Τετάρτη, 17 Ιουλίου, 2024

ALZHEIMER…όταν οι µνήµες ξεθωριάζουν

∆ιάγνωση: Νόσος Alzheimer. Μια νέα, δύσκολη πραγµατικότητα για πολλούς ασθενείς και τις οικογένειές τους.

Ο
ι πρόσφατες µνήµες έχουν ήδη ξεκινήσει να ξεθωριάζουν. Μικρές αλλαγές συµβαίνουν στη λειτουργικότητα του ατόµου, σύνθετες δραστηριότητες που πριν γίνονταν αβίαστα, τώρα παρουσιάζουν δυσκολία στην ολοκλήρωσή τους. Μπορεί να παρατηρήσουµε στον ασθενή αδυναµία να προγραµµατίσει ή να ξεκινήσει µια δραστηριότητα και να χρειάζεται καθοδήγηση για να παραµείνει ενεργός.
Τα πρώιµα συµπτώµατα συχνά περιλαµβάνουν διαταραχή στη λειτουργία της σκέψης, της κριτικής ικανότητας και της ικανότητας λήψης αποφάσεων.
Ίσως υπάρχουν δυσκολίες στο λόγο και ο ασθενής να δυσκολεύεται να βρει τις κατάλληλες λέξεις για να εκφραστεί.
Πολλές φορές παρατηρούνται αλλαγές στη διάθεσή του – ευερεθιστότητα και αρνητισµός πιθανά να απασχολούν το περιβάλλον του – και αλλαγές στη συµπεριφορά του. Μπορεί να γίνει καχύποπτος, ακόµη και απέναντι σε οικεία πρόσωπα, να εµφανίσει άγχος ή κατάθλιψη, να δείχνει σηµάδια απόσυρσης, να απέχει από κοινωνικές δραστηριότητες.
Ο ασθενής µπορεί να χάνει τον προσανατολισµό του στο χώρο, να χάνεται ή να διαταράσσεται για κείνον η αίσθηση του χρόνου.
Και τώρα τι…;
Η απαραίτητη φαρµακευτική αγωγή µπορεί να βοηθήσει την επιβράδυνση εξέλιξης της νόσου και τη βελτίωση της ποιότητας ζωής του ασθενή. Μα ριζική θεραπεία για τη νόσο Alzheimer δεν υπάρχει.
Οι σύγχρονες έρευνες, ωστόσο, αποδεικνύουν ότι η φαρµακευτική αγωγή σε συνδυασµό µε πνευµατική άσκηση, βελτιώνουν τις νοητικές λειτουργίες και τη λειτουργικότητα ασθενών µε άνοια.
Η Νοητική Ενδυνάµωση είναι το κλειδί !
Λειτουργεί ως πρόληψη στα πρώιµα στάδια της νόσου. Βοηθά τον εγκέφαλο να βρει νέους τρόπους να εκτελέσει δραστηριότητες που ελέγχονται από περιοχές του εγκεφάλου που έχουν αλλοιωθεί.
Η αποτελεσµατικότητά της οφείλεται στην πλαστικότητα του εγκεφάλου, στην ικανότητά του δηλαδή να αλλάζει, ανταποκρινόµενος στα ερεθίσµατα που δέχεται από το περιβάλλον.
Η Νοητική Ενδυνάµωση στοχεύει:
■ Στη σταθεροποίηση και βελτίωση της µνήµης και των υπόλοιπων νοητικών λειτουργιών (προσοχής, συγκέντρωσης, παραγωγής λόγου, αντίληψης) για όσο το δυνατόν µεγαλύτερο χρονικό διάστηµα
■ Στη βελτίωση της λειτουργικότητας του ασθενή
■ Στη βελτίωση της διάθεσης και την αποτροπή της απάθειας και της απόσυρσης
■ Στην ενίσχυση της αυτοεκτίµησης και της αυτοπεποίθησης
■ Στη συνολική βελτίωση της ποιότητας ζωής του ασθενή

Οι συνεδρίες Νοητικής Ενδυνάµωσης γυµνάζουν τον εγκέφαλο µέσα από ειδικά διαµορφωµένες δραστηριότητες και τον βοηθούν να δηµιουργήσει νέα «µονοπάτια» µεταξύ των κυττάρων ώστε να λειτουργεί στο καλύτερο δυνατό επίπεδο.

Παράλληλα, για τους ασθενείς µε άνοια είναι πολλαπλά τα οφέλη της συστηµατικής σωµατικής άσκησης. Η τακτική άσκηση, ήπιας επιβάρυνσης και διατυπωµένη µε απλό τρόπο, βελτιώνει την κινητικότητα των ασθενών, εξασφαλίζει αυτονοµία στις καθηµερινές δραστηριότητές τους και περιορίζει τον κίνδυνο πτώσεων. Ταυτόχρονα, βελτιώνει τη λειτουργία της καρδιάς, τον ύπνο, την όρεξη για φαγητό, αυξάνει την αυτοπεποίθηση, ενώ οι ασθενείς ψυχαγωγούνται και κοινωνικοποιούνται!
Φαρµακευτική αγωγή, λοιπόν, νοητική ενδυνάµωση, σωµατική άσκηση, σωστή διατροφή, µεσογειακή δίαιτα, κοινωνικοποίηση, συµµετοχή, χαρά… αυτά είναι τα όπλα µας στην αντιµετώπιση της Νόσου Alzheimer.
Και πολλή ΑΓΑΠΗ… !!!
Στα χρόνια που συνεργάζοµαι µε ασθενείς µε Alzheimer, διαπιστώνω πάντα, πως ακόµα και σε προχωρηµένα στάδια της Νόσου µπορεί να µη θυµούνται το όνοµά µας ή την ιδιότητά µας… θυµούνται, όµως, αυτό που νιώθουν στο πλάι µας… θυµούνται την ασφάλεια, την αποδοχή, την αγάπη µας…
γιατί η αγάπη µένει στην καρδιά κι είναι η µόνη ανάµνηση που δε χάνει κανείς ποτέ!

*Η Μελίτα Τσαγράκη είναι εργοθεραπεύτρια


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα