Αμετακίνητο στη θέση του ότι η ελληνική κυβέρνηση πρέπει να λάβει εφεδρικά μέτρα ύψους 3,6 δισεκατομμυρίων ευρώ, τα οποία μάλιστα θα πρέπει να συγκεκριμενοποιήσει, παραμένει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, σύμφωνα με την «Καθημερινή».
Κυβερνητικές πηγές ανέφεραν στην εφημερίδα πως το ΔΝΤ δεν συζητά καν την ελληνική αντιπρόταση για αυτόματο μηχανισμό διόρθωσης τυχόν δημοσιονομικών αποκλίσεων.
Η στάση του Ταμείου φέρεται μάλιστα να υποστηρίζεται από ορισμένες χώρες της ευρωζώνης, με πρώτη ανάμεσά τους τη Γερμανία.
Αμετακίνητη στη θέση της παραμένει όμως και η Αθήνα, διαμηνύοντας ότι αυτή τη στιγμή δεν δέχεται να νομοθετήσει τίποτα πέραν του αυτόματου «κόφτη», η αρχιτεκτονική του οποίου δεν έχει ακόμα αποσαφηνιστεί.
Με αυτά τα δεδομένα, οι προοπτικές επίτευξης συμφωνίας στο έκτακτο Eurogroup της Δευτέρας φαντάζουν μικρές.
Στο Μέγαρο Μαξίμου χαρακτηρίζουν την επιμονή ορισμένων κύκλων των θεσμών για προληπτικό πακέτο μέτρων ως μεθόδευση για να υπάρξει πολιτικό κόστος στην κυβέρνηση.
Στο Eurogroup της Δευτέρας πάντως αναμένεται να συζητηθεί για πρώτη φορά επισήμως η βιωσιμότητα του χρέους της Ελλάδας, αν και σε αυτό το μέτωπο δεν φαίνεται να υπάρχει ακόμα κοινός τόπος μεταξύ του Ταμείου και του Βερολίνου.
Το ΔΝΤ έχει θέσει την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους ως προαπαιτούμενο για συμμετοχή στο τρίτο Μνημόνιο, ενώ η γερμανική πλευρά δεν βλέπει για την ώρα ανάγκη αναδιάρθρωσης του χρέους.
Από τη συνεδρίαση της ευρω-ομάδας θα απέχει ωστόσο η διευθύντρια του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ. Στην θέση της θα βρίσκεται ο αναπληρωτής διευθυντής του Ευρωπαϊκού Τμήματος του Ταμείου, Πόουλ Τόμσεν.
Αμέσως μετά το Eurogroup, η Κοινοβουλευτική Ομάδα και η Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ θα συνεδριάσουν προκειμένου να γίνει μια πρώτη αποτίμηση. Πηγή: skai.gr