Τετάρτη, 22 Ιανουαρίου, 2025

Αμαζόνιος: Οι φλόγες συνεχίζουν το καταστροφικό τους έργο

Οι ηγέτες της G7 ανακοίνωσαν χθες Δευτέρα ότι προσφέρουν άμεσα 20 εκατομμύρια δολάρια για να συνδράμουν στην κατάσβεση των πυρκαγιών που εξακολουθούν να μαίνονται στο τροπικό δάσος του Αμαζονίου, πράγμα όμως το οποίο στηλίτευσε αμέσως ο ακροδεξιός πρόεδρος της Βραζιλίας Ζαΐχ Μπολσονάρου, βλέποντας μια κίνηση «αποικιοκρατικής» φύσης. Όπως μεταδίδει στην κεντρική σελίδα το ΑΠΕ – ΜΠΕ, τουλάχιστον 1.113 νέες εστίες φωτιάς καταγράφηκαν από την Κυριακή, σύμφωνα με το Εθνικό Ινστιτούτο Διαστημικής Έρευνας (INPE) της Βραζιλίας. Συνολικά, έχουν εκδηλωθεί σχεδόν 80.000 δασικές πυρκαγιές στη γιγαντιαία χώρα της Λατινικής Αμερικής από την αρχή της χρονιάς -ο αριθμός είναι ο υψηλότερος από το 2013- εκ των οποίων οι μισές και πλέον στην Αμαζονία.

Παρά το ότι ο Μπολσονάρου έχει δηλώσει πως η κυβέρνησή του δεν διαθέτει χρήματα για να αντιμετωπίσει τις πυρκαγιές, παραμένει ασαφές αν η Μπραζίλια θα δεχθεί ή όχι την προσφορά της Ομάδας των Επτά πιο ανεπτυγμένων βιομηχανικά χωρών του πλανήτη, παρά την ολοένα εντονότερη διεθνή ανησυχία και κατακραυγή.

Οι πυρκαγιές συνέχισαν να κατακαίνε το δάσος τα τελευταία 24ωρα, μολονότι χθες για δεύτερη ημέρα ο βραζιλιάνικος στρατός συμμετείχε στις επιχειρήσεις κατάσβεσης, αναπτύσσοντας ιδίως δύο αεροσκάφη C-130 σε πυροσβεστικό ρόλο.

Παράλληλα, η διαπροσωπική σχέση ανάμεσα στον οικοδεσπότη αυτής της συνόδου της G7, τον πρόεδρο της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν, και τον Μπολσονάρου, που ήδη χαρακτηριζόταν από υψηλή ένταση εξαιτίας της κατάστασης στον Αμαζόνιο, φάνηκε να φθάνει σε νέο ναδίρ, με τον πρόεδρο της Βραζιλίας να χλευάζει την εμφάνιση της συζύγου του γάλλου ομολόγου του μέσω Facebook.

Αντιμέτωπος με διεθνή απομόνωση για τη στάση του μπροστά στην επιδεινούμενη περιβαλλοντική κρίση, ο Μπολσονάρου βρίσκεται υπό πίεση πλέον και στο εσωτερικό: δημοσκόπηση που δημοσιεύθηκε χθες Δευτέρα κατέγραψε πως η δημοτικότητα της κυβέρνησής του υποχώρησε στο 29,4% τον τρέχοντα μήνα.

«Θα προσφέρουμε στις χώρες του Αμαζονίου που θα μας ενημερώσουν για τις ανάγκες τους οικονομική βοήθεια άμεσα», διαβεβαίωσε ο Μακρόν στο Μπιαρίτς, το θέρετρο στις γαλλικές ακτές στον Ατλαντικό Ωκεανό.

Ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες, παρών στο Μπιαρίτς, προέτρεψε τη διεθνή κοινότητα «να κινητοποιήσει περισσότερα μέσα» για να βοηθήσει τις χώρες του Αμαζονίου.

Το τροπικό δάσος του Αμαζονίου, το 60% του οποίου βρίσκεται στη Βραζιλία, εκτείνεται επίσης στη Βολιβία, την Κολομβία, τον Ισημερινό, τη Γαλλική Γουιάνα, τη Γουιάνα, το Περού, το Σουρινάμ και τη Βενεζουέλα.

Εκατοντάδες από τις πυρκαγιές που έχουν ξεσπάσει στο βραζιλιάνικο τμήμα του τροπικού δάσους του Αμαζονίου πιστεύεται ότι οφείλονται σε εμπρησμούς. Οικολόγοι και άλλοι θεωρούν πως ευθύνονται κερδοσκόποι, οι οποίοι καταστρέφουν δασικές εκτάσεις με σκοπό κατόπιν να πουλήσουν γη σε καλλιεργητές και κτηνοτρόφους.

Το παγκόσμιο κύμα οργής, αγανάκτησης και ανησυχίας δεν πάει να εντείνεται όσο καίγεται το μεγαλύτερο τροπικό δάσος του πλανήτη, που συχνά αποκαλείται «οι πνεύμονες του κόσμου», αφού απορροφά τεράστιες ποσότητες διοξειδίου του άνθρακα.

Μέσα σε μερικά λεπτά μετά την ανακοίνωση της συνόδου της G7, ο Μπολσονάρου κατήγγειλε πως η Βραζιλία αντιμετωπίζεται σαν «αποικία», βλέποντας στη δημιουργία της διεθνούς συμμαχίας για τη σωτηρία του Αμαζονίου μια «επίθεση» εναντίον της «εθνικής κυριαρχίας» της χώρας του.

Ο υπουργός Περιβάλλοντος της κυβέρνησής του ωστόσο επέλεξε διαφορετικό τόνο, χαρακτηρίζοντας «ευπρόσδεκτη» την οικονομική βοήθεια. Από την πλευρά του, ο υπουργός Άμυνας υποστήριξε πως η κατάσταση στα μέτωπα των πυρκαγιών στον Αμαζόνιο είναι «υπό έλεγχο» αν και «περίπλοκη».

Εκπρόσωπος της βραζιλιάνικης προεδρίας είπε πως ο Μπολσονάρου σχεδιάζει να επισκεφθεί την Αμαζονία εντός της εβδομάδας, για να διαπιστώσει την πρόοδο που έχει σημειωθεί στις επιχειρήσεις κατάσβεσης των πυρκαγιών.

Η κυβέρνηση Μπολσονάρου δέχθηκε εξάλλου την προσφορά για βοήθεια που έκανε ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου, μέγας υποστηρικτής του ακροδεξιού Βραζιλιάνου προέδρου. Το Ισραήλ θα στείλει ένα αεροπλάνο.

Αποκαλώντας τις πυρκαγιές στο τροπικό δάσος του Αμαζονίου κατάσταση εκτάκτου ανάγκης παγκόσμιου ενδιαφέροντος, ο Μακρόν έθεσε την καταστροφή στην κορυφή της ατζέντας της G7, τονίζοντας πως οι χώρες-μέλη της είναι έτοιμες να προσφέρουν χειροπιαστή βοήθεια. «Η Γαλλία θα το κάνει προσφέροντας στρατιωτική υποστήριξη τις επόμενες ώρες», είπε, χωρίς να υπεισέλθει σε περισσότερες λεπτομέρειες.

Ο Καναδάς ανακοίνωσε ότι θα στείλει πυροσβεστικά αεροσκάφη στη Βραζιλία και θα προσφέρει επίσης 15 εκατομμύρια καναδικά δολάρια σε βοήθεια.

Διάφορες διασημότητες συνέχισαν να εκφράζουν την ανησυχία τους για την κατάσταση και χθες, με τον ηθοποιό Λεονάρντο Ντι Κάπριο να χαρακτηρίζει «απίστευτα τραγική» την κρίση στον Αμαζόνιο και να ανακοινώνει πως προσφέρει 5 εκατομμύρια δολάρια για την προστασία του τροπικού δάσους.

Ο πρόεδρος της Χιλής Σεμπαστιάν Πινιέρα, που προσκλήθηκε στη σύνοδο της G7, δήλωσε πως το σχέδιο της G7 έχει δύο στάδια. Οι χώρες όπου εκτείνεται το τροπικό δάσος «χρειάζονται επειγόντως πυροσβέστες και ειδικά πυροσβεστικά αεροσκάφη. Αυτό θα είναι το πρώτο βήμα, που θα εφαρμοστεί αμέσως. Η δεύτερη φάση είναι η προστασία του δάσους, η προστασία της βιοποικιλότητας που περιέχει και η αναδάσωση αυτής της περιοχής του κόσμου», πρόσθεσε.

Στον Αμαζόνιο υπολογίζεται πως ζουν τουλάχιστον ένα εκατομμύριο αυτόχθονες από περίπου 500 φυλές και τρία εκατομμύρια είδη του φυτικού και του ζωικού βασιλείου.

Ο Μακρόν ανήγγειλε ότι η G7 (ΗΠΑ, Γαλλία, Γερμανία, Ιαπωνία, Ιταλία, Βρετανία, Καναδάς) ετοιμάζεται να παρουσία μια πρωτοβουλία για τον Αμαζόνιο κατά τη διάρκεια της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη τον επόμενο μήνα.

Χθες Δευτέρα το βραζιλιάνικο υπουργείο Εξωτερικών διέταξε τους πρεσβευτές της χώρας, τόσο στην Ευρώπη όσο και κυρίως στις χώρες της G7, να μην πάρουν άδειες τις επόμενες δύο εβδομάδες, καθώς θα κληθούν να συμβάλλουν στη διπλωματική αντίδραση της κυβέρνησης του Μπολσονάρου στις επικρίσεις που δέχεται για τις πυρκαγιές.

Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ απουσίασε από τις συνομιλίες για την κλιματική αλλαγή στην G7 τη Δευτέρα, με τον Μακρόν να διαβεβαιώνει πως αυτό οφειλόταν στο γεγονός πως έκανε διμερείς συναντήσεις. «Δεν ήταν στην αίθουσα, αλλά η ομάδα του ήταν», είπε ο πρόεδρος της Γαλλίας και συμπλήρωσε πως δεν πρέπει να δοθεί καμία άλλη«ερμηνεία» στην «απουσία του Αμερικανού προέδρου (…) οι ΗΠΑ είναι μαζί μας στην πρωτοβουλία για τον Αμαζόνιο».

Πάντως στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στο κλείσιμο της συνόδου, ο Ρεπουμπλικάνος ξεκαθάρισε ότι δεν είναι ακριβώς έτοιμος να μετατραπεί σε οικολόγο. «Είμαστε η χώρα που κατατάσσεται πρώτη στην παραγωγή ενέργειας σε όλο τον κόσμο», απάντησε ερωτηθείς σχετικά με την κλιματική αλλαγή. «Δεν πρόκειται να πετάξω αυτόν τον πλούτο εξαιτίας ονειροφαντασιών, για τις ανεμογεννήτριες, που ειλικρινά δεν δουλεύουν και πολύ καλά», ξεκαθάρισε ο Αμερικανός πρόεδρος.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα