Παρασκευή, 3 Ιανουαρίου, 2025

Αμφιάρειο Ωρωπού: Οδοιπορικό στο ιερό, μαντείο και θεραπευτήριο

Το Αμφιάρειο του Ωρωπού, το μεγαλύτερο στην αρχαία Ελλάδα ιερό του χθόνιου θεού και ήρωα του Άργους, Αμφιαράου, αποτελεί την πρώτη εξόρμηση, εκτός Αθηνών, της φετινής σεζόν για την ομάδα «Αρχαία Μονοπάτια», την Κυριακή 11 Οκτωβρίου.

Το ιερό βρίσκεται σε μια μικρή κοιλάδα νοτιοδυτικά της σκάλας Ωρωπού, το Μαυροδήλεσι, που τη διασχίζει ένα ξερό ποτάμι το οποίο οι αρχαίοι ονόμαζαν Χαράδρα. Σε όλη την περίοδο της λειτουργίας του ήταν το εθνικό ιερό του Ωρωπού, μιας από τις παλαιότερες πόλεις της αρχαίας Ελλάδας. Το Αμφιάρειο ιδρύθηκε στα τέλη του 5ου αι. π.Χ. όταν ο Ωρωπός ήταν στα χέρια των Αθηναίων, με την καλύτερη ίσως περίοδο της ιστορίας του ιερού να είναι ο 3ος αιώνας π.Χ. και το πρώτο μισό του 2ου αιώνα π.Χ. (ως το 146 π.Χ.), οπότε ο Ωρωπός ήταν μέλος του Κοινού των Βοιωτών.

Την περίοδο αυτή, η φήμη του απλώνεται σε ολόκληρη την Ελλάδα. Κτίζονται σε αυτό κτήρια και στήνονται αγάλματα. Επίσης, σύμφωνα με κατάλογο με ονόματα νικητών εκείνης της εποχής κάθε χρόνο διοργανώνονταν αγώνες, τα «Μικρά Αμφιάρεια» και κάθε πέμπτο χρόνο τα «Μεγάλα Αμφιάρεια» που περιλάμβαναν μουσικούς, αθλητικούς και ιππικούς αγώνες στους οποίους έπαιρναν μέρος αθλητές, λόγιοι και ηθοποιοί από όλη την Ελλάδα, την Ιταλία και τη Μικρά Ασία.

Στόχος της ομάδας είναι η σύνδεση με τον πολιτισμό, η γνωριμία του τρόπου σκέψης των Αρχαίων και η διαφορετική θέαση ενός τόπου, έτσι ώστε να μπορεί να εμψυχώσει, να καθοδηγήσει, να προβληματίσει. Ζητούμενο είναι ένας τρόπος ζωής που θα επηρεάσει τον πολίτη της σημερινής κοινωνίας και θα τον κάνει να σκεφθεί ότι οι αξίες, ο τρόπος ζωής και η οργάνωση της κοινωνίας του θα πρέπει να ορίζονται από τον ίδιο.

Τα «Αρχαία Μονοπάτια» είναι μία εναλλακτική ομάδα δράσης με κοινωνικό χαρακτήρα και με τη φιλοδοξία, στον βαθμό που αυτό είναι εφικτό, να μάθουμε να ζούμε καλύτερα, παίρνοντας μαθήματα από το παρελθόν. Μεγάλη έμφαση δίνεται στην άθληση, ώστε ο νους και το σώμα να συμπορεύονται, όπως ακριβώς πρέσβευαν και οι αρχαίοι Έλληνες. Όταν κάποιος νοιώθει καλά με το σώμα του, είναι περισσότερο απελευθερωμένος να συντονίσει το μυαλό του και να σκεφθεί.

ΠΗΓΗ: ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ

 


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα