο σχολείο αλλά είµαστε και µείον 1 αφού καταργήθηκε το Εκκλησιαστικό», σχολίασε σχετικά ο κ. Μπέλµπας.