«…Μία μάχη εξέχει για την αγριότητά της στη διάρκεια της εκστρατείας. Όταν οι Γερμανοί προσέγγισαν την αμυντική γραμμή των Συμμάχων -γνωστή ως η 42η Οδός- στις 27 Μαΐου 1941, οι άνδρες των αυστραλιανών ταγμάτων 2/7 και 2/8, οι Νεοζηλανδοί από διάφορα τάγματα, και οι Βρετανοί στρατιώτες εξαπέλυσαν μία τρομερή έφοδο με εφ’ όπλου λόγχη.
Στο τέλος, το πεδίο της μάχης απέμεινε σπαρμένο με πτώματα. Αργότερα, ένας Γερμανός γιατρός θα ανέφερε ότι πολλά από τα πτώματα των Γερμανών στρατιωτών είχαν ακρωτηριαστεί…». Εικόνες, γεγονότα και άγνωστα ιστορικά στοιχεία από τη Μάχη της 42ης Οδού, φέρνει στο φως η έρευνα που διεξήγαγε ο Peter Monteath, καθηγητής Ιστορίας στο Πανεπιστήμιο Flinders της Αδελαΐδας και συγγραφέας του βιβλίου “Η μάχη της 42ης οδού –
Ο πόλεμος στην Κρήτη και ο αγώνας των Anzacs μέχρις εσχάτων”, που κυκλοφορεί στα ελληνικά από τις εκδόσεις Historical Quest και παρουσιάστηκε το απόγευμα του Σαββάτου στο Μεγάλο Αρσενάλι, στο πλαίσιο των εκδηλώσεων του Δήμου Χανίων για την 83η επέτειο της Μάχης της Κρήτης.
«Για τους Αυστραλούς και τους Νεοζηλανδούς η Μάχη της Κρήτης αποτελεί ένα κεντρικό ιστορικό γεγονός του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου και ειδικά η Μάχη της 42ης Οδού ένα περισσότερο διότι υπήρξε μια μάχη πολύ σκληρή και βίαιη», επεσήμανε ο συγγραφέας του βιβλίου απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφων για τη σημασία που έχει σήμερα η μελέτη των γεγονότων που συνέβησαν τον Μάιο του 1941 στην Κρήτη.
Το ενδιαφέρον για τη συγκεκριμένη μάχη, της 42ης Οδού, προέκυψε για τον συγγραφέα μετά την έρευνα που διεξήγαγε για ένα άλλο βιβλίο με τίτλο: “POW: Australian Prisoners of War in Hitler’s Reich and Escape Artist: The Incredible Second World War of Johnny Peck”. H έρευνά του γι’ αυτό το βιβλίο τον οδήγησε σε αρχεία στην Αυστραλία, στη Νέα Ζηλανδία και στη Γερμανία – και στην 42η Οδό.
Ερωτηθείς ο κ. Monteath για το αν οι νεότερες γενιές ενδιαφέρονται για τα γεγονότα του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου απάντησε: «Δυστυχώς στη σημερινή παγκόσμια συγκυρία η πιθανότητα για έναν νέο πόλεμο μεγάλης κλίμακας είναι μεγάλη. Αυτό αυτομάτως προκαλεί το ενδιαφέρον του αναγνωστικού κοινού για όσα συνέβησαν στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Υπάρχει θεωρώ μια όλο και μεγαλύτερη ανάγκη για μελέτη εκείνης της περιόδου».
Ποιο, όμως, είναι εκείνο το στοιχείο που τον εντυπωσίασε προσωπικά από τη Μάχη της Κρήτης; «Το συναρπαστικό στη Μάχη της Κρήτης είναι ότι αντιπαρατέθηκαν από τη μία οι πιο σύγχρονες μέθοδοι και μέσα πολέμου της εποχής εκείνης, που ήταν ο γερμανικός στρατός, κι από την άλλη αρχαϊκές μορφές αντίστασης στο πεδίο της μάχης, από τη μεριά των συμμάχων και των Κρητικών», επεσήμανε ο συγγραφέας.
Το βιβλίο προλόγισε ο ιστορικός – ερευνητής Κώστας Μαμαλάκης και ο εκδότης, μεταφραστής και ιστορικός συγγραφέας Γιάννης Χρονόπουλος, ο οποίος μιλώντας στους δημοσιογράφους επεσήμανε ότι η ανταπόκριση του αναγνωστικού κοινού είναι πολύ καλή σε ιστορικά βιβλία που έχουν ως θέμα τη Μάχη της Κρήτης, ενώ υποστήριξε ότι υπάρχει ακόμα μεγάλο περιθώριο στην ιστορική έρευνα γύρω από την εποχή και τα γεγονότα του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου.